stdClass Object ( [id] => 1368909 [title] => Macron i Schulz puštaju probne balone da vide što javnost misli o nastavku rata u Ukrajini ‘do zadnjeg Europljanina‘ [alias] => macron-i-schulz-pustaju-probne-balone-da-vide-sto-javnost-misli-o-nastavku-rata-u-ukrajini-do-zadnjeg-europljanina [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odavno se već govori da Amerika ratuje protiv Rusije "do zadnjeg Ukrajinca". Taj jezgroviti opis ukrajinske klaonice ovog je tjedna dobio potencijalno još tragičniju dopunu - sada rastu šanse da će se u Ukrajini ratovati i "do zadnjeg Europljanina". Dakako, mislimo na najavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi Francuska i neke druge europske zemlje mogle poslati kopnene trupe u Ukrajinu, "kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat".

Te riječi suvremeni je Napoleon izgovorio u Parizu, na skupu dvadesetak europskih lidera, dok mu je zdesna sjedio njemački kancelar Olaf Scholz, čiju je funkciju prije 80 godina obnašao kancelar Hitler. Dva vodeća europska političara, daleki nasljednici onih koji su već jednom odveli europske narode na rusko stratište – Napoleon u 19., Hitler u 20. stoljeću – tako su u vjerojatnom međusobnom dogovoru pustili taj "probni balon", da vide kako će današnji Europljani reagirati na mogućnost da i oni, baš poput djedova i čukundjedova, ostave kosti na Istočnom frontu.

Ne treba čuditi što je Scholz javno odbacio Macronovu ideju, rekavši da "neće biti nikakvih vojnika na ukrajinskom tlu iz europskih zemalja ili zemalja NATO-a". U tome i jest poanta onoga što se zove "probni balon": sad će se osluškivati jesu li brojniji i glasniji oni Europljani koji misle da je Macron idiot, ili oni kojima je Scholz kukavica, a shodno tome planirat će se idući koraci u psihološkoj pripremi naroda Europe za rat u kojem ne mogu pobijediti, ali zato mogu nestati s lica Zemlje, skupa s Rusima.

---

image

Macron i Scholz: Jedan hoće, drugi kaže da ne želi slati vojne trupe na teritorij Ukrajine

 

Ludovic Marin/Afp
---

Dakako, ne misle svi europski lideri kao Macron. Slovački premijer Robert Fico već je nekoliko sati prije pariškog sastanka upozorio europsku javnost da "niz država članica NATO-a i EU razmatra slanje svojih trupa u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi". Rekavši da mu je "prošla jeza niz kičmu" kad je vidio agendu pariškog skupa, Fico je poručio da Slovačka neće ulaziti u takve aranžmane.

Nevolja je što je Macron moćniji od Fica. Fico nema "crveno dugme", Macron ima.

Mitovi o Ukrajini

I dok se Europljani međusobno "nabrijavaju" pred ruskim medvjedom - nastojeći uvjeriti svoje građane da će ih Rusi napasti, a same sebe da su vojno dovoljno jaki da se tome odupru – možda je zanimljivo promotriti američki pogled na ukrajinski rat. Kako tamošnji analitičari gledaju na situaciju: slažu li se s tezom da SAD u Ukrajini ratuje protiv Rusije "do zadnjeg Ukrajinca"?

Sudeći po nekim recentnim politološkim analizama, ne samo da se slažu, nego tu tezu upravo i koriste kako bi motivirali republikanske skeptike da odobre 60 milijardi USD američke pomoći Ukrajini koja je zapela u Kongresu.

"Ne potrošivši niti jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije", pišu tako analitičari Eric S. Edelman i David J. Kramer u zajedničkom članku pod naslovom "Četiri mita o Ukrajini koji bi mogli zvučati ispravno, ali su zapravo pogrešni", objavljenom 22. veljače u listu Politico.

Uz analitički renome - Edelman je savjetnik u Centru za strateške i proračunske procjene, a Kramer izvršni direktor Instituta George W. Bush – rečeni autori imaju i iskustvo sudjelovanja u administraciji SAD-a: za vrijeme drugog Bushova mandata (2005.-2009.) Kramer mu je bio savjetnik za Rusiju i Ukrajinu, a Edelman podtajnik Ministarstva obrane SAD-a za politiku.

Njihova analiza šalje poruku da Amerika treba nastaviti s velikom vojnom pomoći Ukrajini, za koju smatraju da je u Kongresu zapela zbog određenih "mitova o Ukrajini koje su plasirali ideolozi iz Moskve".

"Kao republikanci koji su bili na najvišim položajima u nacionalnoj sigurnosti, posebno smo zabrinuti kada čujemo da neke od ovih mitova ponavljaju republikanci", pišu Edelman i Kramer.

Kakav mir, kakvi bakrači?

Glavni mit koji autori nastoje pobiti je onaj da "Ukrajina ne može pobijediti". Američki analitičari tvrde da je Ukrajina već "vratila ogromne dijelove teritorija koje je Rusija zauzela", a također je "onesposobila trećinu ruskih brodova" Crnomorske flote i "nanijela velike gubitke ruskoj vojsci", mjereno u tisućama izgubljenih tenkova i stotinama tisuća eliminiranih vojnika.

---

image

Brzezinski 1997. navodi i optimalne rokove u kojima bi SAD morao postupno integrirati Ukrajinu u američku sferu – između 2005. i 2015. godine. Svjedoci smo da je Bijela kuća ispoštovala te rokove

Mandel Ngan/Afp
---

"Gubici ruskog vojnog osoblja približavaju se 400.000 mrtvih i ranjenih. Velik dio toga postignut je zahvaljujući pomoći Zapada. Američka pomoć Ukrajini iznosi manje od četiri posto godišnjeg vojnog proračuna Pentagona, a ipak se povrat ulaganja za ukrajinski narod i za nas obilato isplatio", pišu Edelman i Kramer, navodeći na tom mjestu ključnu rečenicu koju smo već citirali: "Ne potrošivši niti jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije."

Među mitovima koje Edelman i Kramer pokušavaju dekonstruirati spomenimo i onaj da je "sada vrijeme da se postigne prekid vatre ili primirje" Američki autori žestoko su protiv toga, ali ne zato što drže da bi primirje bilo loše po Ukrajinu, nego zato što smatraju da bi to ugrozilo vanjskopolitički imidž SAD-a:

"To bi razotkrilo Sjedinjene Države kao slabe i nepouzdane, bez snage volje i sposobnosti da održe kampanju pomoći koja, zapamtite, ne uključuje slanje američkih trupa u opasnost", podsjećaju američki analitičari.

