StoryEditor
Svijetbalistička tutnjava

Moćne američke haubice M777 svom snagom praše u Donbasu i natjerale su Ruse na uzmak: ‘Stigle su jedinicama koje se pripremaju za veliku protuofenzivu, Rusija ovdje gubi rat‘

16. svibnja 2022. - 09:42

Još prije nekoliko tjedana analitičari su davali podjednake šanse Ukrajincima i Rusima na iznimno važnoj bojišnici u istočnoj ukrajinskoj regiji, Donbasu. Računali su, kako će vojsci Volodimira Zelenskoga biti potrebno određeno vrijeme dok dovuku novo topništvo na ratište i obuče se na najmodernijoj opremi koja je stigla sa Zapada. No, haubice već debelo odrađuju svoju zadaću, a trenutna situacija nagovještava kako neće biti ništa od ruskog slavlja u Donbasu. 

Ukrajinci objavljuju video snimke u kojima dižu u nebesa američke haubice, a vojne karte pokazuju kako unatoč početnom napretku u ovoj regiji, Rusi nisu uspjeli postići značajne teritorijalne dobitke, a pritom su silno iscrpili svoje resurse, i ljudske i oružane.

image
twitter/ Ministarstvo obrane Ukrajine

Moćni topovi zadnji su tjedan 'zaorali' ukrajinske livade, a u silnoj balističkoj topovskoj tutnjavi u Donbasu dominiraju slavne haubice 155 mm M777 A2 Howitzer. Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine poručuje da njegovi vojnici znaju cijeniti ovaj poklon.

- Poseban pozdrav i zahvala našeg topništva američkom narodu za haubicu M777. Moji momci znaju vrijednost topništva. Prije svega, željeli su poručiti da se radi o vrlo preciznom i vrlo učinkovitom oružju. Zajedno do pobjede! - poručili su iz Oružanih snaga Ukrajine i na Twitteru objavili fotografije topničkog pojačanja raspoređenog na prve crte bojišnice.  

Sjedinjene Američke Države donirale su Ukrajini 90 haubica M777 te 180.000 granata. Kanada i Australija također su podale dodatno streljivo za haubice te su proveli intenzivnu obuku ukrajinskih topnika.

"Od početka rata u Ukrajini, Rusija je izgubila trećinu svojih snaga, a sad gubi i rat, smatra vojni analitičar Forbesa David Axe. 

Podsjeća kako su ostali bez desetaka tisuća vojnika, mornara i pilota plus tisuće uništenih tenkova, desetak potopljenih ili nepovratno oštećenih brodova i jurišnih čamaca i više od stotinu oborenih zrakoplova.

Svi ti teški gubici pridonose spirali pada borbene učinkovitosti. Kako Rusija otpisuje sve više i više svojeg najboljeg naoružanja i sahranjuje svoje najbolje obučene vojnike i časnike, sve više računa na staro oružje i nedovoljno obučene trupe za održavanje svojih ratnih planova. Stoga je jasno zašto iz tjedna u tjedan, Kremlj smanjuje svoje ratne ciljeve. 

Prošli tjedan smo se uvjerili što je ukrajinska 17. tenkovska brigada učinila ruskoj jedinici koja je pokušala prijeći pontonski most preko rijeke Sjeverni Donjec, u blizini Severodonjecka u istočnoj Ukrajini, nadajući se da će udariti na grad Liman, udaljen svega 50-tak kilometara od ruskih linija u Donbasu. Granatiranjem 17. tenkovske briga uništeno je više od 70 tenkova T-72 i T-80, BMP-ova, oklopnih vozila MT-LB i veći dio same jedinice za premošćivanje, uključujući tegljač i pontonski most. To je dovoljno opreme za dva bataljuna, odnosno dvije trećine brigade. 

Ni jedna brigada ne može izgubiti većinu svojih vozila i ostati sposobna za operacije, a u jednom topničkom napadu Ukrajinci su praktički uklonili s bojišta cijelu rusku brigadu.

image

groblje tenkova na rijeci Sjeverni Donjec

twitter screanshot

Analitičar Forbesa  također navodi kako američke haubice dobivaju trupe koje se pripremaju na veliku protuofenzivu.

"Ukrajinski zapovjednici i njihovi američki saveznici potrudili su se dovesti 155-milimetarske haubice u ruke jedinicama kojima su topovi najpotrebniji: onima koje otupljuju rusku ofenzivu zapadno od Izjuma, kao i onima koje su manevrirali u poziciju presijecanja ruskog napredovanja - ocijenjuje analitičar koji smatra da bi se upravo ova topnička ratna operacija mogla pokazati odlučujućom. 

Stotinjak M777 trebalo bi biti dovoljno za opremanje topničkih bitnica u četiri ili pet brigada.

Haubice od 155 mm najdalekometnije su oružje među topovima za neizravnu paljbu, sposobne su gađati ciljeve udaljene i do 45 kilometara. To je, za razliku od sovjetskih topova približno istog kalibra (152 mm), gotovo trostruko veći domet. Haubice su u dobro uvježbanom artiljerijskom timu u stanju rigati vatru do pet puta u minuti, a mogu lansirati nenavođena, precizno vođena, visokoeksplozivna i osvjetljavajuća zrna. Proizvodi ih britanska vojna industrija BAE Systems Land and Armaments dok se završna integracija i testiranje radi u BAE-ovoj tvornici u američkom Hattiesburgu u Mississippiju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. kolovoz 2022 21:05