StoryEditor

Maroko: odgođeno suđenje glavnom krivcu za napade u Madridu

Piše PSD.
4. travnja 2008. - 01:16

Suđenje glavnoosumnjičenom za napade u Casablanci u 2003. i u Madridu u 2004. odgođeno je za 22. svibnja, na samom njegovu početku u četvrtak, u mjestu Sale kod Rabata, javlja agencija France Presse.

Saad Huseini (38) pojavio se prvi put na sudu zajedno s osamnaestoricom suoptuženika, od kojih je jedan na privremenoj slobodi.

Sud je odlučio o odgodi na zahtjev branitelja koji su zatražili više vremena za pripremu obrane. Sud je usto odbio zahtjev branitelja za privremeno oslobađanje devetnaestorice optuženika.

Usto, na istom sudu je počelo suđenje 51 optuženiku, među kojima su trojica na privremenoj slobodi, a uhićeni su nakon samoubilačkih napada u ožujku i u travnju 2007. u Casablanci. Iduća rasprava zakazana je za 15. svibnja.

Saad Huseini koji je živio u Španjolskoj, uhićen je u Casablanci u ožujku 2007. Koncem 2007. u Maroku ga je saslušao španjolski sudac Juan Del Olmo, u okviru istrage o njegovoj navodnoj povezanosti s madridskim atentatima koji se pripisuju Islamskoj skupini marokanskih boraca (GICM), bliskoj Al Qaidi.

Sumnjiči ga se da je vođa vojnog odbora GICM-a za Maroko i za Španjolsku, da je "izradio eksplozivnu napravu uporabljenu u atentatima u Madridu" u kojima je 2004. izgubila život 181 osoba.

Huseiniju se u Maroku sudi zbog "napada na unutarnju sigurnost države" i "organiziranja kriminalne skupine radi pripreme i izvođenja terorističkih čina s ciljem ometanja javnog reda".

- Huseini je nedužan i nema ništa s atentatima u Casablanci i u Madridu - ustvrdila je njegova odvjetnica Abdelfettah Zahrach.

U napadima u Casablanci ubijene je 45 osoba, među kojima dvanaestorica bombaša samoubojica.

Huseini koji je rođen u Meknesu (120 km istočno od Rabata), ima diplomu iz kemije. Pošto je 2002. boravio u Afganistanu, iste se godine vraća u Maroko. Policija ga je pritvorila i zatim ga je pustila na slobodu. Uhićen je pet godina kasnije, u ožujku 2007.

#SAADHUSEINI#ALQUAIDA#MADRID#BOMBAŠ

Izdvojeno

06. srpanj 2020 06:07