StoryEditorOCM
Svijetcrna bjelorusija

Lukašenko pomilovao 37 političkih zatvorenika, među njima žene i bolesne ljude; u zatvoru ih je još 1300

Piše vijesti sd
16. rujna 2024. - 19:36
Nije poznato je li iz zatvora puštena Maria Kolesnikova, osuđena za urotu za preuzimanje vlasti i stvaranje ekstremističke skupine, 6. rujna 2021.  Afp

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pomilovao je 37 osuđenih za ekstremizam, priopćio je 16. rujna ured bjeloruskog šefa države.

Bjeloruske vlasti izraz "ekstremist“ najčešće koriste za opozicijske aktiviste.

Kako se navodi u objavi ureda predsjednika Bjelorusije, među pomilovanim zatvorenicima je šest žena i osoba sa zdravstvenim problemima.

Identitet zatvorenika koje je Lukašenko oslobodio nije priopćen, piše Radio Slobodna Evropa.

Po podacima Bjeloruske nevladine organizacije Viasna, u Bjelorusiji se nalazi više od 1.300 političkih zatvorenika.

Predsjednik Bjelorusije u kolovozu je pomilovao 30 ljudi osuđenih za sudjelovanje u političkim protestima u toj zemlji 2020. godine.

Tada je bjeloruska vlast uz pomoć policije ugušila masovne demonstracije nakon izbora za koje su opozicija i Zapad tvrdili da su bili namješteni.

"Neki od njih su teško bolesni i u godinama za mirovinu. Svi pomilovani priznali su krivnju i iskreno se pokajali za ono što su uradili“, priopćila je tada Kancelarija bjeloruskog predsjednika.

Aleksandar Lukašenko, autoritarni saveznik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, na vlasi u Bjelorusiji je tri desetljeća.

image

Aleksandar Lukašenko u kolovozu je također pustio 30-ak zatvorenika, uključujući i umirovljenike

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 19:37