StoryEditorOCM
Svijetzastrašujuća snaga

Magnituda 7,6! Snažan potres u Japanu, tsunami stigao do obale, vlasti upozorile na nove potrese, pozivaju na evakuaciju

Piše VIJESTI SD
1. siječnja 2024. - 09:23

Nakon što je niz snažnih potresa pogodio zapadna područja Japana, izdano je upozorenje na veliki tsunami, javlja Jutarnji list.

Nestalo je struje u tisućama domova i prekinuti su letovi i željezničke usluge prema pogođenom području. Potresi su pogodili Ishikawu i obližnje prefekture, a jedan je bio magnitude 7,6 prema Japanskoj meteorološkoj agenciji.

Japanska meteorološka agencija izdala je nakon potresa upozorenje na snažnu seizmičku aktivnost sljedećih tjedan dana, a pogotovo nadolazeća dva do tri dana, kada bi zemlju ponovno mogao pogoditi potres magnitude 7.

Vlasti još uvijek procjenjuju razmjere štete i stanovnici se moraju pripremiti za nove potrese, upozorio je premijer Fumio Kishida.

"Stanovnici moraju ostati na oprezu zbog daljnjih mogućih potresa i pozivam ljude u područjima gdje se očekuje tsunami da se što prije evakuiraju", rekao je Kishida.

Japanska meteorološka agencija je priopćila da je današnja magnituda potresa najveća ikada zabilježena na poluotoku Noto.

Potres jačine 7,6 po Richteru najjači je zabilježen na poluotoku Noto u prefekturi Ishikawa od početka bilježenja 1885. godine.

Dodaje se i kako je sve veća opasnost od odrona i požara u zahvaćenim područjima.

Šest je osoba navodno zarobljeno ispod ruševina srušenih kuća na japanskom poluotoku noto. Još nema informacija o njihovom stanju.

Čini se da su požari u gradu Wajima uništili više kuća. Još nema izvješća o ozlijeđenima i smrtno stradalima. Lokalno stanovništvo je evakuirano u lokalne policijske postaje, no za njih tamo nema zaliha za hitne slučajeve.

Vladin glasnogovornik Yosghimasha Hayashi je rekao na tiskovnoj konferenciji da su sve snage spremne pomoći u spašavanju i pružanju pomoći u pogođenom području.

image

Naložena je hitna evakuacija zbog opasnosti od tsunamija

Mladen Antonov/Afp

Izdano je upozorenje za veliki tsunami za Ishikawu te upozorenja niže razine za tsunamije za ostatak sjeverozapadne obale otoka Honshu.

Japanska je televizija objavila i da se provjeravaju sve eventualne nepravilnosti u nuklearnim elektranama.

Nadležne službe su poručile ljudma da što prije pobjegnu na viša područja.

Južna Koreja također je upozorila da bi razina mora u nekim područjima duž istočne obale mogla porasti nakon potresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:49