StoryEditor
SvijetDobrodošli u slobodu

Kupljeno zemljište u državi Georgia na kojem će izgraditi grad za ljude obojene kože: ‘Strah nas je, ovo je prostor u kojem ćemo biti sigurni‘

13. rujna 2020. - 16:35
AFP

Dobrodošli u slobodu! - uzvikuje agentica za nekretnine Ashley Scott, dok istražuje gotovo 97 hektara zemlje koju je s 19 afroameričkih obitelji kupila u kolovozu, piše CNN.

- Nadam se da će to biti uspješno utočište za ljude obojene kože, posebno za afroameričke obitelji - kaže Scott.
Njihove parcele nalaze se u okrugu Wilkinson u državi Georgia. Scott i njezina prijateljica i investitorica Renee Walters, u početku nisu planirali kupiti veliko zemljište, ali imali su jasnu viziju - stvoriti siguran prostor za svoje afroameričke obitelji – kažu za CNN, te dodaju:

- Možemo stvoriti zajednicu koja napreduje, koja je sigurna, koja ima poljoprivredne i komercijalne tvrtke koje se međusobno podržavaju. To je naša vizija.

Nemiri koji su krenuli nakon što je policija ubila Georgea Floyda i Breonnu Taylor, potaknuli su ih da potraže novu zajednicu, koju bi sami osnovali.

- Naši ljudi prosvjeduju na ulicama, skrećući pažnju na nepravde prema Afroamerikancima. Moramo smo stvoriti prostor i mjesto u kojem bismo opet mogli biti selo, pleme - rekla je Scott, te dodaje kako žele stvoriti siguran prostor u kojem će se moći baviti vlastitim problemima i brigama. Njih dvije žele pokrenuti inicijativu stvaranja novog grada koji bi osnovale afroameričke obitelji.

- Obje imamo muževe i sinove Afroamerikance. Počela sam osjećati tjeskobu svaki put kada moj suprug treba napustiti našu kuću da bi išao raditi. Zato sam razmišljala što mogu učiniti – kaže Walters koja je vidjela oglas o gradu Toomsboroa koji se prodaje za 1,7 milijuna američkih dolara.

Scott i Walters obratile su se obiteljima i prijateljima kako bi vidjeli tko bi još bio zainteresiran za udruživanje radi kupnje. Zajedno su stvorili inicijativu Freedom Georgia.

Podružnica CNN-a WGXA izvijestila je da je web stranicu pod nazivom Toomsboroforsale.com vodio Tim Bumgardner, programer koji je posjedovao više od 30 nekretnina u tom gradu. Ispostavilo se da sam grad zapravo nije bio na prodaju. Ubrzo nakon toga Scott i Walters su pronašli prekasno zemljište na kojem žele ostvariti svoj projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. listopad 2020 08:04