Drugim riječima: braćo republikanci, kakav mir, kakvi bakrači? Zar ne vidite da za naše interese ne ginu Amerikanci, nego Ukrajinci: kako ne shvaćate da je lud tko to ne iskoristi?

Razni spontani događaji

Vrlo slično je intoniran i tekst koji se šest dana ranije (16. veljače) pojavio u američkom časopisu The National Interest, ovaj put iz pera autora koji djeluje pod okriljem Demokratske stranke. Govorimo o harvardskom politologu Grahamu Allisonu – koji je 90-ih u administraciji demokratskog predsjednika Billa Clintona bio pomoćnik ministra obrane SAD-a za politiku i planove – i njegovu članku pod naslovom "Što Amerikanci duguju Ukrajini?".

Poput Edelmana i Kramera, i Allison u svojoj analizi pledira na nastavak američke pomoći Ukrajini, s istim argumentom da je geopolitička dobit američka, a krvarina ukrajinska:

"Zamislite da je prije dvije godine — prije no što je Putin napao Ukrajinu — netko došao u SAD s vjerodostojnim prijedlogom da se suzbije ruska vojna prijetnja Europi u narednom desetljeću bez gubitka ijednog američkog vojnika. Koliko bi Amerikanci bili spremni uložiti u tu inicijativu? (...) Da je takav prijedlog bio ponuđen, činio bi se nevjerojatnim i vjerojatno bi bio odbačen kao predobar da bi bio istinit", piše profesor Allison.

---

image

Graham Allison: "Zamislite da je prije dvije godine — prije no što je Putin napao Ukrajinu — netko došao u SAD s vjerodostojnim prijedlogom da se suzbije ruska vojna prijetnja Europi u narednom desetljeću bez gubitka ijednog američkog vojnika. Koliko bi Amerikanci bili spremni uložiti u tu inicijativu? (...) Da je takav prijedlog bio ponuđen, činio bi se nevjerojatnim i vjerojatno bi bio odbačen kao predobar da bi bio istinit"

Adem Altan/Afp
---

Međutim, što ti je život: kombinacijom nevjerojatnih slučajnosti i raznih spontanih događaja Americi se nekako zgodilo da se u Ukrajini ostvari baš takav "predobar-da-bi-bio-istinit" scenarij, pri čemu se Allison pozvao na direktora CIA-e Williama Burnsa:

"Prošli mjesec Burns je sažeo efekte ovog rata: ‘Najmanje 315.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno, dvije trećine ruskog predratnog inventara tenkova je uništeno, a Putinov hvaljeni program vojne modernizacije je pogažen‘", citira Allison, uz zaključak koji vrlo nalikuje onome koji će šest dana kasnije publicirati njegovi republikanski pandani Edelman i Kramer:

"Bez gubitka života ijednog američkog vojnika, Putinova vojna prijetnja NATO-u znatno je smanjena."

Dakako, ni Allison ne navodi brojke o ukrajinskoj krvarini, ali to nije ni važno. Shvatili ste: važno je jedino da ginu Rusi, a ne ginu Amerikanci.

Upozorenje Mevluta Cavusoglua

Takav američki stav zapravo je bio vidljiv već na početku rata. Među prvima koji su na to upozorili, još u travnju 2022., bio je tadašnji turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu, koji je prethodno u ožujku bio domaćin ukrajinsko-ruskih mirovnih pregovora. U intervjuu za CNN Turk od 20. travnja, nakon što su se pregovori raspali, Cavusoglu je ustvrdio da mirno rješenje rata sprečavaju "neke NATO zemlje":

- Postoje zemlje unutar NATO-a koje žele da se rat u Ukrajini nastavi. Nastavak rata vide kao slabljenje Rusije. Ne mare puno za situaciju u Ukrajini - rekao je tada Cavusoglu, ne navodeći na koje zemlje misli.

Nije ih ni trebao navoditi, jer je pet dana kasnije, 25. travnja, ministar obrane SAD-a Lloyd Austin novinarima u Poljskoj priznao da primarni američki cilj slanja oružja u Ukrajinu nije pomoći Ukrajini, nego oslabiti Rusiju:

- Želimo vidjeti Rusiju oslabljenu do te mjere da ne može izvoditi stvari poput ove invazije na Ukrajinu - rekao je tada Austin.

Dva tjedna potom, 10. svibnja 2022., američki Bloomberg objavljuje tekst pod naslovom "Rusija je u pravu: SAD vode proxy rat u Ukrajini", u kojem analizira tadašnju izjavu ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova da rat u Ukrajini "nije samo sukob između Moskve i Kijeva", nego je riječ i o "proxy ratu" u kojem NATO koristi Ukrajinu "kao ovna protiv ruske države".

Zanimljivo je da Bloomberg uopće ne poriče tu Lavrovljevu tezu – štoviše, izričito je potvrđuje – ali kritizira ministra Austina i druge američke dužnosnike zato što javno govore o tom "proxy" angažmanu Ukrajine:

"Lavrov je jedan od najpouzdanijih glasnogovornika neutemeljene propagande predsjednika Vladimira Putina, ali u ovom slučaju nije u krivu. Rusija je meta jednog od najnemilosrdnijih proxy ratova u modernoj povijesti. I što manje američki dužnosnici govore o tome, to bolje", piše američki list, opisujući suštinu i mehanizam djelovanja proxy rata:

"Ključ strategije je pronaći predanog lokalnog partnera - koji je spreman izvršiti ubijanje i umiranje - a zatim ga napuniti oružjem, novcem i obavještajnim podacima potrebnim za nanošenje poraznih udaraca ranjivom suparniku. Upravo to Washington i njegovi saveznici danas rade Rusiji. (...) Sada Washington samo treba šutjeti o tome", pisao je tada Bloomberg.

---

image

Eric Edelman...

Samuel Corum/Anadolu Via Afp
---
---
image

... i David Kramer pišu u zajedničkom tekstu: "Gubici ruskog vojnog osoblja približavaju se 400.000 mrtvih i ranjenih. Velik dio toga postignut je zahvaljujući pomoći Zapada. Američka pomoć Ukrajini iznosi manje od četiri posto godišnjeg vojnog proračuna Pentagona, a ipak se povrat ulaganja za ukrajinski narod i za nas obilato isplatio. Ne potrošivši niti jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije."

Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp
---

Američko stoljeće

Iz dosad iznesenog jasno je da je američka politika iskoristila rat u Ukrajini i za ostvarenje vlastitih ciljeva, koji se prije svega ogledaju u vojnom slabljenju Rusije. No bilo bi pogrešno misliti da je SAD takvu odluku donio tek kada je rat počeo.

