StoryEditor
SvijetCOVID-19 I VJERA

Lockdown u Izraelu: ortodoksni Židovi najveći su najveći širitelji korone u toj zemlji. Policija rastjeruje skupova i zatvara sinagoge

Piše SD
17. listopada 2020. - 14:15
SHUTTERSTOCK

Novinari u Izraelu ovih dana imaju puno posla. Na naslovnicama izvješćuju o često grubim intervencijama policije protiv demonstranata kritičnih prema vladi ili izraelskih dužnosnika koji se ne pridržavaju mjera ograničenja u donošenju kojih su i sami sudjelovali. Osim toga, mediji izvješćuju o ponašanju ultraortodoksnih vjernika i njihovim masovnim okupljanjima, kao i za vrijeme prvog proljetošnjeg lockdowna. Oni igraju važnu ulogu u povećanju broja infekcija u toj zemlji, navodi Deutsche Welle.

Jedan koji to može potvrditi iz neposredne blizine je Moshe Morgenstern. Već kad su u ožujku i travnju uvedena prva ograničenja zbog koronavirusa, ovaj odvjetnik se javio kao dragovoljni zdravstveni koordinator u četvrti Bnei Brak, dijelu Tel Aviva u kojem gotovo isključivo žive ultraortodoksni vjernici. Svakoga jutra Morgenstern dobiva podatke o ukupnom broju infekcija. „Danas imamo – čekaj, uh, to ne izgleda dobro – imamo 883 nova slučaja. Svakoga dana se broj povećava. Ne, to uopće nije dobro“, kaže.

image
Dok jedni prosvjeduju protiv mjera...
Ahmad Gharabli/AFP

Kao i drugi ultraortodoksni gradovi i četvrti, Bnei Brak je od početka pandemije u središtu pozornosti – kao jedno od žarišta širenja koronavirusa u Izraelu. Često se pojavljuju izvještaji u medijima da se stanovnici te četvrti ne pridržavaju propisa za zaštitu od širenja virusa. Već proljetos su zdravstvene vlasti upozorile na to da su prepunjene prostorije, kao u školama Talmuda, razlog velikog broja infekcija u vjerskim zajednicama. Osim toga, širenju COVID-a 19 pridonose gusto naseljene četvrti i masovna okupljanja za vrijeme blagdana.

Drugi lockdown u Izraelu počeo je 18. rujna. Prije toga je rastao broj infekcija. Zabranjena su okupljanja i zajednička molitva u zatvorenim prostorima. Mnogi su se pridržavali propisa, ali neki nisu.

Ubrzo nakon uvođenja drugog lockdowna slijedili su veliki židovski blagdani Roš Hašana i Jom Kipur, kad se brojni ljudi okupljaju u sinagogama. I na pokop jednog rabina došlo je puno ljudi. Izraelska javnost se zgražala. Ljutnja je bila tim veća što ni policija – barem tako je to viđeno u javnosti – nije ograničenja provela s inače uobičajenom dosljednošću. Govorilo se da su policajci slijepi na jedno oko kad se radi o ultraortodoksnim kršiteljima zabrane.

image
...drugi se bore za život u pretrpanim bolnicama. 
Jack Guez/AFP

Po navodima policije ipak je proteklih tjedana u Bnei Braku i drugim gradovima rastjerano više skupova, izrečene su novčane kazne i sinagoge zatvorene. Ultraortodoksne zajednice su u Izraelu natprosječno pogođene infekcijom koronavirusom. Do 40 posto otkrivenih novih infekcija prošlog tjedna bilo je među pripadnicima ultraortodoksnih zajednica.

I Jeruzalem je pogođen velikim brojem oboljenja od COVID-a 19. U ultraortodoksnoj četvrti Mea Schearim sve češći su sukobi stanovnika i policije. Policajci pokušavaju provesti mjere ograničenja i već su uhitili brojne ljude nakon što su oni navodno na njih bacali kamenje i metalne predmete. U Mea Schearimu žive i neke krajnje konzervativne, anticionističke ultraortodoksne sekte. One odbacuju autoritet države i već su ranije u raznim prilikama prosvjedovale protiv policije, piše DW.

Nepovjerenje u vladu

 

Nepovjerenje u vladu je vjerojatno trenutno jedina stvar oko koje se svi Izraelci slažu. Već prije nego što je najavljen drugi lockdown, Netanjahuova vlada bila je suočena s brojnim kritikama glede ophođenja s krizom. Početkom rujna je koordinator za koronavirus Ronni Gamzu predložio sustav poput semafora.

Područja s velikim brojem infekcija bila bi označena crveno i morala bi računati s ograničenjima. Ali, neki ultraortodoksni gradonačelnici i vjerski vođe odbili su taj prijedlog. Na kraju je Netanjahu, koji je u koaliciji s ultraortodoksnim strankama, donio samo odluku o zabrani noćnog izlaska.

Prošlog tjedna je broj novih infekcija izvan ultraortodoksnih zajednica sporije rastao. Vjerojatno će sad porasti pritisak na vladu da ponovno olabavi ograničenja za većinu pučanstva. Ali, i kad prođe drugi lockdown, nastavit će se rasprava o diferenciranom ophođenju s vrlo infektivnim zajednicama, kažu promatrači. Ultraortodoksni će, dakle, i dalje biti u središtu pozornosti, piše DW. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. listopad 2020 14:15