StoryEditorOCM
Svijetvažne odluke

Kraj svijeta kakvog poznajemo! I Nijemci se probudili, oružje će se nabavljati zajednički kao cjepivo

Piše VIJESTI SD
20. veljače 2023. - 12:35

Odluke koje su donesene na Münchenskoj sigurnosnoj konferencija mogle bi promijeniti svijet kakav smo dosad poznavali.  Po sličnoj metodi kao što se nedavno nabavljalo cjepivo protiv Covida, postojat će i zajednička nabava oružja za Ukrajinu. Rusi to nisu očekivali. Osim napadnutih Ukrajinaca koji se bore za goli život i svoju zemlju, ljudi koji se najviše raduju nakon sigurnosne konferencije su prodavači oružja. Njihov posao cvjeta kao nikad.

Neke komentatore u početku je atmosfera u  glavnome gradu njemačke savezne pokrajine Bavarske podsjećala na sličnu konferenciju održanu 1938. godine. Te je godine u Münchenu održan skup koji je rezultirao zloglasnim Münchenskim sporazumom, kojim su europske slike Hitleru dale Sudete, misleći da će to zadovoljiti njegove goleme apetite.

"Svi znamo da se vani sprema oluja, ali ovdje unutar Bayerischer Hofa sve izgleda normalno. Sve se čini tako rutinski. A onda se sve iznenada mijenja kada se ukrajinski parlamentarac obraća i oštro kazuje publici da ne djeluju dovoljno brzo – naveo je  na Twitteru Andrew Michta, dekan Visoke škole za međunarodne i sigurnosne studije u njemačkom Marshall Centru.

Moramo odmah reagirati 

"Europska unija radi na novome postupku nabave streljiva nužnog Ukrajini za obranu od ruske agresije. U ratnom smo načinu djelovanja, i to hitnom. Trebamo reagirati brzo - rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell na konferenciji o sigurnosti u Münchenu. Ugledni Politico piše kako je čak i Njemačka, koja je posljednjih godina usavršila umijeće objašnjavanja svog neuspjeha u ispunjavanju obveze izdvajanja za obranu u NATO-u, obećala promijeniti smjer. Njemački dužnosnici pokušavaju nadmašiti jedni druge kako bi dokazali kako su i oni postali jastrebovi. Kancelar Olaf Scholz obećao je da će "trajno" ispuniti NATO-ov cilj izdvajanja za obranu za pojedinačne članice od dva posto BDP-a, a novi njemački ministar obrane Boris Pistorius, socijaldemokrat poput Scholza, pozvao je na još više, rekavši da “sa jedva dva posto neće biti moguće ispuniti zadatke koji su pred nama”.

image
Felix Horhager/Dpa Picture-alliance Via Afp
image
Sven Hoppe/Afp

„Imajte na umu da su početkom prošle godine vodeći socijaldemokrati još uvijek pozivali SAD da ukloni sve svoje nuklearne bojeve glave s njemačkog tla. Drugim riječima, ako su se čak i Nijemci probudili pred opasnostima trenutnog geopolitičkog stanja u svijetu, ovo bi mogao biti trenutak da se stvarno zabrinemo, zaključuje Politico.

U govoru na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji britanski premijer Rishi Sunak rekao je da će njegova zemlja biti "prva koja će Ukrajini isporučiti oružje većeg dometa". Naveo je kako mora postojati “vojna strategija za Ukrajinu kako bi stekla odlučujuću prednost na bojnom polju i pobijedila u ratu kao i politička strategija za pobjedu u miru”.  "Da bi dobila rat, Ukrajina treba više topništva, oklopnih vozila i protuzračne obrane. Dakle, sada je vrijeme da udvostručimo našu vojnu potporu. Kada je Putin započeo ovaj rat, kockao se da će se naša odlučnost poljuljati. Već sada se kladi da ćemo izgubiti živce. Ali dokazali smo da je bio u krivu tada i dokazat ćemo da nije u pravu sada, poručio je Sunak dodavši kako će zajedno u slijedećih nekoliko mjeseci isporučiti više opreme nego u cijeloj prošloj godini. Kazao je kako će Ujedinjeno Kraljevstvo biti prva zemlja koja će Ukrajini isporučiti oružje većeg dometa te da „razgovaraju sa saveznicima kako bi Ukrajini dali najnaprednije sustave protuzračne obrane i izgradili zračne snage koje su im potrebne za obranu svoje nacije“.

Obećao je kako će London pomoći bilo kojoj zemlji koja bi Ukrajini mogla osigurati borbene zrakoplove koje bi mogla odmah upotrijebiti. Sunak nije ulazio u detalje o tome koja bi oružje dugog dometa poslali Zelenskome. Moguće je da se radi o krstarećoj raketi Storm Shadow koja ima domet oko 400 kilometara i ​dronu samoubojici dugog dometa. Nedavno je otkriveno da je takvo oružje dizajnirano putem tajnog britanskog programa pod nazivom KINDRED.

 Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris pak otvorila je novi front optuživši Rusiju za zločine protiv čovječnosti. Takve optužbe nisu ništa novo, ali najava osnivanja suda za ratne zločine u Ukrajini također je nešto što bi moglo biti tema u budućnosti i dodatno pogoršati odnose s Rusijom, ako ikakvi odnosi više i postoje. "Moramo se svi složiti. U ime svih žrtava, znanih i neznanih, pravda mora biti zadovoljena", rekla je Kamala Harris.

„Drugim riječima, ruski čelnici mogli bi gledati u Nürnberg 2.0. To će neke ljude u Moskvi učiniti nervoznima, posebno one dovoljno stare koji se sjećaju što se dogodilo jugoslavenskom moćniku Slobodanu Miloševiću i njegovoj pratnji, navodi Politico.

image
Sven Hoppe/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 20:36