Ta odluka stara je najmanje četvrt stoljeća, a službeno je formulirana u kardinalnoj knjizi "Velika šahovska ploča: američki primat i njegovi geostrateški imperativi", koju je 1997. objavio jedan od ključnih američkih geopolitičkih stratega Zbigniew Brzezinski, nekadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a (od 1977. do 1981. u vladi predsjednika Jimmyja Cartera), koji je desetljećima, sve do smrti 2017. godine, imao veliki utjecaj na vanjsku politiku SAD-a.

U toj knjizi Brzezinski navodi što je sve potrebno učiniti kako bi 21. stoljeće bilo "američko stoljeće". Kao najveću prijetnju dominaciji SAD-a navodi stvaranje "euroazijske zajednice" - koja bi u konačnici povezivala Zapadnu Europu s Rusijom – a u tom smislu od ključne važnosti je Ukrajina:

"Bez Ukrajine, Rusija više nije euroazijsko carstvo. Još uvijek može pretendirati na imperijalni status, ali bi tada postala većinski azijsko carstvo, koje bi po svoj prilici bilo uvučeno u paralizirajuće sukobe s pobunjenim državama srednje Azije...", pisao je Brzezinski, tumačeći zbog čega američka politika treba intenzivno raditi na odvajanju Ukrajine iz ruske sfere i njenom prebacivanju u američku sferu.

U protivnom, ako američka politika ne uspije u tom naumu, upozorava Brzezinski, Rusija bi postala "kontrolirajuća euroazijska velika sila", čime bi "onemogućila SAD-u da zadrži poziciju hegemona".

---

image

Kramatorsk u Donjeckoj regiji; Aleja heroja, Ukrajinaca poginulih u ratu s Rusijom

Anatolii Stepanov/Afp
---

Poučak Madeleine Albright

Koliko je Ukrajina za Brzezinskog predstavljala ključnu točku za održanje američke nadmoći u svijetu, govori i podatak da je u knjizi dao i optimalne rokove u kojima bi Bijela kuća morala postupno integrirati Ukrajinu u američku sferu – ti bi se napori trebali odvijati između 2005. i 2015. godine.

Svjedoci smo da je Bijela kuća ispoštovala te rokove: republikanski predsjednik George Bush je 2008. na NATO samitu u Bukureštu pozvao Ukrajinu da uđe u NATO, a demokratski predsjednik Barack Obama je 2014. podržao (zli jezici tvrde: i potaknuo) državni udar u Kijevu kojim je nasilno srušen proruski predsjednik Viktor Janukovič, što je bio otponac za početak građanskog rata u Ukrajini, u koji se 2022. na strani proruskih separatista uključila i sama Rusija.

Kako rekosmo, Brzezinski je umro 2017. i nije dospio vidjeti do čega je dovela njegova ukrajinska strategija. Ali da kojim čudom na trenutak oživi i da ga novinari upitaju je li održanje američke nadmoći nad Rusijom vrijedilo toliko mrtvih Ukrajinaca (za mrtve Ruse, je li, "znamo" da je vrijedilo), zacijelo bismo dobili isti odgovor kakav je bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright svojedobno dala na pitanje je li angažman SAD-a u Iraku vrijedio pola milijuna mrtve iračke djece (koliko ih je prema UN-ovom izvještaju iz 1996. umrlo zbog američkih sankcija):

- Mislim da je to vrlo težak izbor, ali mi mislimo da je vrijedilo – rekla je tada Albrigt, ocrtavajući suštinu hegemonske politike: nema te tuđe krvarine kojom mi ne bismo platili za održanje naše dominacije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ne potrošivši ni jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije‘, pišu analitičari Eric Edelman i David Kramer. ‘Bez gubitka života ijednog američkog vojnika, Putinova vojna prijetnja NATO-u znatno je smanjena‘, notira i harvardski politolog Graham Allison. Macronova najava da bi Francuska i neke druge europske zemlje mogle poslati kopnene trupe u Ukrajinu tome samo ide na ruku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Proxy rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ‘Ne potrošivši ni jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije‘, pišu analitičari Eric Edelman i David Kramer. ‘Bez gubitka života ijednog američkog vojnika, Putinova vojna prijetnja NATO-u znatno je smanjena‘, notira i harvardski politolog Graham Allison. Macronova najava da bi Francuska i neke druge europske zemlje mogle poslati kopnene trupe u Ukrajinu tome samo ide na ruku Proxy rat 2 0 12860 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-28 06:55:16 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-03 09:03:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-03 09:02:46 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => 'Ne potrošivši ni jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije', pišu analitičari Eric Edelman i David Kramer. 'Bez gubitka života ijednog američkog vojnika, Putinova vojna prijetnja NATO-u znatno je smanjena', notira i harvardski p [metadata] => robots= author= title=Macron i Schulz puštaju probne balone da vide što javnost misli o nastavku rata u Ukrajini 'do zadnjeg Europljanina' page_title=Macron i Schulz puštaju probne balone da vide što javnost misli o nastavku rata u Ukrajini 'do zadnjeg Europljanina' [metakey] => SAD, proxy rat, Ukrajina, Eric Edelman, David Kramer, Graham Allison, Zbigniew Brzezinski [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26645886.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26636572.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26661742.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26671343.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26671344.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26671345.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26672544.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Henry Nicholls\/Afp","Anatolii Stepanov\/Afp","Ludovic Marin\/Afp","Mandel Ngan\/Afp","Samuel Corum\/Anadolu Via Afp","Jaap Arriens\/Nurphoto Via Afp","Adem Altan\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Kramatorsk u Donjeckoj regiji; Aleja heroja, Ukrajinaca poginulih u ratu s Rusijom<\/p>","

Macron i Scholz: Jedan ho\u0107e, drugi ka\u017ee da ne \u017eeli slati vojne trupe na teritorij Ukrajine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Brzezinski 1997. navodi i optimalne rokove u kojima bi SAD morao postupno integrirati Ukrajinu u ameri\u010dku sferu \u2013 izme\u0111u 2005. i 2015. godine. Svjedoci smo da je Bijela ku\u0107a ispo\u0161tovala te rokove<\/p>","

Eric Edelman...<\/p>","

