StoryEditorOCM
SvijetDRAMA

Leševa na sve strane: nezapamćeni obračuni narkokartela u Meksiku

Piše VIJESTI SD
22. rujna 2024. - 17:01

Miješa li se moćni SAD, jedina svjetska supersila, u politiku susjednog Meksika? Sudeći po onome što rade već skoro sto godina, dirigirajući (ne)prilikama u Latinskoj Americi, to nije isključeno, no ni Meksikanci nisu nevini u priči o kojoj mediji bruje posljednjih dana.

Rat narkomanskih bandi, a zapravo moćnih kartela koji tržište za dilanje droge pronalaze najviše u bogatom i mnogoljudnom SAD-u, prouzročio je najmanje trideset žrtava.

Civilne žrtve

Meksiko se posljednjih godina pretvorio u državu u kojoj i vojska jedva izlazi na kraj s kartelima koji naveliko trguju drogom, prenoseći ilegalno ogromne količine preko granice u Sjedinjene Države. Karteli se međusobno bore za prevlast na tom unosnom tržištu, a njihove su kolateralne žrtve nerijetko i civili, obični građani kojima život u Meksiku, naročito u pograničnim gradovima i mjestima sa SAD-om, ne vrijedi mnogo.

Doduše,  predsjednik Andrés Manuel López Obrador tek je djelomično okrivio SAD za val nasilja koji je pogodio sjevernu državu Sinalou, javlja CBS, svjestan činjenice da lokalne vlasti nisu u mogućnosti osigurati mir građanima, pa odgovornost postoji i na meksičkoj strani. 

image

Presjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador

AFP

Alfredo Estrella/Afp

Prema CBS-u, ratuju dvije frakcije čuvenog narkokartela Sinalo. Nekada je tom bandom rukovodio zloglasni Joaquín Guzmán, poznatiji kao El Chapo, o kojem su napisani milijuni tekstova i snimljeni brojni dokumentarni i drugi filmovi Njegovi su se ništa manje brutalni sljedbenici, koji su dodatno razgranali Guzmánov "biznis", sukobili u glavnom gradu države - Culiacanu.

Karteli se bore za premoć na narkotržištu vrijednom milijarde dolara, i to otkada su u SAD-u ovog ljeta uhićena dvojica narkovođa. Naoružani dileri pucali su jedni na druge i na snage sigurnosti koje su ih pokušavale zaustaviti u pravom uličnom ratu u Culiacanu. 

Sve je kriv Zambada

Na sve su strane iza njih ostala trupla. 

image

El Mayo Zambada Garcia i Joaquin Guzman Lopez,  sin zloglasnog El Chapa; vođe kartela koji su zaratili za premoć na tržištu narkotika 

AFP

Handout/Afp

Evo što Obrador, meksički predsjednik, kaže o ovom nezapamćenom vatrenom obračunu, a prenosi američki CBS.

image

Presjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador

AFP

Alfredo Estrella/Afp

Upitan je li američka vlada odgovorna za ovo nasilje, meksički predsjednik odgovara: "Da, naravno, jer su izveli operaciju uhićenja da bi uhvatili Zambadu. Ta je akcija provedena potpuno nezakonito, a agenti iz Ministarstva pravosuđa čekali su Zambadu u zasjedi. Ako se sada suočavamo s nestabilnošću i sukobima u Sinaloi, to je zato što je američka vlada donijela tu odluku. Ne možemo surađivati i imati suradnički odnos ako se donose jednostrane odluke poput ove", izjavio je meksički predsjednik.

U međuvremenu, meksički tužitelji razmišljaju o podizanju optužnica za izdaju protiv onih koji su bili uključeni u plan hvatanja Zambade. Inače, u SAD-u su uhićeni sin El Chapa i umirovljeni vođa kartela El Mayo, pa premda su obojica iza rešetaka, krvavi sukobi njihovih pristaša u Meksiku ne prestaju.

El Chapo mlađi

image

Mekisička vojska patrolira ulicama Culiacana, glavnoga grada meksičke države koja graniči sa SAD-om

AFP

Ivan Medina/Afp

Nedavni porast kartelskog rata bio je očekivan nakon što je Joaquín Guzmán López, sin El Chapa, sletio blizu El Pasa u Teksasu 25. srpnja u malom zrakoplovu s Ismaelom "El Mayom" Zambadom, saznaje CBS.

Zambada je bio starija figura kartela i umirovljeni vođa. Nakon uhićenja, napisao je u pismu, koje je njegov odvjetnik podijelio novinarima, da ga je oteo mlađi Guzmán i u SAD odveo protiv njegove volje. Zambada se prošlog tjedna u New Yorku izjasnio nevinim u slučaju trgovine drogom u kojem ga se tereti i za sudjelovanje u zavjerama za ubojstva te naručivanje mučenja, izvijestio je američki CBS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 17:02