StoryEditorOCM
Svijetnije gotovo

Komplicira se situacija s odlukom Europske komisije o zabrani prodaje motora s unutarnjim izgaranjem od 2035. godine. Jedna moćna država EU-a je protiv

Piše PSD
23. lipnja 2022. - 15:25

Nedavno je objavljeno da je Europski parlament podržao prijedlog Europske komisije da se od 2035. godine potpuno zabrani prodaja automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, odnosno da se oni zamijene onima na električni pogon.

To se radi iz ekoloških razloga, da se smanji emisija stakleničkih plinova.

Iako se mislilo da je postignut dogovor, naročito s Njemačkom, čija će velika automobilska industrija trpjeti posljedice te odluke, čini se da konsenzusa nema.

Na događanju koje je organizirao Savez njemačke industrije BDI, ministar financija Christian Lindner je rekao kako će ostati niše za motore s unutarnjim izgaranjem, kako je zabrana pogrešna i da se njemačka vlada neće složiti s ovom europskom legislativom. Lindner, član Slobodnih demokrata, koji dijele vlast sa Socijaldemokratima i Zelenima, dodao je i kako će Njemačka i dalje biti vodeće tržište za električna vozila, prenosi Autoitocka.com.

image

Njemački ministar financija Christian Lindner rekao je kako je zabrana pogrešna i da se njemačka vlada neće složiti

Tobias Schwarz/AFP

Ovo je novi moment u priči o prijelazu na električne automobile i očito znak da predstoje pregovori sa zemljama članicama EU-a o konačnoj verziji zakona. A tu Njemačka ima svoje argumente i svoju snagu. Ali trebat će uvažiti i opasnost od emisije stakleničkih plinova, kao i činjenicu da su i Zeleni dio vladajuće njemačke koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 21:35