... i David Kramer pi\u0161u u zajedni\u010dkom tekstu: \u201dGubici ruskog vojnog osoblja pribli\u017eavaju se 400.000 mrtvih i ranjenih. Velik dio toga postignut je zahvaljuju\u0107i pomo\u0107i Zapada. Ameri\u010dka pomo\u0107 Ukrajini iznosi manje od \u010detiri posto godi\u0161njeg vojnog prora\u010duna Pentagona, a ipak se povrat ulaganja za ukrajinski narod i za nas obilato isplatio. Ne potro\u0161iv\u0161i niti jednog ameri\u010dkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije.\u201d<\/p>","

Graham Allison: \u201dZamislite da je prije dvije godine \u2014 prije no \u0161to je Putin napao Ukrajinu \u2014 netko do\u0161ao u SAD s vjerodostojnim prijedlogom da se suzbije ruska vojna prijetnja Europi u narednom desetlje\u0107u bez gubitka ijednog ameri\u010dkog vojnika. Koliko bi Amerikanci bili spremni ulo\u017eiti u tu inicijativu? (...) Da je takav prijedlog bio ponu\u0111en, \u010dinio bi se nevjerojatnim i vjerojatno bi bio odba\u010den kao predobar da bi bio istinit\u201d<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26645886_1920.jpg":"1920x1080","k_26645886_1280.jpg":"1280x1280","k_26645886_1024.jpg":"1024x1024","k_26645886_640.jpg":"640x640","k_26645886_480.jpg":"480x480","k_26645886_340.jpg":"340x340","k_26645886_220.jpg":"220x220","o_26645886_1280.jpg":"1280x853","o_26645886_1024.jpg":"1024x682","o_26645886_640.jpg":"640x426","o_26645886_480.jpg":"480x320","o_26645886_340.jpg":"340x226","o_26645886_220.jpg":"220x146","h_26645886_1280.jpg":"1280x854","h_26645886_1024.jpg":"1024x683","h_26645886_640.jpg":"640x427","h_26645886_480.jpg":"480x320","h_26645886_340.jpg":"340x227","h_26645886_220.jpg":"220x147","pp_26645886_1280.jpg":"1280x1628","pp_26645886_1024.jpg":"1024x1303","pp_26645886_640.jpg":"640x814","pp_26645886_480.jpg":"480x611","pp_26645886_340.jpg":"340x432","pp_26645886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26636572_1920.jpg":"1920x1080","k_26636572_1280.jpg":"1280x1280","k_26636572_1024.jpg":"1024x1024","k_26636572_640.jpg":"640x640","k_26636572_480.jpg":"480x480","k_26636572_340.jpg":"340x340","k_26636572_220.jpg":"220x220","o_26636572_1280.jpg":"1280x852","o_26636572_1024.jpg":"1024x682","o_26636572_640.jpg":"640x426","o_26636572_480.jpg":"480x319","o_26636572_340.jpg":"340x226","o_26636572_220.jpg":"220x146","h_26636572_1280.jpg":"1280x854","h_26636572_1024.jpg":"1024x683","h_26636572_640.jpg":"640x427","h_26636572_480.jpg":"480x320","h_26636572_340.jpg":"340x227","h_26636572_220.jpg":"220x147","pp_26636572_1280.jpg":"1280x1628","pp_26636572_1024.jpg":"1024x1303","pp_26636572_640.jpg":"640x814","pp_26636572_480.jpg":"480x611","pp_26636572_340.jpg":"340x432","pp_26636572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26661742_1920.jpg":"1920x1080","k_26661742_1280.jpg":"1280x1280","k_26661742_1024.jpg":"1024x1024","k_26661742_640.jpg":"640x640","k_26661742_480.jpg":"480x480","k_26661742_340.jpg":"340x340","k_26661742_220.jpg":"220x220","o_26661742_1280.jpg":"1280x853","o_26661742_1024.jpg":"1024x682","o_26661742_640.jpg":"640x426","o_26661742_480.jpg":"480x320","o_26661742_340.jpg":"340x226","o_26661742_220.jpg":"220x146","h_26661742_1280.jpg":"1280x854","h_26661742_1024.jpg":"1024x683","h_26661742_640.jpg":"640x427","h_26661742_480.jpg":"480x320","h_26661742_340.jpg":"340x227","h_26661742_220.jpg":"220x147","pp_26661742_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661742_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661742_640.jpg":"640x814","pp_26661742_480.jpg":"480x611","pp_26661742_340.jpg":"340x432","pp_26661742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26671343_1920.jpg":"1920x1080","k_26671343_1280.jpg":"1280x1280","k_26671343_1024.jpg":"1024x1024","k_26671343_640.jpg":"640x640","k_26671343_480.jpg":"480x480","k_26671343_340.jpg":"340x340","k_26671343_220.jpg":"220x220","o_26671343_1280.jpg":"1280x852","o_26671343_1024.jpg":"1024x682","o_26671343_640.jpg":"640x426","o_26671343_480.jpg":"480x319","o_26671343_340.jpg":"340x226","o_26671343_220.jpg":"220x146","h_26671343_1280.jpg":"1280x854","h_26671343_1024.jpg":"1024x683","h_26671343_640.jpg":"640x427","h_26671343_480.jpg":"480x320","h_26671343_340.jpg":"340x227","h_26671343_220.jpg":"220x147","pp_26671343_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671343_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671343_640.jpg":"640x814","pp_26671343_480.jpg":"480x611","pp_26671343_340.jpg":"340x432","pp_26671343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26671344_1920.jpg":"1920x1080","k_26671344_1280.jpg":"1280x1280","k_26671344_1024.jpg":"1024x1024","k_26671344_640.jpg":"640x640","k_26671344_480.jpg":"480x480","k_26671344_340.jpg":"340x340","k_26671344_220.jpg":"220x220","o_26671344_1280.jpg":"1280x853","o_26671344_1024.jpg":"1024x682","o_26671344_640.jpg":"640x426","o_26671344_480.jpg":"480x320","o_26671344_340.jpg":"340x226","o_26671344_220.jpg":"220x146","h_26671344_1280.jpg":"1280x854","h_26671344_1024.jpg":"1024x683","h_26671344_640.jpg":"640x427","h_26671344_480.jpg":"480x320","h_26671344_340.jpg":"340x227","h_26671344_220.jpg":"220x147","pp_26671344_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671344_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671344_640.jpg":"640x814","pp_26671344_480.jpg":"480x611","pp_26671344_340.jpg":"340x432","pp_26671344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26671345_1920.jpg":"1920x1080","k_26671345_1280.jpg":"1280x1280","k_26671345_1024.jpg":"1024x1024","k_26671345_640.jpg":"640x640","k_26671345_480.jpg":"480x480","k_26671345_340.jpg":"340x340","k_26671345_220.jpg":"220x220","o_26671345_1280.jpg":"1280x852","o_26671345_1024.jpg":"1024x681","o_26671345_640.jpg":"640x426","o_26671345_480.jpg":"480x319","o_26671345_340.jpg":"340x226","o_26671345_220.jpg":"220x146","h_26671345_1280.jpg":"1280x854","h_26671345_1024.jpg":"1024x683","h_26671345_640.jpg":"640x427","h_26671345_480.jpg":"480x320","h_26671345_340.jpg":"340x227","h_26671345_220.jpg":"220x147","pp_26671345_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671345_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671345_640.jpg":"640x814","pp_26671345_480.jpg":"480x611","pp_26671345_340.jpg":"340x432","pp_26671345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1732x1179","hd_26672544_1920.jpg":"1920x1080","k_26672544_1280.jpg":"1280x1280","k_26672544_1024.jpg":"1024x1024","k_26672544_640.jpg":"640x640","k_26672544_480.jpg":"480x480","k_26672544_340.jpg":"340x340","k_26672544_220.jpg":"220x220","o_26672544_1280.jpg":"1280x871","o_26672544_1024.jpg":"1024x697","o_26672544_640.jpg":"640x435","o_26672544_480.jpg":"480x326","o_26672544_340.jpg":"340x231","o_26672544_220.jpg":"220x149","h_26672544_1280.jpg":"1280x854","h_26672544_1024.jpg":"1024x683","h_26672544_640.jpg":"640x427","h_26672544_480.jpg":"480x320","h_26672544_340.jpg":"340x227","h_26672544_220.jpg":"220x147","pp_26672544_1280.jpg":"1280x1628","pp_26672544_1024.jpg":"1024x1303","pp_26672544_640.jpg":"640x814","pp_26672544_480.jpg":"480x611","pp_26672544_340.jpg":"340x432","pp_26672544_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7346818 Threads: 3 Questions: 1523492326 Slow queries: 4631779 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110468566 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/macron-i-schulz-pustaju-probne-balone-da-vide-sto-javnost-misli-o-nastavku-rata-u-ukrajini-do-zadnjeg-europljanina-1368909 [printLink] => /vijesti/svijet/macron-i-schulz-pustaju-probne-balone-da-vide-sto-javnost-misli-o-nastavku-rata-u-ukrajini-do-zadnjeg-europljanina-1368909?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 672415 [name] => proxy rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-31 11:09:04 [main_article_id] => 0 [alias] => proxy-rat [link] => /tag/proxy-rat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 750087 [name] => Eric Edelman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 16:29:48 [main_article_id] => 0 [alias] => eric-edelman [link] => /tag/eric-edelman ) [4] => stdClass Object ( [id] => 750088 [name] => David Kramer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 16:29:48 [main_article_id] => 0 [alias] => david-kramer [link] => /tag/david-kramer ) [5] => stdClass Object ( [id] => 750089 [name] => Graham Allison [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 16:29:48 [main_article_id] => 0 [alias] => graham-allison [link] => /tag/graham-allison ) [6] => stdClass Object ( [id] => 707608 [name] => Zbigniew Brzezinski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-27 22:29:15 [main_article_id] => 0 [alias] => zbigniew-brzezinski [link] => /tag/zbigniew-brzezinski ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ne potrošivši ni jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije‘, pišu analitičari Eric Edelman i David Kramer. ‘Bez gubitka života ijednog američkog vojnika, Putinova vojna prijetnja NATO-u znatno je smanjena‘, notira i harvardski politolog Graham Allison. Macronova najava da bi Francuska i neke druge europske zemlje mogle poslati kopnene trupe u Ukrajinu tome samo ide na ruku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Proxy rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Macron i Schulz puštaju probne balone da vide što javnost misli o nastavku rata u Ukrajini ‘do zadnjeg Europljanina‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26645886.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Henry Nicholls/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26645886.jpg [title] => Henry Nicholls/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26636572.jpg [title] =>

