StoryEditorOCM
SvijetAGORA

Ljevičarska tehnodiktatura ili kako je Staljin obrijao brkove

18. siječnja 2021. - 12:00

Suvremeni, demokratski vladari više ne govore: Mislit ćete kao ja, ili ćete umrijeti, već kažu: Slobodni ste ne razmišljati kao ja; vaš život, vaša imovina, sve ostaje s vama, ali od danas si ti stranac među nama...

Ostat ćete među ljudima, ali izgubit ćete svoje pravo na ljudskost. Kad se približite svojim bližnjima, oni će pobjeći od vas kao da ste nečisto biće, a oni koji vjeruju u tvoju nevinost, oni isti će te se odreći iz straha.

Ove riječi nisu napisane u 21. stoljeću, to su misli iz davne 1840. koje je napisao Tocqueville u djelu „Demokracija u Americi“. On već tada uočava dubinski državni sustav pa jasno kaže da oni koji ne odgovaraju toj, danas kažemo, dubokoj državi, čeka ih socijalna, ali i ekonomska smrt. Tocqueville prije gotovo dva stoljeća nije ni slutio digitalno doba, nije znao da će se pojaviti digitalni oligarsi koji nisu tek duboka država, ali država u državi po cijelom svijetu, ali je princip ostao isti; onaj tko ne odgovara sustavu koji je digitalna oligarhija pod krinkom demokracije postavila, osuđen je na smrt i prijezir, na isključenja, na doživorni virtualni zatvor, kao Trump.

Novi diktatori iz Silicijske doline

O fenomenu trumpizma možete, kao i o njemu, misliti da je kreten, idiot, da je kriv ili ne za nasilje, to ovdje nije tema, ali trajno brisanje njegova profila s Twittera je novi opasni fenomen s kojim se urgentno treba suočiti. Naime, netko će reći to su privatne tvrtke i mogu prema svojim pravilima raditi što hoće. E pa ne mogu. U slučaju Trump, ako je kriv, ne odlučuju Twitter ili Facebook, već pravosuđe. Radi se o slobodi govora, a ove megakorporacije stavljaju se u tom smislu iznad države i njezinih zakona donesenih u demokratskoj proceduri. Tako ovi novi diktatori iz Silicijske doline postaju i zakonodavci, i tužitelji, i suci.

Njihova moć postala je tolika da, bez zakonske procedure, pozivajući se na svoja pravila, presude predsjedniku SAD-a da je kriv i kazne ga. To, inače, čine na dnevnoj razini milijunima ljudi.

Tako se miješaju upravo čak i u izbore u Ugandi, brišući profile onih koji podržavaju aktualnu vlast ili oporbu, svejedno. Nakon „doživotnog“ blokiranja Trumpa, hrabra Poljska odmah je povukla potez i kaznit će ove digitalne oligarhe - svako brisanje profila bilo kojeg Poljaka koji ne govori ništa protivno ustavu i zakonima - s 2,2 milijuna dolara.

Posvuda po svijetu, oni nisu tek društvene mreže, već zadojene ideološke magabogate oligarhije na lijevoj matrici koje žele krojiti posvuda politiku suverenih država, ma kakve bile.

U tom smislu, reakcija Europske unije i njezinih čelnika je za pohvalu, jer unatoč tome što su s Trumpom bili cijelo vrijeme u „idiličnim odnosima“, shvatili su da je problem puno dublji od „dragog im“ Trumpa.

Tako Thierry Breton, povjerenik EU-a za unutarnje tržište, u kolumni koju je objavio Figaro i američka stranica Politico, udara u srž problema diktatora iz Silicijske doline.

Prema njegovim riječima, „baš kao što je 11. rujna označio promjenu paradigme za Sjedinjene Države (sjetimo se Snowdena, I.Š.), ako ne i svijet, bit će isto, kada je riječ o digitalnim platformama u našoj demokraciji, prije i poslije 8. siječnja 2021.“, datum kada je Twitter trajno suspendirao Trumpa, dva dana nakon nereda njegovih pristaša koji su napali Kapitol.

Druge društvene mreže, Facebook i ostale usluge poput Snapchata ili Twitcha, također su suspendirale Trumpov profil na neodređeno vrijeme.

I onda Breton udara u srž perverzije govoreći da platforme „više neće moći izbjegavati svoju odgovornost za svoj sadržaj“. I dodaje: „Ova neviđena reakcija platformi kao odgovor na napade na jedan od simbola američke demokracije, međutim, zbunjuje“, jer, zašto nisu ranije reagirali ako su uočili problem?

No, ovo je ključna Bretonova rečenica: „Može li odluku o cenzuri aktualnog predsjednika donijeti tvrtka bez legitimne i demokratske kontrole?“ Pa naravno da ne može, i tome treba stati na kraj, radilo se o bilo kome, pa i američkom predsjedniku ili Šimi iz Muća. Drugim riječima, od Ugande do Poljske, od Francuske do Njemačke, EU političari počinju shvaćati da bi ih takvi, ne samo običnu raju, mogli digitalno potkopati, pa i uništiti, manipulirati javnost, cenzurirati protok misli i informacija mimo države i zakona, kako im je volja.

Digitalna globalna mafija

Da ova digitalna globalna mafija, od Gatesa preko Zuckerberga do Bezosa ima snažni ideološki ljevičarski predznak, svjedoči i sljedeća činjenica: Google je suspendirao društvenu mrežu Parler zbog neuspjeha uklanjanja „neprimjerenog sadržaja“. Naravno, prema njihovim kriterijima.

Parler je pokrenut 2018. godine i postao posebno popularnim među pristašama Donalda Trumpa i konzervativaca. Takve su skupine često optuživale Twitter i Facebook da nepravedno cenzuriraju njihove stavove. Trump inače nije bio korisnik Parlera. No, kako je ovoj platformi počeo rasti, a njima padati broj korisnika, sjetili se najednom „govora mržnje“.

Izbrisali ih jer nisu njihovi, i to je to, novi ljevičarski, ovaj put tehnototalitarizam, a Staljin je samo obrijao brke i obukao smoking jer, ne zaboravimo, „govor mržnje“ pod krinkom kojega zuckerberzi provode svoju ideološku globalnu agednu, kao sintagma, Staljinov je izum nastao u procesu protiv Trockog, Zinovjeva i ekipe. A što je govor mržnje, to je određivao Staljin, danas netko drugi, bez brkova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 00:12