StoryEditor
Svijetjoš jedan u nizu

Misteriozno preminuo još jedan Iranac koji je radio na svemirskom programu: opisali su ga kao ‘mučenika‘ koji je služio svojoj domovini

Piše PSD
13. lipnja 2022. - 22:14

Iranac koji je radio za vojsku ubijen je tijekom misije, izvijestila je u ponedjeljak iranska novinska agencija 'Fars', što je posljednja u nizu nedavnih misterioznih smrti vojnih službenika u Islamskoj Republici, prenosi Bild.ba.

Čovjek koji se zvao Muhammad Abdul imao je oko 30 godina i radio je u svemirskom centru 'Semnan', gdje se nalazi lokacija za lansiranje satelita Iranske svemirske agencije, koja testira balističke projektile.

U izvještaju je nazvan "mučenikom". Navodi se da je bio u "dugotrajnoj borbi u službi svoje domovine", piše Haaretz.

S mjesta lansiranja, koje je Iran pokrenuo 2008. godine, dogodilo se prvo lansiranje vojnog satelita u svemir 2020. godine, nakon niza neuspjeha.

Abdulova smrt uslijedila je nakon što je u nedjelju priopćeno da je stručnjak za zrakoplovstvo Revolucionarne garde poginuo u prometnoj nesreći za vrijeme trajanja misije, što je treća smrt jednog dužnosnika Garde u isto toliko tjedana.

U svibnju je zamjenik zapovjednika elitnih gardijskih snaga Kuds, pukovnik Hassan Sayyad Khodaei, ubijen iz vatrenog oružja u Teheranu. Iran je ubojstvo pripisao Izraelu. Prema 'The New York Timesu', koji se poziva na obavještajnog dužnosnika, Izrael je kazao američkim dužnosnicima da je odgovoran.

Od incidenta Iran je prijetio odmazdom protiv Izraela, kako u Izraelu tako i u inozemstvu.

Iran je ovog mjeseca prijavio smrt još jednog pukovnika snaga Kuds tijekom "incidenta u njegovoj rezidenciji" u gradu Karadž, oko 35 kilometara sjeverozapadno od Teherana, prema iranskoj novinskoj agenciji IRNA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 20:31