Kramatorsk u Donjeckoj regiji; Aleja heroja, Ukrajinaca poginulih u ratu s Rusijom

Anatolii Stepanov/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26661742.jpg [title] =>

Macron i Scholz: Jedan hoće, drugi kaže da ne želi slati vojne trupe na teritorij Ukrajine

 

Ludovic Marin/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26671343.jpg [title] =>

Brzezinski 1997. navodi i optimalne rokove u kojima bi SAD morao postupno integrirati Ukrajinu u američku sferu – između 2005. i 2015. godine. Svjedoci smo da je Bijela kuća ispoštovala te rokove

Mandel Ngan/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26671344.jpg [title] =>

Eric Edelman...

Samuel Corum/Anadolu Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26671345.jpg [title] =>

... i David Kramer pišu u zajedničkom tekstu: ”Gubici ruskog vojnog osoblja približavaju se 400.000 mrtvih i ranjenih. Velik dio toga postignut je zahvaljujući pomoći Zapada. Američka pomoć Ukrajini iznosi manje od četiri posto godišnjeg vojnog proračuna Pentagona, a ipak se povrat ulaganja za ukrajinski narod i za nas obilato isplatio. Ne potrošivši niti jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije.”

Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26672544.jpg [title] =>

Graham Allison: ”Zamislite da je prije dvije godine — prije no što je Putin napao Ukrajinu — netko došao u SAD s vjerodostojnim prijedlogom da se suzbije ruska vojna prijetnja Europi u narednom desetljeću bez gubitka ijednog američkog vojnika. Koliko bi Amerikanci bili spremni uložiti u tu inicijativu? (...) Da je takav prijedlog bio ponuđen, činio bi se nevjerojatnim i vjerojatno bi bio odbačen kao predobar da bi bio istinit”

Adem Altan/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odavno se već govori da Amerika ratuje protiv Rusije "do zadnjeg Ukrajinca". Taj jezgroviti opis ukrajinske klaonice ovog je tjedna dobio potencijalno još tragičniju dopunu - sada rastu šanse da će se u Ukrajini ratovati i "do zadnjeg Europljanina". Dakako, mislimo na najavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi Francuska i neke druge europske zemlje mogle poslati kopnene trupe u Ukrajinu, "kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat".

Te riječi suvremeni je Napoleon izgovorio u Parizu, na skupu dvadesetak europskih lidera, dok mu je zdesna sjedio njemački kancelar Olaf Scholz, čiju je funkciju prije 80 godina obnašao kancelar Hitler. Dva vodeća europska političara, daleki nasljednici onih koji su već jednom odveli europske narode na rusko stratište – Napoleon u 19., Hitler u 20. stoljeću – tako su u vjerojatnom međusobnom dogovoru pustili taj "probni balon", da vide kako će današnji Europljani reagirati na mogućnost da i oni, baš poput djedova i čukundjedova, ostave kosti na Istočnom frontu.

