StoryEditor
Svijetutjerao im strah u kosti

Moćni američki raketni sustav kojim Ukrajinci praše oko Hersona baca Ruse u očaj: ‘Ovo još nisam vidio, prokleto je precizan, gađa u milimetar, Moskva ne vidi što nas je snašlo‘

12. srpnja 2022. - 17:52

Kad su prva četiri američka raketna sustava dugog dometa HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), krajem lipnja stigli u Ukrajinu, Volodimir Zelenski i ukrajinski vojni dužnosnici nisu krili oduševljenje. Vjerovali su da bi ovo vrlo moćno oružje moglo donijeti preokret na bojišnici te da se njime u kratkome vremenu, može uspostaviti kakav-takav paritet brojnim ruskim topovima i raketnim sustavima. Danas se društvenim mrežama proširila snimka uništenog ruskog skladišta oružja u gradu Nova Kakhovka pokraj Hersona.

Do sada su se efikasnim pogocima Himarsa na ruska skladišta hvalili ukrajinski vojni dužnosnici, a sada i s ruske strane stižu svjedočanstva  o iznimnoj preciznosti američkih raketa. Roman Saponkov, popularni ruski vojni bloger koji s Putinovom armijom odlazi na prve linije bojišnice, na komunikacijskom kanalu Telegram opisao je da je imao priliku iz prve ruke vidjeti kako HIMARS-i praše po njihovim položajima. Kazao je da su bacači raketa toliko precizni da svi ispaljeni projektili mogu doslovno sletjeti jedan do drugoga, a ruske snage bi se trebali pripremiti na snažne udare koji im se spremaju u nadolazećim tjednima.

 

"Jučer sam slučajno svjedočio napadu Himarsa na Černobajevku u Hersonu. Sve sam vidio vlastitim očima. Bio sam pod vatrom mnogo puta i prilično me šokiralo što je cijelo punjenje, pet ili šest raketa, gađalo praktički u dlaku, jedan do drugoga - naveo je Saponkov objašnjavajući kako inače ispaljeni MLRS-ovi padaju razbacano na šire područje, a pogotovo pri maksimalnom dometu kad se potpuno rasprše poput lepeze.

Panika zbog Himarsa

 - Ne mogu osporiti, ostavlja moćan dojam – priznao je Saponkov dodavši kako mu se taj utisak još više pojačao nakon što je kasnije istoga dana vidio kako se na sve strane raspršilo punjenje iz samohodnog višecijevnog raketnog sustava Uragan.

„Uragan se raspršio po velikoj površini, a neeksplodirane rakete ostale su zaglavljene u poljima… Nakon Himarsa ovo ne izgleda ozbiljno... Isto područje je kasnije granatirano haubicama, također uz puno promašaja. Da je u pitanju bio Himars mete bi bile pokrivene od prve – ocijenio je ruski bloger. 

Potom je krenuo ohrabrivati Ruse, jer je vidio „nezdravu paniku na društvenim mrežama nakon rezultata prvih gađanja HIMARS-a“. 

„Ovo je tek početak, pogodit će Herson i druge pogranične gradove uključujući Belgorod. Granatirati će sve punktove i vojne objekte o kojima su podatke prikupili u protekla četiri mjeseca. Ali siguran sam da ćemo mi naći pravi odgovor jer ne postoji „wunderwaffe“ koje omogućuje pobjedu u ratu – naveo je.

Drugi proruski ratni blogeri izvijestili su o velikim gubicima i nestašici streljiva zbog ukrajinskih raketiranja skladišta, a neki od njih otvoreno kritizirali vrhovno zapovjedništvo. Poznati bloger Rybar optužio je ruske vojne zapovjednike da pokušavaju ušutkati ratne blogere i smatraju ih prijetnjom jer pokazuju Vladimiru Putinu "nered" u Ukrajini. 

“Na kraju krajeva, u Moskvi ne razumiju realnost fronte iz svojih udobnih ureda - napisao je Rybar na svom Telegram kanalu koji prati 620.000 pretplatnika.

image

HIMARS-om pogođena ruska baza u Izjumu

Drugi bloger Dimitrijev osvrnuo se na činjenicu da mnogi analitičari sad komentiraju na koji način  minimizirati ruske gubitke zbog ukrajinskih raketnih udara.

 „Osim jačanja protuzračne obrane, predlaže se disperzija skladišta streljiva, izbjegavanje dovođenja oklopnih vozila u jednu bazu, izbjegavanje postrojavanja helikoptera u jednu liniju i općenito decentralizacija svega. Ali gledajte u čemu je problem, možete se decentralizirati, ali to će biti potpuno druga vojska, a ne rusko-sovjetska. Na to nisu spremni jer je to stoljećima utabano. Decentralizacija je u suprotnosti s ruskom doktrinom ne samo vojske nego i cjelokupnog državnog ustroja - napominje.

Ruski kanal Voenny Osvedomitel zamjera vojnom vrhu što preventivni koraci za zaustavljanje posljedica od sustava kao što je HIMARS, nisu poduzeti prije početka rata jer Rusija sad ne može samo tako razbucati postojeća  zapovjedna mjesta s obzirom na arhaične komunikacije i centralizirani sustav upravljanja.  Najoštriji je ratni veteran Murz iz Donjecka koji je na svom LiveJournal blogu napisao da su ruski vojni zapovjednici nekompetentni, što se vidi u činjenici da nisu premjestili vitalne zalihe streljiva izvan dometa ukrajinske dalekometne artiljerije.

“Našu vojsku vodi hrpa nesposobnih morona. Glupi, podli, jadni, osvetoljubivi, sitničavi, lopovski glodavci”, obrušio se.

Domet HIMARS-a ovisi o vrsti streljiva koju upotrebljava. Topničke rakete najvećeg dometa koje su trenutno dostupne za ove sustave su precizno vođene rakete M30 (bojeva glava s podstreljivom, višestrukim eksplozivnim punjenjem) i M31 (jednostruka bojeva glava), koje su vođene GPS/INS sustavom i mogu pogoditi ciljeve na udaljenosti od oko 70 kilometara. Mnogo veće rakete ATACMS mogu djelovati na 300 kilometara i gađati ciljeve u Rusiji, no one prema tvrdnjama SAD-a nisu dostavljene Ukrajincima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 02:28