StoryEditorOCM
Svijetopasni predatori

Lavovi ubili čuvara rezervata koji je odlučio noću prošetati parkom, nije poznato zašto je to napravio

Piše vijesti sd
17. kolovoza 2023. - 14:21

Divljim životinjama koje žive u zatočeništvu potrebno je dati prostora, a to im je, među ostalim, omogućeno u rezervatu Dinokeng u Južnoj Africi, u kojem lavovi, s ostalim životinjama, imaju na raspolaganju 19.000 hektara zemlje.

Naravno ne smije se zaboraviti koliko su lavovi opasne životnje, a to se očigledno dogodilo zaposleniku rezervata, 30-godišnjemu Johannesu Matsheu.

image

‘Lavovi su noćne životinje, vođene prirodnim instinktom i obrascima lova, te mogu osobu doživljavati kao normalnu vrstu plijena‘, upozorava glasnogovornik rezervata Hartogh Streicher

Stephane De Sakutin/Afp

On je u nedjelju navečer iz nepoznatih razloga odlučio prošetati rezervatom. U nepoznato vrijeme noću lavovi su ga nemilosrdno napali, a o silini i okrutnosti napada svjedočili su čuvarevi ostaci koje su ponedjeljak ujutro pronašli zaposlenici rezervata, piše Daily Mail.

Izražavajući sućut Matsheinoj ožalošćenoj obitelji, glasnogovornik rezervata Hartogh Streicher podsjetio je da je lutanje rezervatom nakon zalaska sunca strogo zabranjeno.

image

Turisti se rezervatom voze danju, u grupi i u sigurnim automobilima

Michele Spatari/Afp

"Lavovi su noćne životinje, vođeni prirodnim instinktom i obrascima lova, te mogu osobu doživljavati kao normalnu vrstu plijena. Što se tiče upravljanja lavovima odgovornim za ovo ubojstvo, nije donesena odluka jesu li postali neprirodno opasni, ali rezervat prima stručne savjete kako bi donio najodgovorniju moguću odluku", rekao je Streicher.

Ovo nije prvi put napada predatora u rezervatu Dinokeng. Godine 2018. jedna 22-godišnjakinja doživjela je sličan užasan kraj kada ju je zvijer napala dok je bila u pratnji prijateljice koja je išla na razgovor s upraviteljem kampa.

image

Osim lavova, u rezervatu živi i divljač koju lovci smatraju najopasnijim za lov - afrički slon, ​​kapski bivol, leopard i nosorog (na fotografiji)

Michele Spatari/Afp

Inače, rezervat Dinokeng i jedini je rezervat velike petorke divljači u pokrajini, koje lovci smatraju najopasnijim za lov - afričkog slona, ​​kapskog bivola, afričkog lava, leoparda i nosoroga, piše Daily Mail.

Neovisno o tome što istraga utvrdi kao razlog ulaska u rezervat Johannesa Matshea, njegov tragični slučaj trebao bi biti jasno upozorenje svima onima koje "ponese" pa požele lavovima prići što bliže, naročito noću.

image

U rezervatu ima mjesta i za zebre

Stephane De Sakutin/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:38