StoryEditor
SvijetNeredi na ulicama

Makedonija je u kaosu, ali predsjednik ostaje pri svojoj odluci o pomilovanju 56 dužnosnika

15. travnja 2016. - 21:18
Makedonija

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov rekao je u petak da ostaje pri svojoj odluci da pomiluje 56 dužnosnika upletenih u aferu prisluškivanja unatoč višednevnim uličnim prosvjedima i pozivima iz zemlje i inozemstva da promijeni odluku.

Pomilovanjem koje je Ivanov dao ovaj tjedan sprečava se provedba istrage nad 56 vladinih i oporbenih dužnosnika zbog otkrića široke operacije prisluškivanja   koja je uzrokovala dugotrajnu političku krizu u Makedoniji.

Tri vodeće makedonske stranke pisale su Ivanovu u petak tražeći od njega da povuče pomilovanje a SAD i druge vlade pozvale su ga da preispita svoju odluku.

U televizijskom obraćanju naciji Ivanov je rekao da čvrsto stoji pri svojoj odluci no dodao je da svaki od pomilovanih 56 dužnosnika koji želi dokazati svoju nedužnost na sudu može tražiti da se njegovo pomilovanje poništi.

"Mislim da odluka štiti državne interese  i obavještavam vas da ostajem pri tome", rekao je Ivanov.

Ivanov je također upozorio strane diplomate da budu odmjereni u svojim odgovorima na pomilovanje. Veleposlanici iz zemalja EU u četvrtak su prisustvovali novinskoj konferenciji posebne tužiteljice  u Skoplju koja je rekla da će nastaviti istragu oko afere prisluškivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 20:34