StoryEditorOCM
Svijetbrigitte postala jean-michael

Macronovu suprugu desničarski teoretičari zavjere smatraju transrodnom osobom rođenom kao muškarac. Odlučila je pokrenuti tužbu kako bi stala na kraj tim tračevima

Piše PSD
23. prosinca 2021. - 13:20

Brigitte Macron će pokrenuti pravni postupak zbog internetske teorije zavjere da je ona transrodna žena koja je rođena kao muškarac. Francuska prva dama našla se na društvenim mrežama na meti lažnim tvrdnjama, nakon što su ove tvrdnje objavljene u rujnu na jednoj krajnje desničarskoj web stranici. Glasine tvrde da je rođena kao muškarac pod imenom Jean-Michel Trogneux, a ovo ime se otad spomenulo nekolko desetaka tisuća puta na društvenim mrežama.

Pravni tim gospođe Macron, koja je majka troje odrasle djece iz prvog braka, potvrdila je da se poduzimaju pravne mjere. 'Odlučila je pokrenuti postupak, on je u tijeku', potvrdio je agenciji AFP odvjetnik Jean Ennochi.

Laži o 68-godišnjakinji šire se s profila koji se suprotstavljaju njezinu suprugu, predsjedniku Emmanuelu Macronu, uključujući one ekstremno desničarske, antivakserske te iz pokreta zavjere QAnon-a. Francuski mediji su kao korjen ovom traču detektirali članak koji je napisala žena po imenu Natacha Rey u desničarskom časopisu, a potom je on stigao do šire publike nakon što se o njemu raspravljalo u vrlo gledanom prijenosu na YouTubeu.

Ovo nije prvi put da je gospođa Macron na meti otkako je njezin suprug izabran 2017., budući da su trolovi prethodno ciljali na skoro 25 godina razlike u godinama para. Ova najnovija teorija zavjere dolazi dok se približavaju predsjednički izbori u proljeće 2022. Emmanuel Macron još nije službeno potvrdio da će se kandidirati za drugi mandat, ali se očekuje da hoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 11:44