StoryEditorOCM

Meksiko: u olujama 123 mrtvih, 63 nestalih nestalih

Piše PSD.
24. rujna 2013. - 10:34
U olujama u Meksiku prošlog tjedna smrtno su stradale najmanje 123 osobe, dok se 63 smatraju nestalima, rekao je u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova Miguel Angel Osorio Chong.

"Do sada imamo podatke o 123 osobe koje su izgubile život", rekao je ministar na konferenciji za novinare u ponedjeljak navečer u luci u Acapulcu, jednom od najzahvaćenijih mjesta koje je bilo pet dana izolirano.

Oluje Manuel na obalama Tihog oceana i Ingrid na obali Atlantskog oceana, zarobile su zemlju prošlog tjedna i izazvale pustošenja u 22 od 32 države Meksika, gdje je oštećeno najmanje 1,5 milijuna kuća.

Dobrim dijelom stručnjaci ocjenjuju da se pustošenje koje su uzrokovale dvije simultane tropske oluje može pripisati lošoj kvaliteti izgradnje i slaboj infrastrukturi.

Dok neki kažu da se malo što moglo učiniti protiv tog prirodnog fenomena, nezabilježenog u Meksiku od 1958., stručnjaci kažu da je on pojačan lošom urbanističkom politikom, cestama loše kvalitete i ilegalnom deforestacijom.

"To nije iznenađujuće. Gradi se u zonama koje nisu za gradnju, s ostacima, bez plana", kaže profesor na tehnološkom institutu Jesus Silva-Herzog Marquez. "Jedni posluju, drugi umiru", kaže on.

Država Guerrero na jugu Meksika doživjela je najveća razaranja. Po centru za ljudska prava Tlachionollan smještenom u Guerreru, dvije od tri građevinske kompanije potpisuju sporne ugovore koji njima donose zaradu, a potvrđuju ih regionalne vlasti. "Nema nadzora kako bi se provjerilo jesu li ugovori u skladu sa standardima propisanim za planinska područja", kaže direktor centra Abel Barrera.

Hina
FOTO: AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 02:40