StoryEditorOCM
Svijetprvostupanjska presuda

Miloševićevoj udovici godinu dana zatvora

27. lipnja 2018. - 13:30

Viši sud u Beogradu osudio je udovicu Slobodana Miloševića i nekadašnju predsjednicu stranke JUL Mirjanu Marković na godinu dana zatvora zbog zlouporaba pri dodjeli državnih stanova 2000. godine.

Marković je optužena da je utjecala na članove vladinog povjerenstva da protuzakonito raspodjele državne stanove, a istom presudom nekadašnja tajnica Vlade Srbije Živka Cica Knežević osuđena je na godinu i pol zatvora.

Tadašnji direktor poduzeća koje upravlja državnom imovinom (DIPOS) Miloš Lončar osuđen je na godinu dana zatvora zbog zlouporabe službenog položaja.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne sigurnosti Jovica Stanišić, ali je sud donio odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv Stanišića vodi pred Mehaniznom u Haagu (MICT), koji je sljednik nedavno zatvorenog Haškog tribunala (ICTY).

Mirjana Marković je, kako se navodi u presudi, poticala Knežević i Lončara da počine kaznena djela.

U presudi je navedeno i da na snazi ostaje rješenje o određivanju pritvora od 17. travnja 2003. godine, pošto je Marković osuđena u odsutnosti jer je nedostupna pravosuđu Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna tjeralica.

Ovo je prvostupanjska presuda, a objavljena je nakon skoro 15 godina od pokretanja kaznenog postupka.
Mira Marković i sin Marko Milošević dobili su azil i žive u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 21:52