Ne treba čuditi što je Scholz javno odbacio Macronovu ideju, rekavši da "neće biti nikakvih vojnika na ukrajinskom tlu iz europskih zemalja ili zemalja NATO-a". U tome i jest poanta onoga što se zove "probni balon": sad će se osluškivati jesu li brojniji i glasniji oni Europljani koji misle da je Macron idiot, ili oni kojima je Scholz kukavica, a shodno tome planirat će se idući koraci u psihološkoj pripremi naroda Europe za rat u kojem ne mogu pobijediti, ali zato mogu nestati s lica Zemlje, skupa s Rusima.

---

image

Macron i Scholz: Jedan hoće, drugi kaže da ne želi slati vojne trupe na teritorij Ukrajine

 

Ludovic Marin/Afp
---

Dakako, ne misle svi europski lideri kao Macron. Slovački premijer Robert Fico već je nekoliko sati prije pariškog sastanka upozorio europsku javnost da "niz država članica NATO-a i EU razmatra slanje svojih trupa u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi". Rekavši da mu je "prošla jeza niz kičmu" kad je vidio agendu pariškog skupa, Fico je poručio da Slovačka neće ulaziti u takve aranžmane.

Nevolja je što je Macron moćniji od Fica. Fico nema "crveno dugme", Macron ima.

Mitovi o Ukrajini

I dok se Europljani međusobno "nabrijavaju" pred ruskim medvjedom - nastojeći uvjeriti svoje građane da će ih Rusi napasti, a same sebe da su vojno dovoljno jaki da se tome odupru – možda je zanimljivo promotriti američki pogled na ukrajinski rat. Kako tamošnji analitičari gledaju na situaciju: slažu li se s tezom da SAD u Ukrajini ratuje protiv Rusije "do zadnjeg Ukrajinca"?

Sudeći po nekim recentnim politološkim analizama, ne samo da se slažu, nego tu tezu upravo i koriste kako bi motivirali republikanske skeptike da odobre 60 milijardi USD američke pomoći Ukrajini koja je zapela u Kongresu.

"Ne potrošivši niti jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije", pišu tako analitičari Eric S. Edelman i David J. Kramer u zajedničkom članku pod naslovom "Četiri mita o Ukrajini koji bi mogli zvučati ispravno, ali su zapravo pogrešni", objavljenom 22. veljače u listu Politico.

Uz analitički renome - Edelman je savjetnik u Centru za strateške i proračunske procjene, a Kramer izvršni direktor Instituta George W. Bush – rečeni autori imaju i iskustvo sudjelovanja u administraciji SAD-a: za vrijeme drugog Bushova mandata (2005.-2009.) Kramer mu je bio savjetnik za Rusiju i Ukrajinu, a Edelman podtajnik Ministarstva obrane SAD-a za politiku.

Njihova analiza šalje poruku da Amerika treba nastaviti s velikom vojnom pomoći Ukrajini, za koju smatraju da je u Kongresu zapela zbog određenih "mitova o Ukrajini koje su plasirali ideolozi iz Moskve".

"Kao republikanci koji su bili na najvišim položajima u nacionalnoj sigurnosti, posebno smo zabrinuti kada čujemo da neke od ovih mitova ponavljaju republikanci", pišu Edelman i Kramer.

Kakav mir, kakvi bakrači?

Glavni mit koji autori nastoje pobiti je onaj da "Ukrajina ne može pobijediti". Američki analitičari tvrde da je Ukrajina već "vratila ogromne dijelove teritorija koje je Rusija zauzela", a također je "onesposobila trećinu ruskih brodova" Crnomorske flote i "nanijela velike gubitke ruskoj vojsci", mjereno u tisućama izgubljenih tenkova i stotinama tisuća eliminiranih vojnika.

---

image

Brzezinski 1997. navodi i optimalne rokove u kojima bi SAD morao postupno integrirati Ukrajinu u američku sferu – između 2005. i 2015. godine. Svjedoci smo da je Bijela kuća ispoštovala te rokove

Mandel Ngan/Afp
---

"Gubici ruskog vojnog osoblja približavaju se 400.000 mrtvih i ranjenih. Velik dio toga postignut je zahvaljujući pomoći Zapada. Američka pomoć Ukrajini iznosi manje od četiri posto godišnjeg vojnog proračuna Pentagona, a ipak se povrat ulaganja za ukrajinski narod i za nas obilato isplatio", pišu Edelman i Kramer, navodeći na tom mjestu ključnu rečenicu koju smo već citirali: "Ne potrošivši niti jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije."

Među mitovima koje Edelman i Kramer pokušavaju dekonstruirati spomenimo i onaj da je "sada vrijeme da se postigne prekid vatre ili primirje" Američki autori žestoko su protiv toga, ali ne zato što drže da bi primirje bilo loše po Ukrajinu, nego zato što smatraju da bi to ugrozilo vanjskopolitički imidž SAD-a:

"To bi razotkrilo Sjedinjene Države kao slabe i nepouzdane, bez snage volje i sposobnosti da održe kampanju pomoći koja, zapamtite, ne uključuje slanje američkih trupa u opasnost", podsjećaju američki analitičari.

Drugim riječima: braćo republikanci, kakav mir, kakvi bakrači? Zar ne vidite da za naše interese ne ginu Amerikanci, nego Ukrajinci: kako ne shvaćate da je lud tko to ne iskoristi?

Razni spontani događaji

Vrlo slično je intoniran i tekst koji se šest dana ranije (16. veljače) pojavio u američkom časopisu The National Interest, ovaj put iz pera autora koji djeluje pod okriljem Demokratske stranke. Govorimo o harvardskom politologu Grahamu Allisonu – koji je 90-ih u administraciji demokratskog predsjednika Billa Clintona bio pomoćnik ministra obrane SAD-a za politiku i planove – i njegovu članku pod naslovom "Što Amerikanci duguju Ukrajini?".

Poput Edelmana i Kramera, i Allison u svojoj analizi pledira na nastavak američke pomoći Ukrajini, s istim argumentom da je geopolitička dobit američka, a krvarina ukrajinska:

"Zamislite da je prije dvije godine — prije no što je Putin napao Ukrajinu — netko došao u SAD s vjerodostojnim prijedlogom da se suzbije ruska vojna prijetnja Europi u narednom desetljeću bez gubitka ijednog američkog vojnika. Koliko bi Amerikanci bili spremni uložiti u tu inicijativu? (...) Da je takav prijedlog bio ponuđen, činio bi se nevjerojatnim i vjerojatno bi bio odbačen kao predobar da bi bio istinit", piše profesor Allison.

