StoryEditorOCM
SvijetInače nema kazne

Muškarac je u Iranu udario ženu na ulici, pogledajte kakva ga je ‘pravda‘ dočekala: ‘Gase im internet da ovo ne vide...‘

Piše M. V.
22. rujna 2022. - 20:25

Zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u Teheranu, ali i nekim drugim iranskim gradovima, već danima traju provjedi i ulični neredi. Riječ je o najvećem izlasku na ulice od sukoba 2019. godine, a počeli su prvo u iranskom Kurdistanu na sjeverozapadu zemlje nakon čega su se proširili na Teheran i još nekoliko desetaka gradova. 

Podsjetimo, djevojka je umrla u pritvoru nakon što ju je ćudoredna policija uhitila jer navodno nije poštovala sva pravila vezana uz hidžab te joj se vidjelo nešto kose. Svjedoci su kasnije kazali kako ju je policija tukla i prisilno stavila u vozilo. U jeku tih nereda svakodnevni incidenti postali su još očitiji. 

Jedan od njih na svojem je Twitteru podijelio i britanski glumac iranskog podrijetla Omid Djalili. Na snimci koju je objavio vidi se kako jedan muškarac udara ženu, a onda njega napadaju prolaznici. 

- U Iranu je sada prekinut internet jer ne žele da ljudi vide ovakve stvari: muškarac ošamari ženu i misli da može mirno otići. Iako su takvi postupci prije bili uobičajena pojava, sada postoje strašne posljedice - koje su u značajnoj mjeri podijelili drugi muškarc - napisao je uz video. 

- Momak u civilu je moralna policija Imao je sreće i neće ovo ponoviti. Inače će se odjel uskoro preimenovati u smrtnu policiju - dodao je Djalili, a njegovi pratitelji su se zapitali zbog čega je muškarac na snimci odlučio udariti baš tu ženu. Naizgled nisu bili u kontaktu i ona je po pravilima nosila hidžab, ali bez šireg konteksta nije se moglo doći do točnog odgovora. Nagađa se kako je to učinio samo jer obično prođe nekažnjeno. 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2022 15:13