StoryEditor
Svijetdobitnica nobela za mir

Mlada Pakistanka Malala svečano primila oxfordsku diplomu, ipak njena sreća nije bila potpuna

Piše PSD
1. prosinca 2021. - 16:18

Malala Yousafzai u petak je diplomirala filozofiju, politiku i ekonomiju na Sveučilištu Oxford, devet godina nakon što su joj talibani pucali u glavu jer je vodila kampanju da se djevojčice školuju u njenom rodnom Pakistanu.

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir u povijesti, koja sada ima 24 godine, na Instagramu je podijelila fotografije s ceremonije diplomiranja, koja se prvobitno trebala održati u svibnju 2020., ali ju je COVID odložio i prebačena je na jesen 2021.

image
Malala Yousafzai na BBC-ju
AFP

Malala je pozirala u šeširu i haljini dok je stajala pored Sveučilišta, kao i pored svojih ponosnih roditelja, Ziauddina Yousafzaija i Toor Pekai Yousafzai, i supruga Assera Malika, piše Daily Mail, a prenosi Radio Sarajevo.ba.

Ova vijest dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što su talibani zabranili djevojčicama povratak u srednju školu i zamijenili afganistansko žensko ministarstvo odjelom za "poroke i vrline" koji se sastoji isključivo od muškaraca.

Malalina objava s dodjele diplome prikupila je više od 800.000 lajkova i tisuće poruka čestitki njenih pratilaca.

Malalin suprug je također proslavio njenu diplomu sa dvije fotografije na Twitteru, napisavši: 'Mjesto u kojemu smo prvi put sreli bilo je malo posebnije na Malalin dan diplomiranja'.

image
Malali je u glavu pucao 15-godišnji napadač nakon što je vodila kampanju da se djevojčice školuju u njenom Pakistanu
Mohammad Rehman/AFP

Nažalost, Malalina sreća nije potpuna jer u Afganistanu djevojčice još se uvijek ne mogu vratiti u školu. Talibani su u rujnu zabranili djevojčicama povratak u klupe i to dopustili samo muškarcima.

Inače, Malali je u glavu pucao 15-godišnji napadač nakon što je vodila kampanju da se djevojčice školuju u njenom Pakistanu.

Čudom je preživjela i hitno prebačena u Britaniju na liječenje. Nastavila je sa svojim radom, a sve je kulminiralo kada je 2014. godine, sa samo 17 godina, postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade, prenosi Radio Sarajevo.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 16:53