---

image

Graham Allison: "Zamislite da je prije dvije godine — prije no što je Putin napao Ukrajinu — netko došao u SAD s vjerodostojnim prijedlogom da se suzbije ruska vojna prijetnja Europi u narednom desetljeću bez gubitka ijednog američkog vojnika. Koliko bi Amerikanci bili spremni uložiti u tu inicijativu? (...) Da je takav prijedlog bio ponuđen, činio bi se nevjerojatnim i vjerojatno bi bio odbačen kao predobar da bi bio istinit"

Adem Altan/Afp
---

Međutim, što ti je život: kombinacijom nevjerojatnih slučajnosti i raznih spontanih događaja Americi se nekako zgodilo da se u Ukrajini ostvari baš takav "predobar-da-bi-bio-istinit" scenarij, pri čemu se Allison pozvao na direktora CIA-e Williama Burnsa:

"Prošli mjesec Burns je sažeo efekte ovog rata: ‘Najmanje 315.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno, dvije trećine ruskog predratnog inventara tenkova je uništeno, a Putinov hvaljeni program vojne modernizacije je pogažen‘", citira Allison, uz zaključak koji vrlo nalikuje onome koji će šest dana kasnije publicirati njegovi republikanski pandani Edelman i Kramer:

"Bez gubitka života ijednog američkog vojnika, Putinova vojna prijetnja NATO-u znatno je smanjena."

Dakako, ni Allison ne navodi brojke o ukrajinskoj krvarini, ali to nije ni važno. Shvatili ste: važno je jedino da ginu Rusi, a ne ginu Amerikanci.

Upozorenje Mevluta Cavusoglua

Takav američki stav zapravo je bio vidljiv već na početku rata. Među prvima koji su na to upozorili, još u travnju 2022., bio je tadašnji turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu, koji je prethodno u ožujku bio domaćin ukrajinsko-ruskih mirovnih pregovora. U intervjuu za CNN Turk od 20. travnja, nakon što su se pregovori raspali, Cavusoglu je ustvrdio da mirno rješenje rata sprečavaju "neke NATO zemlje":

- Postoje zemlje unutar NATO-a koje žele da se rat u Ukrajini nastavi. Nastavak rata vide kao slabljenje Rusije. Ne mare puno za situaciju u Ukrajini - rekao je tada Cavusoglu, ne navodeći na koje zemlje misli.

Nije ih ni trebao navoditi, jer je pet dana kasnije, 25. travnja, ministar obrane SAD-a Lloyd Austin novinarima u Poljskoj priznao da primarni američki cilj slanja oružja u Ukrajinu nije pomoći Ukrajini, nego oslabiti Rusiju:

- Želimo vidjeti Rusiju oslabljenu do te mjere da ne može izvoditi stvari poput ove invazije na Ukrajinu - rekao je tada Austin.

Dva tjedna potom, 10. svibnja 2022., američki Bloomberg objavljuje tekst pod naslovom "Rusija je u pravu: SAD vode proxy rat u Ukrajini", u kojem analizira tadašnju izjavu ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova da rat u Ukrajini "nije samo sukob između Moskve i Kijeva", nego je riječ i o "proxy ratu" u kojem NATO koristi Ukrajinu "kao ovna protiv ruske države".

Zanimljivo je da Bloomberg uopće ne poriče tu Lavrovljevu tezu – štoviše, izričito je potvrđuje – ali kritizira ministra Austina i druge američke dužnosnike zato što javno govore o tom "proxy" angažmanu Ukrajine:

"Lavrov je jedan od najpouzdanijih glasnogovornika neutemeljene propagande predsjednika Vladimira Putina, ali u ovom slučaju nije u krivu. Rusija je meta jednog od najnemilosrdnijih proxy ratova u modernoj povijesti. I što manje američki dužnosnici govore o tome, to bolje", piše američki list, opisujući suštinu i mehanizam djelovanja proxy rata:

"Ključ strategije je pronaći predanog lokalnog partnera - koji je spreman izvršiti ubijanje i umiranje - a zatim ga napuniti oružjem, novcem i obavještajnim podacima potrebnim za nanošenje poraznih udaraca ranjivom suparniku. Upravo to Washington i njegovi saveznici danas rade Rusiji. (...) Sada Washington samo treba šutjeti o tome", pisao je tada Bloomberg.

---

image

Eric Edelman...

Samuel Corum/Anadolu Via Afp
---
---
image

... i David Kramer pišu u zajedničkom tekstu: "Gubici ruskog vojnog osoblja približavaju se 400.000 mrtvih i ranjenih. Velik dio toga postignut je zahvaljujući pomoći Zapada. Američka pomoć Ukrajini iznosi manje od četiri posto godišnjeg vojnog proračuna Pentagona, a ipak se povrat ulaganja za ukrajinski narod i za nas obilato isplatio. Ne potrošivši niti jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije."

Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp
---

Američko stoljeće

Iz dosad iznesenog jasno je da je američka politika iskoristila rat u Ukrajini i za ostvarenje vlastitih ciljeva, koji se prije svega ogledaju u vojnom slabljenju Rusije. No bilo bi pogrešno misliti da je SAD takvu odluku donio tek kada je rat počeo.

Ta odluka stara je najmanje četvrt stoljeća, a službeno je formulirana u kardinalnoj knjizi "Velika šahovska ploča: američki primat i njegovi geostrateški imperativi", koju je 1997. objavio jedan od ključnih američkih geopolitičkih stratega Zbigniew Brzezinski, nekadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a (od 1977. do 1981. u vladi predsjednika Jimmyja Cartera), koji je desetljećima, sve do smrti 2017. godine, imao veliki utjecaj na vanjsku politiku SAD-a.

U toj knjizi Brzezinski navodi što je sve potrebno učiniti kako bi 21. stoljeće bilo "američko stoljeće". Kao najveću prijetnju dominaciji SAD-a navodi stvaranje "euroazijske zajednice" - koja bi u konačnici povezivala Zapadnu Europu s Rusijom – a u tom smislu od ključne važnosti je Ukrajina:

"Bez Ukrajine, Rusija više nije euroazijsko carstvo. Još uvijek može pretendirati na imperijalni status, ali bi tada postala većinski azijsko carstvo, koje bi po svoj prilici bilo uvučeno u paralizirajuće sukobe s pobunjenim državama srednje Azije...", pisao je Brzezinski, tumačeći zbog čega američka politika treba intenzivno raditi na odvajanju Ukrajine iz ruske sfere i njenom prebacivanju u američku sferu.

