Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Svijetstanje se ne smiruje

Koronavirus se rapidno širi kruzerom na kojem su i Hrvati, SAD šalje avion po američke putnike; Prva žrtva u Europi, u Kini raste broj umrlih

Piše Hina
15. veljače 2020. - 12:07
Tang Chhin Sothy/AFP

Još 67 putnika na kruzeru Diamond Princess u Japanu testirano je pozitivno na koronavirus, potvrdio je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato u subotu, dok je SAD objavio da šalje zrakoplov po američke putnike na kruzeru.

Američko veleposlanstvo u Tokiju navelo je u pismu putnicima da će zrakoplov stići u Japan navečer 16. veljače.

Veleposlanstvo je preporučilo da se, iz "predostrožnosti", američki državljani vrate kući gdje će biti podvrgnuti daljnjim pretragama. Američki putnici s kruzera bit će, po povratku, u karanteni 14 dana.

"Razumijemo da je ovo frustrirajuće i promjena plana, ali ove mjere su sukladne našim pažljivim politikama čiji je cilj ograničiti potencijalno širenje bolesti", stoji u pismu.

Dodaje se kako se putnici, ako napuste brod, neće moći "vratiti se u SAD određeno vrijeme" te da će Centar za kontrolu i prevenciju bolesti donijeti "konačnu odluku" po tom pitanju.

image
Charly Triballeau/AFP

Karantena na brodu završava 19. veljače.

Kruzer je u karanteni od pristanka u Yokohamu 3. veljače, nakon što je koronavirus potvrđen kod jednog putnika u Hong Kongu.

Na kruzeru je tada bilo oko 3 500 putnika, a gotovo 300 već ih je zaraženo koronavirusom, što je najveći broj zaraženih tim virusom izvan Kine, te su smješteni u japanske bolnice.

Na kruzeru je i šestero hrvatskih državljana, ali zasad nema informacija je li netko od njih među 67 novozaraženih.

Prva smrt od koronavirusa u Europi

Osamdesetogodišnji kineski turist umro je u paršikoj bolnici od plućne bolesti koju je prouzročio koronavirus, potvrdila je francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn, što je prva smrt od koronavirusa u Europi.

Preminuli Kinez živio je u pokrajini Hubei, iz koje se proširila epidemija.

Stigao je u Francusku 16. siječnja, a hospitaliziran je 25. siječnja, nakon čega se njegovo stanje ubrzo pogoršalo, navela je Buzyn u priopćenju.

Kći preminulog također je zaražena koronavirusom, ali se uspješno oporavlja te će uskoro biti puštena, rekla je Buzyn.

image
Noel Celis/ AFP

U Francuskoj je zabilježeno 11 infekcija koronavirusom, od kojih su tri pacijenta puštena iz bolnice nakon oporavka.

Prva skupina Francuza evakuiranih prije 15-ak dana iz Wuhana, epicentra epidemije koronavirusa, vratila se u svijet u petak nakon dva tjedna provedena u karanteni, prenijela je britanska agencija Reuters.

Nijedna od te 181 osobe nije bila pozitivna na virus, kazali su zdravstveni dužnosnici.

Francuska je, osim svojih državljana, iz Wuhana tijekom tri dana zrakoplovima evakuirala početkom veljače i državljane drugih europskih zemalja među kojima i četiri hrvatska državljana koji su također stavljeni u 14-dnevnu karantenu.

“Nije bilo nikakvih problema... no ljudi su sretni što je gotovo”, kazao je predstavnik Crvenog križa Marc Zyltman u odmaralištu Carry-Le-Rouet na jugu zemlje gdje su putnici bili u izolaciji.

image
Mohd Rasfan/ AFP

U karanteni na jugu Francuske ostaje još 157 osoba od čega će 122 biti pušteno kućama 16. veljače, a preostali 23. veljače.

Raste broj umrlih u Kini

 Broj umrlih od epidemije koronavirusa u kontinentalnoj Kini porastao je na 1.523 na kraju petka, nakon što je tijekom dana umrlo 143 ljudi, objavila je Nacionalna komisija za zdravlje te zemlje u subotu ujutro.

Broj novih smrtnih slučajeva u središnjoj provinciji Hubei, u epicentru epidemije virusom službenog naziva Covid-19, u petak je porastao za 139.

Većina novih smrtnih slučajeva, njih 107, bila je u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, Ukupno 1123 osobe u Wuhanu do sada su umrle od koronavirusa.

image
Tang Chhin Sothy/ AFP

Potvrđeno je i novih 2.641 infekcija diljem Kine, čime je ukupna brojka zaraženih - 66.492.

Brojni sajmovi i industrijske konferencije u Kini i inozemstvu odgođeni su zbog prometnih ograničenja i zabrinutosti zbog širenja virusa, među njima i Svjetski sajam mobilne telefonije u Barceloni (MWC).

#KORONAVIRUS#CORONA VIRUS

Izdvojeno