StoryEditor
Svijettajkun u problemu

Mislite da je Clinton najveća gubitnica američkih izbora? Varate se, ovaj čovjek mogao bi izgubiti puno više od nje!

Piše JL
9. studenog 2016. - 14:28
2016-11-04T220403Z_307290728_S1BEUKYVYPAB_RTRMADP_3_USA-ELECTION-SLIM.JPG

Kako se i očekivalo, meksički je pezos snažno zaronio s viješću o Trumpovoj pobjedi, s obzirom na najave koje je on davao o promjenama u politici prema Meksiku, od gušenja slobodne trgovine i imigracije do dizanja zida na granici.

Meksička središnja banka će u srijedu objaviti što će poduzeti za ublažavanje pada, ali tamošnjim milijarderima jutros svakako nije bilo lako, piše jutarnji.hr.

Kako je dan ranije pisao američki Forbes, peti na listi najbogatijih ljudi na svijetu, meksički tajkun Carlos Slim Helu, težak 53,4 milijarde dolara, uslijed drastičnog  pada pezosa potencijalno gubi milijarde. Forbes je procijenio da bi mu, s padom meksičke valute od 14%, bilo izbrisano 1,7 milijardi dolara.

U srijedu ujutro pezos je zaronio čak do 13%, ali se onda malo trgnuo te se zadržao na padu od oko osam posto u odnosu na dolar. U pitanju je svakako najveći pad u jednom danu sve od tzv. tekila krize 1994./95., kada je Meksiko skoro bankrotirao. 

No, i 'obični' Meksikanci su u strahu. Trump je najavio u kampanji uvođenje poreza na doznake koje iz SAD-a svojim obiteljima šalju Meksikanci koji tamo rade, a ove se godine očekuje da bi mogle dosegnuti ukupno 28 milijardi dolara, što je više od zarade Meksika na izvozu nafte. Tim porezom bi, poruke su bile u kampanji, Amerika izgradila zid prema Meksiku.   

Donald Trump je govorio u kampanji i o uvođenju carina u trgovini s Meksikom, što bi tu zemlju prilično pogodilo.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 05:34