StoryEditor
SvijetDAN ODLUKE

Poljaci ‘blokirali‘ Split: stotine turista strpljivo čeka svoj red za glasanje. Novi predsjednik će biti konzervativac Duda ili liberal Trzaskowski

Piše PSD/Hina
12. srpnja 2020. - 11:54
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Poljaci danas glasuju u drugom krugu odgođenih predsjedničkih izbora u kojem se bore aktualni konzervativni predsjednik Andrzej Duda i liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski. 

Pravo glasa ima oko 30 milijuna ljudi, što uključuje 500 tisuća Poljaka izvan domovine. Mnogi od njih glasat će dopisnim putem zbog restrikcija uvedenih radi pandemije koronavirusa. 

U prvom krugu izbora, održanom prije dva tjedna, izlaznost je bila 64,5 posto, što je najviše u 25 godina. U drugom krugu izbora ona je u pravilu veća. 

Ali, stotine Poljaka danas glasa - i u Hrvatskoj. Tako je i u Splitu zabilježena ogromna gužva, u Istarskoj ulici, na čuđenje neupućenih prolaznika, koji su pitali: "Zar se tu nešto dijeli?". Glasačko mjesto otvoreno je u poljskom konzulatu.

Ankete pokazuju da Duda i Trzaskowski, obojica 48-godišnjaci, vode tijesnu utrku.

Uloga predsjednika u Poljskoj većinom je ceremonijalna, no ima pravo veta na zakone koje izglasa parlament. 

Trzaskowski bi tako u slučaju pobjede mogao blokirati zakone koje donosi donji dom poljskog parlamenta u kojem većinu drži stranka Pravo i pravda (PiS), Dudin saveznik. 

Kako saznajemo, glasat će i stotine poljskih birača na ljetovanju u Hrvatskoj, koji očito ozbiljno shvaćaju svoju građansku dužnost.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 13:32