StoryEditorOCM
Svijetvelika studija

Lijek koji su strastveno promovirali ‘antivakseri‘ podbacio na kliničkom ispitivanju: ivermektin ne pomaže kod Covida, sad je i službeno

Piše PSD
5. travnja 2022. - 21:30

Nova velika studija brazilskih znanstvenika potvrdila je da ivermektin, lijek koji se naveliko kupovao u ljekarnama nakon što su antivakseri iznijeli niz neutemeljenih informacija o njegovu učinku, ne pomaže u liječenju Covida-19, prenosi Fenix Magazin.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu 'New England Journal of Medicine', ukazuje na to da ovaj lijek ne smanjuje rizik od hospitalizacije nakon zaraze koronavirusom u usporedbi s placebom.

Ivermektin je lijek koji se daje kravama i konjima kad imaju parazite I svinjama kad imaju gliste. U malim se dozama može koristiti za liječenje parazita kod ljudi.

Stekao je veliku popularnost, osobito među protivnicima cijepljenja, koji ga, potaknuti informacijama o liječenju koronavirusa prikupljenim na pogrešnim mjestima, smatraju čudotvornim.  

U brojnim su se državama police ljekarni ispraznile nakon neutemeljenih tvrdnji po kojima je ivermektin učinkovit u liječenju Covida-19.

Opću pomamu za ivermektinom potaknule su i sumnjive internetske stranice koje su pisale o navodno obećavajućim rezultatima, utemeljenim na manjim istraživanjima, čija su kvaliteta i valjanost, prema mišljenju stručnjaka, bila upitna. 

U istraživanju brazilskih znanstvenika ni liječnici ni pacijenti, odabrani nasumice, nisu znali tko je primio lijek, a tko placebo.

Kod 3500 sudionika istraživanja evidentiran je povećan rizik od razvoja težeg oblika Covida zbog njihove dobi ili zbog već postojećih bolesti.

Ivermektin je primalo 679 ispitanika, isto toliko ih je dobivalo placebo, a preostalih 2160 pacijenata liječeno je drugim načinima.

Rezultati su pokazali da je ivermektin klinički neučinkovit, kada su posrijedi rizik od hospitalizacije, duljina boravka u bolnici i duljina oporavka nakon infekcije koronavirusom.

"Ovu bi temu trebalo potpuno ostaviti po strani", napisao je na Twitteru imunolog Leif Erik Sander iz berlinske bolnice Charité, aludirajući na provedenu studiju.

Ranijim meta-analizama, koje su kombinirale pojedinačne studije i laboratorijske eksperimente, nije se uspjelo doći do jasnog zaključka o navodnoj dobrobiti ivermektina.

No u međuvremenu su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europska agencija za lijekove (EMA) jasno kazale da su protiv upotrebe tog lijeka za potrebe liječenja Covida.

Znanstvenici ističu da lijek, koristi li se neprikladna doza, može biti vrlo toksičan.

Austrijski proizvođač lijekova MSD (Merck Sharp & Dohme) je savjetovao da se lijek ne uzima bez konzultacija s liječnikom, uz napomenu da "nema smislenih dokaza" o upotrebi ivermektina u liječenju koronavirusa, piše Fenix.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 16:11