StoryEditorOCM
Svijetnašli novi teren

Meteorolozi postali nove mete teoretičara zavjere: ‘Trebalo mi je nekoliko dana do dođem sebi od količine uvreda!‘

Piše A.B.K.
28. svibnja 2023. - 21:53

"Ubojice!", "Kriminalci!”, „Promatramo vas!".

Ovo su samo neke od prijetnji i verbalnih zlostavljanja upućenih posljednjih mjeseci meteorolozima u AEMET-u, španjolskoj nacionalnoj meteorološkoj agenciji. Dolaze putem društvenih mreža, web stranice, pisama, telefonskih poziva – čak i u obliku grafita ispisanih preko jedne od zgrada. Dok Covid-19 nestaje s naslovnica, klimatske promjene postale su snažna točka okupljanja teoretičara zavjere. Sve zemlje bilježe porasta uvreda usmjerenih na sve organizacije povezane s vremenom. Najveće leglo dezinformacija su društvene mreže na kojima svatko misli da je stručnjak i ne libi se najpogrdnijim riječima vrijeđati one s čijom se objavom ne slaže. Ispod postova utemeljenih na znanstvenim postavkama i egzaktnim izračunima gomilaju se napadi i agresivne uvrede.

„Nije to novost, kazala je za CNN, Estrella Gutiérrez-Marco, glasnogovornica AEMET-a, no u zadnje vrijeme količina uvreda i prijetnji se prilično pojačala što se poklopilo s ekstremnim vremenskim prilikama u Španjolskoj. Ozbiljna suša smanjila je razine vode na alarmantno niske razine, što je pogoršano rekordnim temperaturama u travnju.

image
Bruno Guenard/Biosphoto Via Afp

Zlostavljanje je postalo toliko ozbiljno da je AEMET objavio video na Twitteru pozivajući na prestanak uznemiravanja i tražeći poštovanje rada znanstvenika. Čak je i vlada intervenirala. Teresa Ribera, španjolska ministrica za ekološku tranziciju, objavila je na Twitteru podršku agenciji: "Laganje, davanje krila zavjeri i strahu, vrijeđanje... Vrijeme je da se kaže: Dosta!"

Uznemiravanje meteorologa od strane teoretičara zavjere i poricatelja klimatskih promjena nije fenomen ograničen samo na Španjolsku. To se događa u cijelom svijetu. Nacionalne vremenske službe, hidrometeorološki zavodi i klimatski komunikatori u zemljama od SAD-a do Australije kažu da su suočeni s porastom prijetnji i zlostavljanja, često im se spočitava da preuveličavaju, lažu pa čak i da kontroliraju vrijeme.

U slučaju Španjolske, veći dio trolanja vrti se oko ponavljanja stare teorije zavjere: takozvanih "chemtrailsa".

image
Josh Edelson/Afp

Ispod mnogih objava agencije na Twitteru, posebno onih koje se odnose na ekstremnije vremenske prilike, fanatici objavljuju slike plavog neba, ispresijecanog bijelim tragovima. Uvjeravaju kako se tu radi o koktelima kemikalija za umjetno manipuliranje vremenskim prilikama – sprječavanje kiše i izazivanje klimatskih promjena što znanstvenici odbacuju kao obično trabunjanje.

Kad je meteorologinja Isabel Moreno napisala tweet rekavši da "kiša preskače Španjolsku", sa slikom grafa kiše koji se proteže Europom ali gotovo u potpunosti zaobilazi Španjolsku - bila je potpuno nespremna za lavinu koja je ispod objave uslijedila.

“Bilo je to jedno od najtežih iskustava s društvenim mrežama u mom životu”, rekla je Moreno, koja se pojavljuje na španjolskom TV kanalu RTVE. Primila je stotine uvredljivih odgovora. Mnogi su je optuživali za manipulaciju.

“Nemojte nas smatrati idiotima” rekao je jedan.

"Oni nas isušuju, a vi ste glasnogovornik onih koji to rade", napisao je drugi tviteraš.

„Iako je bilo i puno poruka podrške, bilo je zastrašujuće. Nikad nisam vidjela toliku količinu odgovora i tu razinu agresije”, rekla je je Isabel Moreno. Trebali su joj dani da ponovno može otići na Twitter bez osjećaja tjeskobe ili stresa.

image
Jan Woitas/Dpa Picture-alliance Via Afp

U Francuskoj meteorologe optužuju za preuveličavanje suše i vrućine u zemlji. Météo France, francuska nacionalna meteorološka služba, objavila je da su njihove komunikacije bombardirane prijetnjama.

I u Australiji je Ured za meteorologiju bombardiran kritikama svojih izvješća o temperaturnim rekordima. Optužuju ih da su sve napuhali kako bi klimatske promjene izgledale još gore. No, svatko tko bi se potrudio proučiti detaljne izračune vidio bi da su krivulje ispravne. Ali lakše se živi kad se zatvore oči pred onime što je očigledno.

U Ujedinjenom Kraljevstvu meteorolozi su također izvijestili o neviđenim razinama internetskog uznemiravanja tijekom prošlogodišnjeg rekordnog toplinskog vala. Met Office je čak optužen da je promijenio paletu boja svojih karata kako bi izgledale dramatičnije. "Nismo, samo je bilo jako vruće", rekao je za CNN Oliver Claydon, službenik za komunikacije u Met Officeu.

Ni američki meteorolozi nisu izbjegli baraž zlostavljanja i zavjera. "Kad god bih objavljivala o globalnim temama, kao što je godišnje izvješće o temperaturi, odjeljak s komentarima bio bi ispunjen političkim podbadanjima i teorijama zavjere", kazala je Elisa Raffa, meteorologinja. I Jennifer Francis, viša znanstvenica u Centru za istraživanje klime Woodwell, veli da je u posljednje vrijeme primijetila porast uvredljivih poruka.

image
Alessandro Bremec/Nurphoto Via Afp
image
Orlando Sierra/Afp

Neki stručnjaci za dezinformacije povlače ravnu liniju od zavjera koje su cvjetale tijekom pandemije Covida – kada su stručnjaci bili suočeni s nizom zlostavljanja – do porasta klimatskih zavjera.

„Ljudima su potrebne teme u "trendu" na koje bi objesili te teorije, rekao je Alexandre López-Borrull, predavač na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti na Sveučilištu Oberta de Catalunya u Španjolskoj.

Dok Covid-19 nestaje s naslovnica, klimatske promjene postale su snažna točka okupljanja. Došlo je do velikog porasta "uvreda usmjerenih na sve organizacije povezane s vremenom", istaknuo je govoreći za CNN.

"To je logična evolucija šireg trenda protivljenja institucijama i erozije povjerenja", smatra i Jennie King, voditeljica istraživanja i politike klime na Institutu za strateški dijalog, think tanku usredotočenom na dezinformacije i ekstremizam. Ove vrste zavjera obično se temelje na ideji da skup institucija “koristi izliku klimatskih promjena, ili izliku rješavanja pitanja javne politike, kako bi proveo neki podmukli plan”, komentirala je.

Vrijeme svakog zanima, i nije odveć teško navući ljude u te rasprave i posijati sjeme sumnje protiv klimatske agende u cjelini.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:42