StoryEditor
SvijetZANIMLJIVA KOINCIDENCIJA ILI KRAJ STRPLJENJA GOSPODARA SVJETSKIH FINANCIJA, ZASAD U NEW YORKU I ZÜRICHU

MASOVNA UHIĆENJA Pusić: SAD nije socijalno pravedna država

Piše PSD.
16. studenog 2011. - 17:31

 U marice je - prema CNN-u - utrpano više od
 100 najupornijih prosvjednika u New Yorku

Cinici bi kazali: Dugo je i trajalo! Optimisti: Nema veze, pobunu više ništa ne može zaustaviti! Kako bilo, nepuna dva mjeseca nakon što su prosvjednici protiv naličja praktičnog kapitalizma “zauzeli” Wall Street i ondje se utaborili, što su potom slijedili njihovi istomišljenici diljem (zapadnog) svijeta, policija je u ranim satima utorka prosvjednicima u srcu financijske moći New Yorka naložila rasformiranje kampa.

Sličan pokušaj zabilježen je i nakon svega nekoliko dana od stvaranja šatorskog naselja, pod izgovorom potrebe čišćenja parka, no tada su prosvjednici odgovorili tako da su - sami očistili park. Ovoga puta, umjesto komunalaca, pojavili su se policajci.

“Dali su nam rok od 20 minuta da se sklonimo sa svim stvarima”, kazao je prosvjednik Sam Wood novinarima Reutersa.

Nakon isteka tog mini-roka, počela su uhićenja: u marice je - prema CNN-u - utrpano više od 100 najupornijih prosvjednika koji su se odlučili oglušiti na policijsku naredbu. Neki su se vezali lancima, ali ni to im nije pomoglo. Prosvjednicima iz parka Zuccotti je rečeno da će se moći vratiti za nekoliko sati, ali bez šatora i vreća za spavanje, čime je udovoljeno i formalnostima oko slobode kretanja.

U akciji su sudjelovale stotine policajaca opremljenih kacigama i šljemovima, a čitav park je bio osvijetljen snažnim reflektorima. Prosvjednici su odmah počeli smišljati plan za akciju “Reokupirajmo Wall Street”, no unatoč opipljivoj napetosti u zraku, nereda nije bilo; za razliku od nekih drugih gradova (u Portlandu i Oregonu), gdje je još u nedjelju došlo do fizičkih sukoba prosvjednika s policajcima.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg je poručio da će se “prosvjednici moći vratiti u park nakon što se očisti”, a pozvao se i na glasoviti prvi amandman, dodajući kako pravo prosvjedovanja nije upitno, ali i kako gradske vlasti imaju “važnu obvezu zaštite zdravlja i sigurnosti ljudi u parku”. Bloomberg je također kazao kako prosvjednici “moraju poštovati pravila zaštite parka ako žele nastaviti s prosvjedima”, što su prosvjednici ocijenili licemjernim.

- Smatram kako ovo nije kraj pokreta Okupirajmo Wall Street, naprotiv, nemali broj puta se dogodio da su se prosvjedi nakon policijske represije samo još više raširili i pojačali - prva je reakcija dr. Mate Kapovića, aktivista, inače lingvista sa Zagrebačkog filozofskog fakulteta.

- Napomenuo bih kako je represija bila prisutna od samog početka prosvjedovanja, no ove zadnje akcije, nasilnijeg karaktera, ne trebaju nas čuditi. Naročito zbog toga što su se dogodile u SAD-u gdje je policija puno brutalnija nego u Europi. Je li to isključivo odluka policije? Ne vjerujem... Smatram kako iza svega stoje političke odluke, samo mi nisu konkrenti motivi jasni.

Nasilnog ponašanja među prosvjednicima dosad nije bilo, no što će biti nakon ovoga teško je kazati. Nasilje nije nikad isključeno, čak i kod onih prosvjeda koji započnu mirno - ne isključuje mogućnost radikalizacije dosad uglavnom mirnog pokreta dr. Kapović.

 Uhićenja u Zürichu prošla su bez većih incidenata
Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić u akciji policije prije svega vidi “još jedan udar na demokraciju u Americi”.

- U SAD-u se može svašta dogoditi, no ovim napadom na sudionike pokreta Okupirajmo Wall Street napalo se jedan od temeljnih stupova demokracije, a to je sloboda govora i izražavanja mišljenja. Paradoksalno je to što su SAD dosad bile prvacima obrane ljudskih prava prve generacije, no i ne ide im baš s pravima druge generacije, odnosno socijalnim pravima čovjeka - drži Pusić.

- Amerika jednostavno nije socijalno pravedna država. A, što se tiče prosvjednika i policijske represije, iskreno se nadam kako će nakon ovoga pobrati još više simpatija kod američke javnosti - “svrstat” će se Pusić.

Zanimljivo da se na sličnu akciju u otprilike isto vrijeme odlučila i švicarska policija, u Zürichu, gdje su uhićenja prosvjednika na Parade platzu prošla bez incidenata.

Naredni dani donijet će odgovor na pitanje je li ovo uvod u “ispuhivanje” ovih prosvjeda ili je samo uvod u trusniju fazu prosvjeda, pri čemu ne treba podcijeniti činjenicu da u njima sudjeluju predstavnici različitih društvenih slojeva s različitim ciljevima i idejama, ali s jedinstvenim nezadovoljstvom zbog načina na koji funkcionira neoliberalni kapitalizam.

hrvoje prnjak, VLADO OZRETIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 15:44