StoryEditor
Svijetzabranjeni simboli - nakon kontroverznih promjena poljskog zakona

Komunisti: Zatvorite nas jer nosimo majice Che Guevare

Piše PSD.
10. lipnja 2010. - 00:47

Poljski komunisti podnijeli su sami protiv sebe kaznenu prijavu zbog posjedovanja komunističkih simbola poput crvene zvijezde ili srpa i čekića

Poljski komunisti podnijeli su sami protiv sebe kaznenu prijavu zbog posjedovanja komunističkih simbola, zabranjenih promjenama Kaznenog zakona, koje su od utorka na snazi u toj zemlji. Za to je predviđena kazna od dvije godina zatvora.

Zabranjeni su simboli obiju totalitarnih ideologija – fažizma i komunizma, pa bi zato u poljskom zatvoru mogao “zaglaviti” i neki turist sa Zapada gdje je uobičajeno vidjeti mlade koji nose majice s  likom revolucionara Che Guevare.

Komunisti, čija je stranka u Poljskoj bez zastupnika u parlamentu i utjecaja u društvu (za razliku od postkomunističkog Saveza demokratske ljevice u koju se se transformirala bivša komunistička stranka i koji je u tri navrata bio na vlasti nakon pada komunističkog režima 1989.), sami su sebe prijavili kako bi nadležni provjerili krše li zakon jer tako žele doći do Ustavnog suda Poljske, pa i do Europskog suda za ljudska prava.

Poljski komunisti žele, naime, provjeriti hoće li u praksi funkcionirati zakon koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog tko izrađuje i prodaje, ali i posjeduje simbole totalitarnih ideologija. Oni su zato priložili „sumnjive“ simbole, među ostalim, i državni grb nekadašnje komunističke Poljske, majice s amblemima komunističkih stranaka u svijetu...

Prema novim odredbama toga zakona, posjedovanje simbola totalitarnih ideologija dopušteno je samo u znanstvene ili kolekcionarske svrhe ili kao sredstvo umjetničkog izražavanja. “Prijavili smo kako postoji vjerojatnost da smo počinili kazneno djelo.

Zamolili smo tužiteljstvo da to i provjeri. Ne znamo kršimo li zakon time što imamo ovaj ili onaj simbol”, kazao je poljskoj televiziji TVN24 zamjenik predsjednika izvanparlamentarne KPP Marćin Adam. Postkomunisti, koji su jedini u parlamentu glasovali protiv ove zakonske n

ovine, već su najavili da će od Ustavnog suda zatražiti izjašnjavanje o ovome. Podsjetimo, poljski zakonodavci izjednačili su izmjenama Kaznenog zakona u studenome prošle godine komunizam i nacizam i postavili sve njihove simbole i u istu kažnjivu razinu, neovisno o tomu je li to kukasti križ ili crvena zvijezda, srp i čekić...

Komunisti, ali i mnogi intelektualci u Poljskoj, upozorili su da po tom zakonu s dvije godine zatvora može biti kažnjen i okorjeli neonacist s Hitlerom ili kukastim križem na majici i neki mladi američki turist u majici s likom Chea, koji je već postao dio pop kulture.

Poljski komunisti postavili su, također, pitanje kako će uopće poljski mediji izvještavati o mitinzima ili kongresima komunističkih partija u svijetu, a da ne dođu pod udar zakona jer propagiraju i šire totalitarnu ideologiju.

M. Lazarević

Još govorimo “druže” i “drugarice”

Komunistički aktivisti naglasili su kako se i dalje oslovljavaju sa “druže” i “drugarice”. Oni zato pitaju hoće li biti u nevolji ako ne govore “gospodine” i “gospođo”.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 22:53