StoryEditor
SvijetALFRED BOSCH za slobodnu

Ministar vanjskih poslova u vladi nezadovoljne španjolske pokrajine: Ili će svijet intervenirati, ili će sukob u Kataloniji rasti!

Piše Zoran Šagolj
21. listopada 2019. - 01:06

U tjednu u kojemu je Vrhovni sud u Madridu rigoroznim zatvorskim kaznama osudio organizatore referenduma za neovisnost otprije dvije godine, a što je dovelo do žestokih prosvjeda u nizu gradova te najrazvijenije španjolske pokrajine, razgovarali smo s Alfredom Boschom, koji u katalonskoj vladi obnaša dužnost ministra vanjskih poslova, odnosa s institucijama i transparentnosti.

Bosch je akademik, novinar i spisatelj, a u svojoj političkoj karijeri bio je i član donjeg doma španjolskog parlamenta, kao i gradskog vijeća Barcelone. Hrvatskoj javnosti prvi se put predstavio u svibnju ove godine, prigodom ponovnog otvaranja predstavništva za jugoistočnu Europu, a kada je poručio da će Katalonci "jednog dana, a koji nije tako daleko, imati svoju neovisnost".

Stotinu godina zatvora zbog slobode izražavanja

Zašto ste u svojoj prvoj reakciji presudu katalonskim dužnosnicima nazvali povijesnom pogreškom?

– Politička pitanja rješavaju se korištenjem političkih mehanizama, što nije bio slučaj kada je u pitanju neovisnost Katalonije. S obzirom da se katalonsko pitanje rješavalo korištenjem jedino sudskih, no ne i političkih mehanizama, očito je da je presuda katalonskim dužnosnicima povijesna pogreška.

Presudom Vrhovnog suda u Madridu devetorica katalonskih dužnosnika osuđena su na ukupno 100 godina zatvora zbog toga što su omogućila građanima slobodu izražavanja vlastita mišljenja. Slijedom navedenoga, ova je presuda, kojom se krše temeljna ljudska prava, sramota za španjolsku državu te kao takva dovodi u pitanje snagu demokracije u Europi.

S obzirom na unutarnjopolitičke okolnosti, je li se moglo očekivati ikakvu drukčiju presudu osim ovakve drakonske?

– Nažalost, svi su potezi upućivali na ovakav ishod, a što je bilo osobito vidljivo u zahtjevima Ureda španjolskog državnog tužiteljstva, kao i glavnog državnog odvjetnika Kraljevine Španjolske, kojeg imenuje vlada Kraljevine Španjolske. Naime, oni su zahtijevali izrazito teške kazne za katalonske dužnosnike; stoga smo mogli pretpostaviti ishod koji se naposljetku i dogodio.

Od ponedjeljka smo svjedoci prosvjeda na ulicama Barcelone i još niza katalonskih gradova. Hoće li oni kulminirati, čak doći i do nasilja, ili će sve ići k smirenju i kakvom-takvom dijalogu?

– Katalonsko društvo oduvijek karakterizira složnost i odlučnost te civilizirano i miroljubivo ponašanje. U prilog tome govori i činjenica da se tijekom zadnjih godina u masovnim prosvjedima nije dogodio nijedan incident.

Samo pratite izbore 10. studenoga

Za mjesec dana očekuju se novi parlamentarni izbori u Španjolskoj. Hoće li oni, što se tiče Katalonije, biti neka vrsta referenduma?

– Parlamentarni izbori, koji će se održati 10. studenoga, zasigurno će biti prilika brojnim građanima da svojim glasom izraze stav prema zatvorskim presudama koje je Vrhovni sud u Madridu dodijelio katalonskim dužnosnicima. Jednako tako, nadolazeći parlamentarni izbori prilika su međunarodnoj zajednici da pomnije obrati pozornost na njihove rezultate, pri čemu bih volio podsjetiti na povijesno rekordan broj glasova koje su dobile stranke za neovisnost Katalonije na zadnjim izborima, održanima 28. travnja 2019. godine.

Koliko je u bliskoj budućnosti realno očekivati i novi referendum o neovisnosti?

– Novi referendum jedini je put kojim ćemo postići napredak u rješavanju katalonskog pitanja.