U protivnom, ako američka politika ne uspije u tom naumu, upozorava Brzezinski, Rusija bi postala "kontrolirajuća euroazijska velika sila", čime bi "onemogućila SAD-u da zadrži poziciju hegemona".

---

image

Kramatorsk u Donjeckoj regiji; Aleja heroja, Ukrajinaca poginulih u ratu s Rusijom

Anatolii Stepanov/Afp
---

Poučak Madeleine Albright

Koliko je Ukrajina za Brzezinskog predstavljala ključnu točku za održanje američke nadmoći u svijetu, govori i podatak da je u knjizi dao i optimalne rokove u kojima bi Bijela kuća morala postupno integrirati Ukrajinu u američku sferu – ti bi se napori trebali odvijati između 2005. i 2015. godine.

Svjedoci smo da je Bijela kuća ispoštovala te rokove: republikanski predsjednik George Bush je 2008. na NATO samitu u Bukureštu pozvao Ukrajinu da uđe u NATO, a demokratski predsjednik Barack Obama je 2014. podržao (zli jezici tvrde: i potaknuo) državni udar u Kijevu kojim je nasilno srušen proruski predsjednik Viktor Janukovič, što je bio otponac za početak građanskog rata u Ukrajini, u koji se 2022. na strani proruskih separatista uključila i sama Rusija.

Kako rekosmo, Brzezinski je umro 2017. i nije dospio vidjeti do čega je dovela njegova ukrajinska strategija. Ali da kojim čudom na trenutak oživi i da ga novinari upitaju je li održanje američke nadmoći nad Rusijom vrijedilo toliko mrtvih Ukrajinaca (za mrtve Ruse, je li, "znamo" da je vrijedilo), zacijelo bismo dobili isti odgovor kakav je bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright svojedobno dala na pitanje je li angažman SAD-a u Iraku vrijedio pola milijuna mrtve iračke djece (koliko ih je prema UN-ovom izvještaju iz 1996. umrlo zbog američkih sankcija):

- Mislim da je to vrlo težak izbor, ali mi mislimo da je vrijedilo – rekla je tada Albrigt, ocrtavajući suštinu hegemonske politike: nema te tuđe krvarine kojom mi ne bismo platili za održanje naše dominacije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Henry Nicholls/Afp Anatolii Stepanov/Afp Ludovic Marin/Afp Mandel Ngan/Afp Samuel Corum/Anadolu Via Afp Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp Adem Altan/Afp
Anatolii Stepanov/Afp

Kramatorsk u Donjeckoj regiji; Aleja heroja, Ukrajinaca poginulih u ratu s Rusijom

Ludovic Marin/Afp

Macron i Scholz: Jedan hoće, drugi kaže da ne želi slati vojne trupe na teritorij Ukrajine

 

Mandel Ngan/Afp

Brzezinski 1997. navodi i optimalne rokove u kojima bi SAD morao postupno integrirati Ukrajinu u američku sferu – između 2005. i 2015. godine. Svjedoci smo da je Bijela kuća ispoštovala te rokove

Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp

... i David Kramer pišu u zajedničkom tekstu: ”Gubici ruskog vojnog osoblja približavaju se 400.000 mrtvih i ranjenih. Velik dio toga postignut je zahvaljujući pomoći Zapada. Američka pomoć Ukrajini iznosi manje od četiri posto godišnjeg vojnog proračuna Pentagona, a ipak se povrat ulaganja za ukrajinski narod i za nas obilato isplatio. Ne potrošivši niti jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije.”

Adem Altan/Afp

Graham Allison: ”Zamislite da je prije dvije godine — prije no što je Putin napao Ukrajinu — netko došao u SAD s vjerodostojnim prijedlogom da se suzbije ruska vojna prijetnja Europi u narednom desetljeću bez gubitka ijednog američkog vojnika. Koliko bi Amerikanci bili spremni uložiti u tu inicijativu? (...) Da je takav prijedlog bio ponuđen, činio bi se nevjerojatnim i vjerojatno bi bio odbačen kao predobar da bi bio istinit”

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/macron-i-schulz-pustaju-probne-balone-da-vide-sto-javnost-misli-o-nastavku-rata-u-ukrajini-do-zadnjeg-europljanina-1368909 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ca705756254db488c4b199cc900a1e0dc03db3c7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Macron+i+Schulz+pu%C5%A1taju+probne+balone+da+vide+%C5%A1to+javnost+misli+o+nastavku+rata+u+Ukrajini+%E2%80%98do+zadnjeg+Europljanina%E2%80%98%0A%0A+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmacron-i-schulz-pustaju-probne-balone-da-vide-sto-javnost-misli-o-nastavku-rata-u-ukrajini-do-zadnjeg-europljanina-1368909 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fmacron-i-schulz-pustaju-probne-balone-da-vide-sto-javnost-misli-o-nastavku-rata-u-ukrajini-do-zadnjeg-europljanina-1368909 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ne potrošivši ni jednog američkog vojnika, smanjili smo vojni potencijal Rusije‘, pišu analitičari Eric Edelman i David Kramer. ‘Bez gubitka života ijednog američkog vojnika, Putinova vojna prijetnja NATO-u znatno je smanjena‘, notira i harvardski politolog Graham Allison. Macronova najava da bi Francuska i neke druge europske zemlje mogle poslati kopnene trupe u Ukrajinu tome samo ide na ruku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Proxy rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetProxy rat

Macron i Schulz puštaju probne balone da vide što javnost misli o nastavku rata u Ukrajini ‘do zadnjeg Europljanina‘

Piše Damir Pilić
3. ožujka 2024. - 10:02

Odavno se već govori da Amerika ratuje protiv Rusije "do zadnjeg Ukrajinca". Taj jezgroviti opis ukrajinske klaonice ovog je tjedna dobio potencijalno još tragičniju dopunu - sada rastu šanse da će se u Ukrajini ratovati i "do zadnjeg Europljanina". Dakako, mislimo na najavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi Francuska i neke druge europske zemlje mogle poslati kopnene trupe u Ukrajinu, "kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat".

Te riječi suvremeni je Napoleon izgovorio u Parizu, na skupu dvadesetak europskih lidera, dok mu je zdesna sjedio njemački kancelar Olaf Scholz, čiju je funkciju prije 80 godina obnašao kancelar Hitler. Dva vodeća europska političara, daleki nasljednici onih koji su već jednom odveli europske narode na rusko stratište – Napoleon u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 10:02