StoryEditor
Svijetprebačen u berlin

Liječnik iz bolnice ‘Charite‘ ekskluzivno za ‘Slobodnu‘: Ako je Navalni otrovan, vjerojatno se radi o neuro-muskularnom otrovu koji dovodi do paralize

23. kolovoza 2020. - 11:43
Dr. Andrej Trampuž: Obavljamo sve analize i za dva do tri dana dobit ćemo konačnu potvrdu je li Navalni otrovanPrivatni Album

Na osnovi simptoma koje je imao Aleksej Navalni možemo reći da se najvjerojatnije radi o trovanju sličnom onome kakvo je prije otprilike dvije godine imao Pjotr Verzilov, drugi ruski oporbenjak koji se zbog sličnog trovanja liječio u bolnici "Charite" u Berlinu.

Ako je Navalni otrovan, najvjerojatnije bi se moglo raditi o neuro-muskularnom otrovu koji dovodi do paralize. Radi li se o trovanju, znat ćemo za dva do tri dana – kazao je ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski liječnik, specijalist infektologije i interne medicine koji već dugi niz godina živi u Berlinu i radi u bolnici "Charite", u koju je jučer ujutro primljen na liječenje ruski oporbenjak Navalni.

Poseban medicinski zrakoplov koji je prije tri dana odletio u Omsk kako bi Navalnog prevezao u Njemačku na liječenje sletio je jučer ujutro na berlinski aerodrom Tegel, odakle je pacijent prevezen u "Charite".

Intenzivna njega

– Smješten je na intenzivnom odjelu naše bolnice, još uvijek je u komi, ali u stabilnom je stanju i o njemu će se brinuti najbolji njemački intenzivisti. Pet sati leta iz Omska do Berlina prošlo je u najboljem mogućem redu i nije bilo nikakvih komplikacija.
Od Navalnog su uzeti uzorci krvi i urina i sada će se obaviti sve toksikološke analize kako bismo utvrdili o čemu se radi i je li naš pacijent zaista otrovan, kako to kažu njemu bliske osobe. Da bismo mogli utvrditi je li neki pacijent otrovan, potrebno je da on bude dovezen u našu bolnicu u roku od pet do sedam dana nakon događaja. O njegovu liječenju primarno će brigu voditi anesteziolozi, odnosno liječnici intenzivne medicine, a ako se pojavi nekakva infekcija, o njemu će se skrbiti moj tim liječnika – kazao je dr. Trampuž.

image
Njemačka policija budno nadgleda berlinsku bolnicu 'Charite'
John Macdougall/AFP

Navalni se nalazi u stanju kome i intubiran je, odnosno na umjetnoj je ventilaciji.

– Ovaj je slučaj vrlo sličan Verzilovom. I on se liječio u "Chariteu" i njemu smo uspjeli spasiti život. U liječenje Navalnog uključeni su anesteziolozi, toksikolozi, internisti i intenzivisti. Ako njegovi unutarnji organi nisu oštećeni i ako ne počnu otkazivati, prvenstveno mislim na jetru, Navalni ima dobre izglede za preživljavanje. No ako organi počnu otkazivati, njegovo se stanje dodatno komplicira i liječenje postaje vrlo neizvjesno.

Navalnom se u jednoj minuti promijenio život. Osjetio je veliku bol i potom je pao u komatozno stanje – govori dr. Trampuž.
Kako su prenijeli svjetski mediji, ruski su liječnici rekli kako se kod Navalnog pojavio "disbalans glukoze u krvi, koji je možda posljedica naglog pada razine šećera u krvi".

'Bolnica' u avionu

– To je glupost, to nije bolest, nego samo simptom ako netko ima dijabetes. Ako glukoza u krvi padne, osoba doživi šok, no Navalni nema dijabetes i njegove vrijednosti glukoze su dobre. U ovom trenutku ne znamo što su sve kolege u Omsku radili, tako da ne možemo sve točno znati, morat ćemo dobro proći sve faze njihova liječenja, odnosno pokušati rekonstruirati sve ono što su oni radili. Ipak, moram reći da su dobro reagirali i odmah su ga intubirali – kaže dalje dr. Trampuž.

image
Ambulantno vozilo i poseban 'sarkofag' kojim je Navalni prevezen iz zračne luke u bolnicu
Odd Andersen/AFP

U početku je bilo velikih problema oko prijevoza Navalnoga iz Omska u Berlin, jer su Rusi tvrdili da on zbog svojeg zdravstvenog stanja nije sposoban za to.

– Cijeli medicinski kolegij koji je iz Moskve došao u Omsk i ovaj iz Omska rekli su da nije sposoban za let. Zašto? Mi to ne znamo, to treba pitati Ruse. No, moram reći da je svaki pacijent sposoban za prijevoz ako po njega dođe zrakoplov, kao što je došao po Navalnoga. Radi se o letećoj intenzivnoj njezi, dakle o zrakoplovu koji ima svu potrebnu opremu i sav potreban kadar, kao da se pacijent nalazi na intenzivnoj njezi – objašnjava dr. Trampuž.

Na kraju nas je zanimalo zbog čega je obitelj Navalnoga zahtijevala da se liječi u bolnici "Charite".

– "Charite" je svjetski poznata zdravstvena ustanova, a i prije je imala uspjeha u liječenju sličnih stanja. Drugi je razlog taj što su se u ovoj bolnici u prošlosti liječile važne osobe iz Rusije i država koje su pripadale istočnom bloku. Naime, bolnica se nalazi u nekadašnjem istočnom dijelu Berlina i mnogi znaju ruski jezik, tako da je komunikacija s pacijentima i njihovim obiteljima iz tog dijela svijeta olakšana.

Također se zna da je bolnica pouzdana i da neće biti nikakvog vanjskog utjecaja na liječenje Navalnoga, te da ćemo na kraju reći i istinu o čemu se točno radilo – zaključuje prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

Umjetna pluća

Navalni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, za Moskvu kad mu je pozlilo. Zrakoplov je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru. Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne skrbi, gdje je bio priključen na umjetna pluća. Njegovi suradnici tvrde da je bio žrtva "namjernog trovanja" te da mu je "nešto ubačeno u čaj".

Što se krije iza slučaja Navalni i je li zaista otrovan, znat će se za dva do tri dana. Ako se potvrde navodi obitelji i suradnika da je otrovan, njegovi trovači zasigurno neće biti otkriveni za dva do tri dana.

item - id = 1039947
related id = 0 -> 1129209
related id = 1 -> 1128815
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 16:32