StoryEditor
SvijetEKSTREMNI UVJETI

Mozak van da skoči: dok se Amerika smrzava na minus 40, u Sydneyju izmjereno nevjerojatnih 47,3 stupnjeva!

7. siječnja 2018. - 12:50

Nedjelja je bila najtopliji dan od 1939. godine u Sydneyju  gdje je temperatura u predgrađu Penrith dosegnula 47,3 stupnjeva Celzijevih i zbog vrućine bio je prekinut teniski meč Australian Open. 

Meteorološki zavod je prvotno objavio da je to najtopliji dan u području Sydneyja kad je temperatura dosegla 47, 1 stupnjeva u zapadnom predgrađu Penritha.

Amerika se smrzava na polarnoj hladnoći: temperature su pale i do 40 stupnjeva ispod nule, zabilježeno najmanje 18 smrtnih slučajeva

Na stadionu gdje se igra kriket bilo je izmjereno 57,6 stupnjeva u sredini terena.

Natjecanje na međunarodnom teniskom turniru u Sydneyju također je obustavljeno kad su temperature premašile 40 stupnjeva Celzijevih. Francuskinja Kristina Mladenović,. 11. igračica svijeta prekinula je meč i na Twitteru napisala "bila su 43 stupnja, a na igralištu možda i 50 u trenutku kada sam počela" te je izrazila žaljenje svojim fanovima, prenosi agencija AFP.

U širem području Sydneyja nametnuta je zabrana paljenja vatre kako bi se izbjegao rizik od požara, koji su uobičajeni za u ljetnom razdoblju u Australiji.

Nekoliko požara već je zabilježeno u subotu, a veći broj kuća uništen je u državama Viktoriji i Južnoj Australiji.
U rujnu 2017. Australci su upozoreni da se pripreme na opasno razdoblje požara nakon jedne od najsuših zima dosad.

Više od 200 rekorda u temperaturi premašeno je širom Australije između prosinca 2016. i veljače 2017. , s toplinskim valovima, požarima i poplavama tijekom ljetnih mjeseci.

Stručnjaci su upozorili  da su temperature kopna i mora pogođene klimatskim promjenama koje vode još ekstremnijim vremenskim uvjetima. 

Zbog relativno male naseljenosti (24 milijuna stanovnika) u odnosu na svoju površinu i velike ovisnosti o ugljenu kao energetnu, Australija je jedan od najvećih svjetskih onečišćivača stakleničkim plinovima po glavi stanovnika. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 06:57