S obzirom da španjolski premijer Pedro Sanchez nije imao dovoljno volje i snage za njegovo rješenje, od izrazite je važnosti aktiviranje djelovanja međunarodne zajednice. Stoga, pozivam međunarodnu zajednicu da sjedne za pregovarački stol i zatraži od španjolske vlade konačno odustajanje od represije te prihvaćanje dijaloga kao jedinog ispravnog, demokratskog mehanizma postizanja rješenja.

Jesu li u pravu oni koji kažu da je pokret za neovisnost puno jači izvan Barcelone i, ako jest, zašto je to tako?

– Pokret za neovisnost sve više jača u urbanim sredinama, čemu u prilog ide činjenica da je na zadnjim općinskim izborima Katalonska republikanska ljevica (Esquerra Republicana de Catalunya – ERC) dobila najviše glasova od svih političkih stranaka u Barceloni.

Pozitivne reakcije u Hrvatskoj i BiH

Je li Katalonija platila skupu cijenu referenduma u gospodarskom smislu? Pitam to jer se govorilo o masovnom odlasku nekih banaka i slično.

– Premještanje korporativnih središta nekih banaka je operacija koju je vodila vlada Kraljevine Španjolske i španjolska monarhija, a što se otkrilo samo nekoliko mjeseci nakon referenduma održanog 1. listopada. Ovaj potez nije utjecao na katalonsko gospodarstvo zato što su svi subjekti zadržali svoje urede u Kataloniji.

Kako komentirate odnos Republike Hrvatske i cijele Europske unije prema pitanju Katalonije? Jesu li vas razočarali?

– Prije nekoliko mjeseci bio sam na službenom putu u Republici Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, gdje sam dobio vrlo pozitivne odgovore po pitanju Katalonije.

Mogućnost da o katalonskom pitanju razgovaramo s političkim strankama, "think tankovima", vladinim tijelima i medijima, dionicima koji dijele stav da su katalonska temeljna prava ugrožena, jasan je pokazatelj da katalonsko pitanje nije više samo interno pitanje koje se tiče isključivo Kraljevine Španjolske.

Što je s odnosom EU-a?

– Ovaj postupak i presuda protiv demokracije su rješenje unutar Kraljevine Španjolske učinili još težim. Provođenje sudskog postupka radi rješavanja problema neizbježno projektira konflikt unutar Europe, njezinim institucijama i međunarodnim sudovima.

U tom smislu, od vitalnog je značenja da međunarodna zajednica odigra aktivnu ulogu u rješavanju konflikta između Katalonije i Španjolske. Zapravo posljedica postupka dokazuje da to nije više interno pitanje Španjolske, nego da se radi o europskoj i globalnoj krizi.

Ili će svijet intervenirati, ili će sukob rasti i generirati sve više problema za one koji ga jasno žele izbjeći.

Gdje će igrati Messi i Barcelona?

Kakvo je vaše mišljenje o aktualnom španjolskom premijeru Pedru Sanchezu?

– Katalonska vlada i katalonsko društvo oduvijek su težili demokratskim rješenjima političkih pitanja između Katalonije i Španjolske. Namjera španjolskih državnih institucija da riješe krizu sudovima i zatvorom neće nikada riješiti taj problem. Slanje političkih protivnika u zatvor na 100 godina nije rješenje. Dijalog je jedini put k izlazu; na tom putu smo radili svi, i to su i katalonski parlament i međunarodni dioničari zahtijevali zadnjih godina.

Za razliku od katalonske vlade, Pedro Sanchez nikada nije pokušao pokrenuti stvari s mrtve točke dijalogom, što je postalo još očitije kaznama koje su odmah na početku postupka u veljači tražili glavni državni odvjetnik i zastupnik optužbe povezani sa španjolskom vladom.

Neki su mislili da će Sanchezov mandat smanjiti sukobe, ali smo, nažalost, naučili da Sanchez nema volje ni kapaciteta da pomakne stvari prema naprijed.

I za kraj, nogometni klub Barcelona možda je najveći simbol Katalonije. Može li se dogoditi da on jednog dana ne igra u španjolskoj ligi ili čak bude izbačen iz nje? Što u tom slučaju?

– Ako je to jedini razlog za zabrinutost koji proizlazi iz postizanja neovisnosti Katalonije, vjerujem da ćemo postići dogovor u vezi s tim pitanjem.

#ŠPANJOLSKA#KATALONIJA#NEOVISNOST#ALFRED BOSCH

Izdvojeno

09. srpanj 2020 19:52