StoryEditor
SvijetKREMA DEMOKRACIJE

Libijske igre prijestolja: Kandidiraju se Gaddafijev sin, lažljivi premijer, ratni zločinac i predsjednica sabora koja određuje izborna pravila

Piše Marin Prvan
25. studenog 2021. - 13:37

Libijsko izborno povjerenstvo objavilo je u srijedu da Saif al-Islam Gaddafi, sin bivšeg vladara i snažan kandidat na predsjedničkim izborima planiranim za prosinac, nema pravo kandidirati se, što je pogoršalo previranja oko glasovanja. Vojni tužitelj u Tripoliju je prethodno pozvao komisiju da izuzme Gaddafija nakon što je 2015. osuđen u odsutnosti po optužbama za ratne zločine zbog njegovog sudjelovanja u borbi protiv revolucije koja je, uz pomoć NATO-a, 2011. svrgnula njegovog oca Muammera Gaddafija. Zemlja se otada unatoč svrgavanju 'diktatora', nije oporavila.

Saifa al-Islama Gadafija traži Međunarodni kazneni sud  zbog 'zločina protiv čovječnosti'. Na opće iznenađenje, dok nije bilo poznato gdje se nalazi, Saif je predao svoju kandidaturu u Sebhi na jugu zemlje. Krajem srpnja je Gaddafi je u razgovoru za New York Times spomenuo mogućnost povratka u politički život. Iako je po procjenama bio najizgledniji pobjednik na izborima, jedan je od 25 kandidata koje je komisija diskvalificirala.

Saif, drugi najstariji sin ubijenog libijskog vođe, je svojedobno bio nasljednik svog oca i drugo najpoznatije lice u toj sjevernoafričkoj zemlji. Također je obnašao, iako neslužbeno, ulogu premijera, ali je njegova podrška brutalnom obračunu s prosvjednicima prije 10 godina narušila njegov imidž. Nakon brutalnog okončavanja režima Muammera Gaddafija, Saif je i sam zarobljen od strane tamošnje milicije. Bio je u pritvoru šest godina, a dobio je i smrtnu kaznu koja je kasnije ukinuta.

U Sebhi, gdje se pojavio u državnim prostorijama da potpiše zahtjev za kandidaturu, je prezentirao ponešto drugačiji imidž nego što svijet pamti. Umjesto pomno uređenog playboya, kakav mu je bio i otac, Saif je ušetao bradat i odjeven u tradicionalnu libijsku odjeću. Obratio se kameri i izrecitirao stih iz Kurana: 'Sudi između nas i našeg naroda u istini.' Dodao je: 'Bog uvijek pobjeđuje u svojoj namjeri, čak i ako ga nevjernici mrze', citirajući drugo poglavlje muslimanske svete knjige.

Sporovi oko izbornih pravila, uključujući pravnu osnovu glasovanja i tko bi trebao imati pravo kandidirati, prijete poremetiti međunarodno podržan mirovni proces s ciljem okončanja desetogodišnjeg frakcijskog ratovanja. U priopćenju se navodi da su njihove kandidature odbijene na temelju više zakonskih tekstova kao i pisama koja su im uputili državni odvjetnik, načelnik kriminalističke policije i predsjednik Uprave za putovnice i državljanstvo. Najvjerojatnije će uslijediti žalbeni postupak o kojem će na kraju odlučiti pravosuđe. Ukupno se 98 Libijaca prijavilo za predsjedničku kandidaturu. Među njima su i dvije žene.

Neki od kandidata, koje je povjerenstvo prvotno odobrilo, su u međuvremenu optuženi za moguća kršenja izbornih pravila. Jedan takav, privremeni premijer Abdul Hamid Dbeibeh, obećao je, a kao uvijet za preuzimanje svoje sadašnje uloge, da se neće kandidirati za predsjednika. Ipak, nije se povukao s te uloge tri mjeseca prije glasovanja, kako to zahtijeva osporeni izborni zakon. Dbeibeh je takva izborna pravila, koja je u rujnu izdala predsjednica parlamenta Aguila Saleh (također kandidatkinja), opisao kao 'pogrešna'.

image
Hazem Turkia/ AFP

Još jedan istaknuti kandidat, istočni vojni zapovjednik Khalifa Haftar, navodno ima američko državljanstvo, što bi ga također moglo izuzeti od kandidature. Mnogi ljudi u zapadnoj Libiji ga optužuju za ratne zločine počinjene tijekom njegovog napada na Tripoli 19./20. godine. Haftar poriče ratne zločine, kao i američko državljanstvo. Izaslanik UN-a za Libiju Ján Kubiš, koji se do izbora povlači sa svoje dužnosti, rekao je u srijedu Vijeću sigurnosti UN-a da će libijsko pravosuđe biti to koje će donijeti konačnu odluku o pravilima i o tome jesu li kandidati uistinu i pravo podobni.

Svakako, tko god da pobjedi na ovim izborim, ukoliko se oni uopće održe, čekat će ga težak zadatak ujedinjavanja zemlje u općem kaosu i neprekidnim bratoubilačkim sukobima.

item - id = 1145960
related id = 0 -> 1145815
related id = 1 -> 1145333
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 15:46