StoryEditor
Svijetponosan na kolonizaciju

Konkvistadorski ispad kralja Španjolske usred Portorika, narod traži ispriku, on poručio ‘Ma, kakva tiranija, donijeli smo vam kulturu i ljudska prava!‘

Piše PSD
26. siječnja 2022. - 21:52

Španjolski kralj Felipe VI kazao je da je Portoriko 'pravi primjer' kolonijalizma kao odgovor na akciju grupe prosvjednika koji su po njegovom dolasku na taj srednjoamerički otok srušili spomenik konkvistadoru.

U svom govoru tijekom obilježavanja 500. godišnjice osnivanja glavnog grada San Juana, pohvalio je konkvistadore što su europsku civilizaciju i vrijednosti donijeli u Novi svijet, prenosi Jutarnji.hr.

Njegovi komentari sušta su suprotnost riječima princa Charlesa koji je osudio 'zvjerstvo ropstva' kad je Barbados u studenom odlučio ukloniti kraljicu Elizabetu s čela države.

'Španjolska tiranija'

Kao odgovor na posjet kralja Felipea, prosvjednici u Portoriku napali su, kako su rekli, 'španjolsku tiraniju' i srušili spomenik Juanu Ponceu de Leónu, istraživaču koji je bio s Kristoforom Kolumbom kad su španjolski brodovi prvi put stigli na otok.

Obrušili su se i na španjolsko carstvo koje je istrijebilo autohtono stanovništvo na otoku jer su im konkvistadori donijeli brojne zarazne bolesti i natjerali ih na prisilni rad.

'Kraljevo prisustvo ovdje nije dobrodošlo. Ono potvrđuje mnoge zločine protiv čovječnosti koji su se ovdje dogodili', kazao je Jorge García Muñiz na prosvjedu u San Juanu.

Dan kasnije, kralj Felipe VI je rekao da bi se sve portorikanske i hispanske zajednice u Amerikama 'trebale ponositi svojom zajedničkom prošlošću i vrijednostima koje su donijeli Španjolci, a koje vrijede i dan-danas'.

U svojem govoru niti u jednom trenutku nije ponudio ispriku zbog patnji autohtonog naroda Taino. Umjesto toga, opisao je kolonizaciju Portorika kao 'uzor' španjolske ekspanzije u Amerikama pri čemu su svi teritoriji bili tretirani 'jednako pod španjolskom krunom'.

'Donijeli smo kulturu'

Kazao je da su španjolski kolonizatori donijeli 'vladine institucije, zgrade sveučilišta, bolnice i tiskare'.

'Španjolci su sa sobom donijeli svoj jezik, kulturu i vjeru te sa svime time doprinijeli vrijednostima i načelima kao što su temelji međunarodnog zakona i koncept univerzalnih ljudskih prava', kazao je.

Ovaj je govor bio dosad najžešća obrana španjolskog kolonijalizma od strane kralja Felipea, dok vođe zemalja Latinske Amerike i zajednice autohtonih naroda sve glasnije traže ispriku i odštetu od Madrida.

2019. godine je predsjednik Meksika, Andrés Manuel López Obrador, pisao kralju Felipeu tražeći od španjolskog monarha da se ispriča za 'masakre i ugnjetavanje' meksičke autohtone populacije.

Kralj Felipe na to nije rekao ništa i ostavio španjolskoj vladi da izda priopćenje u kojem odbacuju interpretaciju meksičkog predsjednika o osvajanju Meksika.

'Dolazak Španjolaca na područje današnjeg Meksika prije 500 godina ne može se prosuđivati suvremenom načinom razmišljanja', kazala je španjolska vlada.

'Naši su ljudi uvijek bili u stanju interpretirati našu zajedničku prošlost bez ljutnje i s konstruktivnom perspektivom.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 02:49