StoryEditorOCM
Svijetdobrodošlica

Mnoge europske države oduševljene ulaskom Hrvatske u eurozonu: Lakše ćemo izvoziti robu i usluge u Hrvatsku i ovdje ulagati, a to je samo jedan od razloga!

Piše PSD
1. siječnja 2023. - 19:48
Premijer Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas u Zagrebu povodom ulaska RH u SchengenDenis Lovrović/AFP

Priča o hrvatskome ulasku u eurozonu važna je za Republiku Hrvatsku i njene građane na više načina. Ali ona nije važna samo za nas, nego je važna i za druge države Europske unije, pa tako i za Belgiju.

O tome što to znači za Belgijce, belgijsko gospodarstvo, hrvatsko gospodarstvo, eurozonu i Nacionalnu banku Belgije, za Nbb.be pisali su ekonomist Patrick Bisciari i komunikacijska stručnjakinja Teodora Pausan.

Što to znači za Belgijce?

Ljubitelji hrvatske obale, nacionalnih parkova i otoka od sada će sve moći plaćati u eurima kada posjete zemlju i više neće morati brinuti o naknadama i provizijama za konverziju valuta. Također će moći lakše uspoređivati ​​cijene. Ako ne planirate put u Hrvatsku, novčanice kuna možete besplatno zamijeniti u nacionalnim središnjim bankama zemalja eurozone od 1. do 28. veljače 2023., pišu oni.

image

Lijepa eurska dobrodošlica

Shutterstock

Što to znači za belgijsko gospodarstvo, tvrtke i financijske institucije?

Belgijsko gospodarstvo malo je izloženo hrvatskom gospodarstvu: Hrvatska nije jedan od glavnih trgovinskih partnera Belgije i belgijske banke nemaju udjele u glavnim hrvatskim financijskim institucijama. No belgijskim će tvrtkama biti lakše izvoziti robu i usluge u Hrvatsku i tamo ulagati, tim više što je Hrvatska relativno glavni korisnik EU fondova i Europskog plana oporavka, piše Nbb.be.

Što to znači za hrvatsko gospodarstvo?

Hrvatske će tvrtke moći pristupiti jedinstvenom tržištu, točnije tržištima zemalja eurozone, bez tečajnih rizika. Hrvatske banke bit će dio europske bankovne unije. Tako će Europska središnja banka (ECB) preuzeti izravan nadzor nad osam značajnih financijskih institucija u zemlji.

image

Hrvatske banke bit će dio europske bankovne unije

Daniel Roland/AFP

Ulaskom u eurozonu i schengensku zonu dodatno će se olakšati trgovina između Hrvatske i zemalja eurozone, a hrvatske tvrtke dodatno će se integrirati u lance vrijednosti u europskoj monetarnoj uniji. Studije su pokazale da svaki sljedeći korak, poput pridruživanja eurozoni i Schengenu, donosi integracijske prednosti. Iako je Hrvatska siromašnija od ostalih zemalja europodručja, integracija će joj omogućiti da ojača i ekonomski se približi drugim državama članicama koje su usvojile euro.

Autori podsjećaju da se već u prijelaznom razdoblju na euro počeo smanjivati ​​raspon kamatnih stopa između hrvatskih vrijednosnih papira i onih ostalih zemalja eurozone. To je omogućilo hrvatskim vladama, tvrtkama i kućanstvima da jeftinije dođu do sredstava, što je zauzvrat potaknulo ulaganja i potencijal rasta. Odluka Vijeća EU-a iz srpnja 2022. da se Hrvatska pridruži eurozoni dovela je do povećanja kreditnog rejtinga Hrvatske tijekom ljeta od sve tri glavne rejting agencije. S velikim fondom eura za financiranje na raspolaganju, Hrvatska će moći diversificirati svoju bazu ulagača i proširiti pristup financijskim tržištima te bi trebala imati koristi od nižih troškova financiranja i/ili boljeg upravljanja rizicima.

image

Hrvatski ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić danas ispred zgrade HNB-a

Ranko Šuvar/Cropix

Što to znači za europodručje?

Dodatna država jača europsku monetarnu uniju na međunarodnim tržištima i međunarodnu ulogu eura, zaključuju Patrick Bisciari i Teodora Pausan za Nbb.be.

Dakle iz Belgije se pozitivno gleda na ulazak Hrvatske u Europsku uniju i govori o benefitima koje je Hrvatska do sada ostvarila, kao i o onima koje može ostvariti. Treba se nadati da će tako i ostati.

image

Europska središnja banka (ECB) preuzeti izravan nadzor nad osam značajnih financijskih institucija u zemlji

Daniel Roland/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 04:52