StoryEditorOCM
Svijetsvi pričaju o tom

Kruže glasine o ‘francuskoj ofenzivi‘ u Ukrajini, nakon bombi stižu i borbeni avioni? Pariz ima višak, moguć je dogovor

Piše JL
7. veljače 2024. - 19:58

Glasine koje već dugo kruže i u kojima se spominju Francuska, Ukrajina i francuski lovac-bombarder Dassault Mirage 2000D, očito nisu kružile bez razloga. Naime, Ukrajini, kako odavno očajnički ponavlja, trebaju borbeni zrakoplovi, a Francuska povlači neke od svojih Miragea 2000D s delta krilima. Pritom, francuska vlada već je obećala Ukrajini najbolje precizno navođeno streljivo koje se ispaljuje s Miragea.

Ako bi Pariz doista donirao Mirage, najava toga mogla bi stići uskoro, navodi u svojoj analizi David Axe iz Forbesa. Također, ističe da bi francuski predsjednik Emmanuel Macron ovog mjeseca trebao posjetiti Ukrajinu, piše Jutarnji.

Očito je zašto bi Ukrajina željela neke od preostalih Miragea 2000D francuskih zračnih snaga. Nadzvučni Mirage s dva sjedala i jednim motorom u potpunosti je kompatibilan s krstarećim projektilima SCALP-EG i pametnim bombama Hammer. Prvi su već korišteni u Ukrajini, a potonji dolaze uskoro.

Francuske su zračne snage nabavile 86 Miragea 2000D od proizvođača Dassaulta i - nakon tri desetljeća intenzivne uporabe, tijekom koje se nekoliko zrakoplova i srušilo - odlučile su unaprijediti 55 zrakoplova za službu do 2030-ih. Tako ostaje oko 20 zrakoplova koji su višak kada su potrebe Francuske u pitanju.

Ukrajinski dužnosnici drže na oku situaciju oko tih zrakoplova čak i dok rade s danskim, nizozemskim i norveškim dužnosnicima na nabavi viška europskih Lockheed Martin F-16 i obuci ukrajinskih pilota za lovce jednosjede u Sjedinjenim Državama i Rumunjskoj. "Moguće je da će borbene sposobnosti bombardera Su-24M biti dodatno nadograđene Mirageom 2000D", napisao je prošlog mjeseca zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, general pukovnik Mikola Oleščuk.

Stižu bombe, ali nema bombardera

Oleščuk nije u krivu kada povezuje francuski lovac s postojećim Suhoj Su-24M bombarderima svojih zračnih snaga. Suhoji sa zakretnim krilima primarni su udarni zrakoplovi dugog dometa ukrajinskih zračnih snaga. Lansirajući krstareće rakete britanske proizvodnje Storm Shadow i francusku inačicu SCALP na daljinu od oko 300 kilometara, Su-24 su dizali u zrak ratne brodove ruske mornarice, gađali ruske zračne baze, rušili mostove na teritorijima pod ruskom okupacijom i sravnili sa zemljom rusko zapovjedno središte.

Francuska je prošle godine isporučila Ukrajini 50 SCALP-ova od kojih je svaki težak 1300 kilograma, a nedavno je obećala još 18 komada. U međuvremenu je Velika Britanija doniralo nepoznati broj britanske inačice Storm Shadow. Vjerojatno se radi o nekoliko desetaka komada.

No, problem je što Ukrajincima ponestaje bombardera. Jedinu postrojbu Su-24M zračnih snaga, 7. brigadu taktičkog zrakoplovstva u Starokostjantinovu u zapadnoj Ukrajini, rat u veljači 2022. godine zatekao je s vjerojatno dva tuceta Suhoja. U 23 mjeseca teških borbi, prema stranici Oryx - koja bilježi i objavljuje potvrđene gubitke i ruske i ukrajinske snage - izgubili su 18 bombardera.

Iako je moguće da bi ukrajinski tehničari mogli uspjeti prebaciti u režim letenja neke od desetaka zapuštenih Su-24 koji su bili uskladišteni na otvorenom u bazama diljem Ukrajine, postoji još jedan način da se obnovi snaga 7. brigade na prvoj liniji - a to je da dobiju Mirage 2000Ds.

Dakako, francuskim zrakoplovima bila bi potrebna nova logistička infrastruktura. Također, posade Suhoja će možda morati provesti čitave mjesece obučavajući se na Mirageu. No, investicija bi se mogla isplatiti, smatra Axe. U prvom redu, sve je manje vjerojatno da će Ukrajina ikada dobiti višak borbenih zrakoplova od Sjedinjenih Država. Republikanci u Kongresu SAD-a skloni Moskvi već mjesecima blokiraju daljnju pomoć Ukrajini. Ako se ukrajinsko zrakoplovstvo namjerava naoružati, mora to učiniti zrakoplovima europskih zemalja.

Dodatno oružje

Štoviše, Mirage bi mogao stići u Ukrajinu nedugo nakon što Kijev primi i veliku pošiljku - prema Macronu, radi se o stotinama - bombi Hammer s raketnim pogonom, od kojih svaka ima domet od oko 55 kilometara.

Bombe Hammer, koje dolaze u verzijama od 125, 500 i 1000 kilograma s raznim opcijama pretraživanja meta. Usporedive su s klizećim bombama Joint Direct Attack Munition (JDAM), koje su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini prije nego što su republikanci blokirali pomoć, a koje su Ukrajinci ugradili u svoje stare lovce Mikojan MiG-29.

Hammer je akronim od Highly Agile Modular Munition Extended Range (u slobodnom prijevodu - visoko agilno modularno streljivo proširenog dometa), a oružje je poznato i pod francuskim imenom Armement Air-Sol Modulaire (AASM - Modular Air-to-Ground Armament). Hammer bombe su prilagođene za lansiranje iz ukrajinskih borbenih zrakoplova iz sovjetske ere. AASM je razvijen kao precizno oružje za lansiranje s većih udaljenosti od mete i može se lansirati i s male visine te preko neravnog terena.

Razvoj originalne verzije ove bombe - koju neki nazivaju i projektilom - datira iz kasnih 90-ih. Hammer je zapravo više svojevrsni komplet opreme za ‘preobrazbu‘ postojećih glupih bombi u navođene projektile s pogonom -raketni sustav proširenja dometa - u mnogim aspektima sličan JDAM-u. On se kao sustav s posebnom opremom ‘gradi‘ oko bombe koju nosi. Streljivo se, ukoliko se želi, može koristiti i u načinu rada bez pogona, sa znatno smanjenim dometom.

Kao i kod integracije ovog zapadnog streljiva na Suhoj ili MiG sovjetske proizvodnje, Mirage 2000D pokazao se kompatibilan s bombama Hammer još otkako je streljivo debitiralo u francuskoj službi 2007. godine.

Francuski ministar obrane Sebastien Lecornu ranije je najavio i da će početkom idućeg mjeseca Francuska povećati isporuku ključnih topničkih granata od 155 mm sa 2000 mjesečno na 3000 mjesečno. "U Ukrajini je dosad bilo 49 haubica Caesar koje su dovele do taktičkog uspjeha", rekao je on. "Cilj nam je proizvesti 78 haubica Caesar 2024. godine, potičući Europljane i naše saveznike da se pridruže financiranju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:41