StoryEditorOCM
Svijetneobičan potez

Lukašenkova Bjelorusija donijela nesvakidašnju odluku: I Hrvatima dopustila ono što su dosad mogli samo rijetki!

Piše Vijesti sd
17. srpnja 2024. - 18:55

Bjelorusijaje odlučila privremeno dopustiti stanovnicima 35 europskih zemalja da bez viza uđu u zemlju, u njoj borave te je zatim napuste, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije.

Odluka koju su podržali predsjednik zemlje Aleksandar Lukašenko i druga državna tijela na snagu stupa u 19. srpnja 2024. godine u 8:00 sati, a vrijedit će do 31. prosinca 2024. godine.

Ministarstvo je objasnilo da Bjelorusija želi pokazati kako je otvorena i miroljubiva zemlja koja poštuje principe dobrosusjedskih odnosa. Dodalo je da želi pospješiti međuljudske kontakte i povećati slobodu kretanja.

Stanovnici onih zemalja kojima su donedavno bile potrebne vize za ulazak u Bjelorusiju i nju će moći ući s važećim dokumentima te se u njoj zadržati 30 dana. 

image
Valery Sharifulin/Afp

Važeći dogovori o bezviznim režimima između Bjelorusije i Latvije, Litve, Poljske te određenih drugih zemalja neće doživjeti promjene.

Ovo je 35 zemalja čiji će stanovnici uskoro bez vize moći ući u Bjelorusiju: Austrija, Andora, Belgija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Vatikan, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Mađarska, Grčka, Danska, Irska, Island, Španjolska, Italija, Cipar, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako, Nizozemska, Norveška, Portugal, Rumunjska, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Finska, Francuska, Njemačka, Hrvatska, Češka, Švicarska, Švedska i Estonija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 00:26