StoryEditor
Svijet‘posuo se pepelom‘

Komunikacijska stručnjakinja o Trumpu: Opasan retoričar koji je pokazao koliko je demokracija krha. Ovo je dobra lekcija svima koji su ga hvalili

7. siječnja 2021. - 14:52
Mandel Ngan/AFP, Lspr.hr

I dok su pogledi cijelog svijeta uprti u Ameriku, bliski suradnici Donalda Trumpa podnose ostavke, a Washington je i dalje pod policijskim satom. Zgrada Kapitola i okolne ulice okružene su pripadnicima interventne policije nakon jučerašnje četverosatne opsade zgrade tijekom koje su smrtno stradale četiri osobe.

- Ova situacija rezultat je Trumpovog nepriznavanja poraza što sada traje već dva mjeseca pošto on cijelo vrijeme potpiruje vatru nagađanjima i spekulacijama o namještanjima izbora. Bez ikakvih dokaza! Njegovi su tvitovi uvijek usmjereni na sugeriranje urote i krađu glasova te kako je on taj koji bi trebao pobjediti, smatra doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček, profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za fonetiku, ujedno i stručna suradnica Nove TV za govor.

Američki Kongres je dan nakon upada razjarene rulje u zgradu Kapitola potvrdio pobjedu Joea Bidena, nakon što ih je u tome prekinuo upad Trumpovih pristaša koji odbijaju prihvatiti da je njihov miljenik izgubio izbore. Trump je netom prije toga na Twitteru napao svog potpredsjednika Mikea Pencea, napisavši da nije imao hrabrosti učiniti ono što je potrebno da zaštiti SAD.

- Pozivajući na hrabrost i buntovništvo uvelike je imao utjecaj na nerede koji su se dogodili. Proziva nekoga za uništavanje demokracije te izborni sustav koji ne funkcionira, dok je on sam najslabija karika američke demokracije u ovom trenutku, ističe Kišiček.

- Ono što je paradoksalno je to što stalno poziva na pobunu i nepriznavanje pobjede Joea Bidena. Zadnji su mu se tvitovi odnosili na zaustavljanje nasilja. Time se samo posipa pepelom jer sve što je radio proteklih mjeseci bilo je usmjereno ka eskalaciji nasilja. Očekujem da će se vrlo brzo pojaviti na nekoj od televizija i ponovno govoriti o tome kako je važno zaustaviti nasilje i poštivati zakone. Izjave mu vode na poticanje nasilja, a kad do njega dođe, kaže da poštuje zakon i da je protiv nasilja. To je baš licemjerno!

image
Lspr.hr

Facebook i Twitter obrisali su više objava Trumpa u kojima je ponovio neutemeljene tvrdnje o "ukradenim izborima" i svoje pristaše nazvao "velikim patriotima" napisavši kako ih "voli". Twitter mu je zabranio tvitanje na 12 sati i objavio kako je moguće da mu to i trajno zabrane ako bude nastavio s poticanjem na nasilje.

- To je najbolja stvar koja se dogodila. Konačno se pokazuje da sloboda govora sa sobom nosi i odgovornost. Ona nije bezuvjetna jer ne možete vi širiti mržnju i netoleranciju, potpirivati sukobe i neprijateljstvo, pa onda to maskirati u slobodu govora. Pogotovo iz pozicije na kojoj je Trump. To je nešto čega političari trebaju biti svjesni jer sloboda govora sa sobom nosi odgovornost za izgovorenu riječ.

U pozadini svih sukoba uvijek su bile izjave koje su nepromišljene i pozivaju na netoleranciju, netrpeljivost i podjele. Sad se ponovno pokazalo koliko izgovorena riječ, ako je neodgovorna i dolazi od osoba koje ne misle o posljedicama, može društvu donijeti štete.

Trumpova glavna platforma za iznošenje stavova uvijek je bio Twitter. On je i skovao termin fake newsa. Bio je stalno u sukobu s medijima, što se događa onim političarima koji umisle da su neprikosnoveni vođe koje se ne može kritizirati. Svaku kritiku medija tumačio je kao osobni napad misleći da su protiv njega. Zahvaljujući tehnologiji 21. stoljeća mediji mu nisu bili potrebni za prenošenje stavova, u tome je imao Twitter koristeći ga za obračune s neistomišljenicima, kaže profesorica.

Seksističke izjave, osobni napadi, apsolutna nekultura dijaloga, širenje straha i netolerancije obilježili su Trumpov predsjednički mandat. Njegovu komunikaciju u ove četiri godine Kišiček ocjenjuje kao vrlo nestabilnu i promjenjivu.

image
Saul Loeb/AFP

- Kad je tek došao na vlast doimao se poput nekog klauna koji se usuđuje izgovoriti nešto što predsjednici prije njega nisu. Međutim to sad više nije niti klaunovski niti smiješno. Jednom riječu to je – opasno! Ovo je jedna dobra lekcija svim Amerikancima da vide kako to što ga se hvalilo, jer će naglas nešto govoriti bez dlake na jeziku, nije nimalo dobro pošto može dovesti do podjela i fizičkog nasilja.

Pitali smo je i kako vidi budućnost Donalda Trumpa koji je poručio da će mirno predati vlast, dodavši kako je "ovo tek početak borbe".

- On više apsolutno nema političku budućnost. I sam je vjerojatno svjestan toga. Da odlazi s velikim praskom. No povijest će ga pamtiti. Ovo je ipak presedan u američkoj predsjedničkoj retorici. Imali smo i bolje i lošije retoričare, ali ovdje se radi o jednom opasnom retoričaru koji je pokazao koliko je demokracija krha te kako jedan čovjek može narušiti i poljuljati čvrste temelje demokracije, zaključila je Gabrijela Kišiček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 17:46