StoryEditor
Svijetruska invazija

Međunarodni kazneni sud u Haagu pokreće istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, tužitelju se žuri: ‘Nastavljam s procesom, što je brže moguće‘

Piše Hina
1. ožujka 2022. - 08:31

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu pokrenut će istragu o mogućim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini, najavio je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan.

“Objavljujem da sam odlučio nastaviti s procesom pokretanja istrage o situaciji u Ukrajini, i to što je brže moguće”, naveo je Khan u svom priopćenju, kako prenosi dpa.

Nakon preliminarnog pregleda situacije Khan je, kako navodi, zaključio da “postoji razumna osnova za pretpostavku da su u Ukrajini počinjeni i navodni ratni zločini kao i zločini protiv čovječnosti” u događajima koji su prethodili ruskoj invaziji.

“S obzirom na širenje sukoba posljednjih dana, želim da istraga obuhvati i sve nove navodne zločine koji spadaju u nadležnost mog Ureda, a koje počini bilo koja strana u sukobu, na bilo kojem dijelu ukrajinskog teritorija”, rekao je također Khan.

Prema Rimskom statutu, Ukrajina nije stranka Međunarodnog kaznenog suda, ali je prihvatila njegovu nadležnost u slučaju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na svom teritoriju, navodi Khan. Rusija, pak, ne priznaje ovaj sud.

Tužitelj sada od suda sada mora dobiti odobrenje za istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 17:24