StoryEditorOCM
Svijetkreće prva studija

Musk dobio odobrenje za pokretanje revolucionarnog projekta: ‘Ugrađivat ćemo čipove u ljudski mozak‘

Piše Tanja Rudež/JL
26. svibnja 2023. - 18:19

Kompanija Neuralink za neurološke inovacije u vlasništvu kontroverznog kalifornijskog milijardera Elona Muska objavila je kako je dobila zeleno svjetlo američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije u sklopu koje bi ljudima bili ugrađivani moždani implantati.

"Ovo je rezultat nevjerojatnog rada tima Neuralinka u bliskoj suradnji s FDA-om i predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima", priopćili su iz Neuralinka na Twitteru u četvrtak. Kompanija je obećala da će se uskoro oglasiti o planovima za prijavu sudionika za kliničku studiju. No, do trenutka nastanka ovog teksta FDA još nije ništa službeno objavila niti je odgovorila na upite medija, piše Jutarnji list.

Osnovana 2016. godine, kompanija Neuralink razvija implantat sastavljen od tisuća elektroda koji bi se ugrađivao u ljudski mozak radi liječenja neuroloških bolesti poput Alzheimerove i ozljeda leđne moždine. Inspiraciju za Neuralink Musk je našao u seriji škotskog pisca znanstvene fantastike Iaina M. Banksa o "Kulturi", naprednom ljudskom društvu kojim u potpunosti upravlja umjetna inteligencija (AI). Ljudi u tim pričama ubrzo nakon rođenja dobiju implantat, "neuralnu čipku", uz pomoć koje mogu izravno komunicirati sa strojevima ili jedni s drugima, poput telepatije.

U rujnu 2020. godine Neuralink je predstavio svinju Gertrude, kojoj je u mozak ugrađen računalni čip veličine kovanice. Musk je tada ustvrdio da je eksperiment s Gertrude prvi korak prema tome da se pomoću implantata pacijentima vrate izgubljeni govor i mobilnost. Nekoliko mjeseci kasnije, čip je implantiran i majmunu Pageru. Musk je tada najavio i prva klinička ispitivanja na malom broju paraliziranih pacijenata.

Kako je objavio Reuters, kompanija Neuralink je početkom 2022. zatražila odobrenje FDA-e za klinički pokus, ali agencija je odbila zahtjev zbog nekoliko sigurnosnih problema koji su izazivali zabrinutost stručnjaka. Glavni problemi uključivali su litijevu bateriju uređaja, mogućnost migriranja žica implantata unutar mozga i izazov sigurnog izvlačenja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva. No, Elon Musk je u medijima tvrdio kako već toliko uvjeren u sigurnost uređaja da bi ih bio spreman ugraditi u vlastitu djecu.

Odobrenje FDA-e dolazi u trenutku kada američki zakonodavci pozivaju regulatore da istraže je li sastav panela koji nadzire testiranje na životinjama u Neuralinku pridonio neuspjelim i ishitrenim eksperimentima, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:35