StoryEditor
Svijettalačka kriza

Muškarac u sinagogi u Teksasu zatočio vjernike: traži da se iz zatvora pusti njegova sestra, poznatija kao ‘Lady Al Qaeda‘, koja služi kaznu od 86 godina

Piše Hina, JL
16. siječnja 2022. - 00:04

Policajci pregovaraju s čovjekom koji je tijekom subotnjeg bogoslužja koje se prenosilo uživo zatočio ljude u sinagogi u Colleyvilleu u Teksasu i drži ih kao taoce, navodi list Fort Worth Star-Telegram.

Ranije je policijska uprava Colleyvillea objavila na Twitteru da provodi specijalnu operaciju u bloku u kojem se nalazi kongregacija Beth Izrael i da će se svi stanovnici u neposrednoj blizini evakuirati. Napadač je zatočio taoce tijekom vjerskih bogoslužja oko 11:30 sati po lokalnim vremenu.

Daily Mail piše kako izvjesni Muhammad Siddiqui traži da njegovu sestru, teroristkinju Al Qaede, puste iz zatvora. Policiji je navodno rekao kako će "svi umrijeti ako pokušaju ući u sinagogu".

Na livestreamu, koji je ubrzo prekinut, čuje ga se kako govori: "Umrijet ću. Čujete li me? Umrijet ću radeći ovo. Ne plačite za mnom."

U sinagogi su trenutno rabin Charlie Cytron-Walker i tri taoca. Na mjesto događaja poslan je SWAT tim i posebni pregovarači FBI-a.

Osumnjičeni tvrdi da je brat Aafie Siddiqui, osuđene u New Yorku zbog pokušaja ubojstva američkog vojnog osoblja, prema izvješću ABC Newsa.

Aafia je također poznata kao 'Lady Al Qaeda' i služi kaznu od 86 godina u zatvoru u Carswellu, koji je udaljen oko 30 km od sinagoge.

Ova neuroznanstvenica porijeklom iz Pakistana pronađena je s dva kilograma otrova natrijevog cijanida i planovima za kemijske napade na njujorški Brooklyn most i Empire State Building.

Predana je Amerikancima i dvije godine kasnije osuđena na američkom sudu za pokušaj ubojstva.

Tijekom ispitivanja, zgrabila je pušku od jednog od svojih čuvara i pucala na njih vičući: ‘Smrt Amerikancima.’

U SAD je došla 1991. kad je dobila dobila djelomičnu stipendiju na MIT-u, gdje je studirala biologiju. 1993. željela je učiniti 'nešto da pomogne braći i sestrama muslimanima', čak i ako je to značilo kršenje zakona.

Preselila se u Teksas kako bi bila blizu svog brata, koji je radio kao arhitekt u Houstonu.

image
Talačka kriza u sinagogi u Colleyvilleu u Teksasu
Emil Lippe/AFP

Aafie, inače majka troje djece, radikalizirana je nakon terorističkih napada 11. rujna, razvela se od supruga i vratila u Pakistan, gdje se ponovno udala za Ammara Al-Baluchija, nećaka organizatora napada 11. rujna Khalida Sheikha Mohammeda.

Tijekom suđenja, Aafia je zahtijevala da se svim članovima porote testira DNK kako bi se utvrdilo jesu li Židovi.

'Imam osjećaj da su svi ovdje Židovi, podvrgnite ih genetskom testiranju... Trebali bi biti isključeni sa suđenja ako želite biti pošteni', rekla je saveznom sucu 2010. godine.

Njezin navodni brat sada drži rabina Cytron-Walkera i još troje ljudi kao taoce, te tvrdi da ima bombe na nepoznatim lokacijama.

Prema izvješću lista Dallas Morning Newsa, u zgradi nema ozlijeđenih.

"Policijska narednica Colleyvillea Dara Nelson rekla je da su pregovarači uspostavili kontakt s nekim u sinagogi za koga smatraju da je osumnjičeni", objavio je list.

Policija Colleyvillea na Twitteru objavljuje novosti vezane uz ovu talačku krizu. Zasad je, kažu, stanje nepromijenjeno te mole sve građane da izbjegavaju taj dio grada.

image
Talačka kriza u sinagogi u Colleyvilleu u Teksasu
Andy Jacobsohn/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 08:50