StoryEditor
Svijetnovo oružje u ukrajini

Laserski navođena raketa Martlet, koju su Britanci u tajnosti poslali Ukrajincima srušila je rusku bespilotnu letjelicu Orion. Pogledajte video

Piše Anita Belak Krile
12. travnja 2022. - 10:50

Velika Britanija je, uz SAD, dosad Ukrajini dostavila najviše naoružanja, a gotovo svaki dan pojavljuje se video snimci s ratišta s nekim novim modernim oružjem koje je u tajnosti poslano ukrajinskoj vojsci. Britanci su dosad u pomoć Ukrajincima poslali protuzračno oružje velike brzine Starstreak, kao i NLAW, koji je trenutačno najnapredniji jednokratni protutenkovski raketni bacač dostupan na tržištu.

Najnovije snimke koje su objavili Ukrajinci pak pokazuju kako je premijer Boris Johnson, daleko od očiju javnosti, svom prijatelju predsjedniku Volodimiru Zelenskom poslao i Martlet, laserski navođenu laganu višenamjensku raketu (LMM).

Na objavljenoj snimci se vidi kako vojnik 95. zračno-desantne jurišne brigade s ramena lansira Martlet i pogađa ruski dron Orion-10 u području Harkiva. Uzvici oduševljenja ukrajinske vojske čuju nekoliko trenutaka nakon ispaljivanja LMM-a kad je bojne glava pogodila letjelicu rasprskavajućim eksplozivnim punjenjem.

Do jučer se nije znalo da su u Ukrajinu poslane rakete Martlet koje se koriste za zaštitu neba od ruskih mlaznjaka, helikoptera i dronova. Visoki obrambeni izvori potvrdili su u ponedjeljak britanskim medijima da su LMM-ovi isporučeni kao dio britanskog paketa protuzračne obrane.

Smatra se kako su Martleti poslani u Ukrajinu u isto vrijeme kada i Starstreak, a u upotrebi su od konca ožujka.

The Times piše kako rakete imaju sličan domet i mogu se ispaljivati ​​pomoću istih bacača nakon manjih prilagodbi. Izrađuje ih Belfast Thales, zrakoplovna i obrambena tvrtka.

Martlet je kompaktno visokoprecizno oružje dizajnirano za uništavanje meta koje se brzo kreću. Prema izjavama vojnih stručnjaka, Starstreak je najbolji u rušenju mlaznjaka i helikoptera, ali isto tako, navode kako se i LMM-om precizno mogu pogađati brodovi i dronovi.

Ukrajinska vojska je potvrdila da su padobranci u Mikolajivu, gradu koji je postao simbol ukrajinskog otpora na jugu zemlje, skinuli s neba treći ruski Orion.

Objavili su i fotografije srušene bespilotne letjelice na kojoj se vidi jednostavna digitalna kamera koja je špijunirala ukrajinske položaje te plastična boca koja je korištena kao korištena kao spremnik goriva. Osim Britanaca i neke druge europske zemlje imaju zalihe LMM-a, te nije isključeno da su ih također poslali na ukrajinsku bojišnicu.

Neke druge snimke govore pak da je srušen ruski Kronshtadt Orion, znatno veća bespilotna letjelica, veće izdržljivosti. Fotografije olupine ovog drona podijelio je 9. travnja Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine i to je prva vizualna potvrda srušenog Oriona od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Orion spada u klasu ofenzivnih bespilotnih letjelica srednje visine leta velikog doleta, a pogodna je za gađanje kopnenih i zračnih ciljeva. Njegova je maksimalna masa pri polijetanju 1150 kilograma, krstareća brzina leta je 200 kilometara na sat, a maksimalna visina leta sedam kilometara. U zraku može provesti do 24 sata. Rusi su prije nekoliko dana objavili satelitski snimak na kojem Orion pogađa ukrajisnki tenk u Mariupolju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 15:04