StoryEditor
Svijetnastavak dogovora

Merkel sa samita na kojem se dogovara plan za spas europskih gospodarstava: Ima puno dobre volje, ali moguće je da ne bude rezultata

19. srpnja 2020. - 10:28
Francisco Seco/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju kako je moguće da europski čelnici neće u nedjelju, trećeg dana samita EU u Bruxellesu, postići dogovor vezan uz planove pomoći europskim gospodarstvima, pogođenim pandemijom koronavirusa. 

"Ima puno dobre volje, no također i različitih pozicija. Poduzet ću sve napore, no moguće je da ne bude rezultata", kazala je njemačka kancelarka, čija zemlja predsjeda Europskom unijom u drugoj polovici godine.

"Još uvijek ne mogu reći hoće li se pronaći rješenje", kazala je Merkel prilikom dolaska na sastanak.

Sastanak čelnika zemalja članica Europske unije, na kojem pokušavaju postići dogovor o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak od posljedica koronakrize, prekinut je u subotu navečer i nastavlja se u nedjelju u podne, objavio je glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Samit je počeo u petak prijepodne i ni nakon dva puna dana još nema dogovora o paketu teškom preko 1800 milijardi, koji bi trebao pomoći oporavku gospodarstva od posljedica pandemije covida-19.

Najveći dio samita do sada protekao je u sastancima u manjim skupinama, bilateralnim i multilateralnim.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u subotu je ponudio ponešto modificirani prijedlog kako bi se došlo do kompromisa, ali za sada bez rezultata.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 13:07