StoryEditorOCM
Svijetmračne brojke

Koliko je ljudi zapravo umrlo od covida? Prijavljenih slučajeva je 6,65 milijuna, stručnjaci tvrde: ‘Broj je daleko veći‘

Piše Luka Fišić/JL
30. prosinca 2022. - 12:49

Točan globalni broj umrlih od covida-19 i dalje je teško utvrditi tri godine nakon otkrivanja prvog slučaja, iako se stručnjaci slažu da je smrtnih slučajeva daleko više nego što je službeno prijavljeno, piše Jutarnji list. 

Razlika između službenih i stvarnih brojki mogla bi se još više razlikovati sljedeće godine, s modeliranjem koje predviđa više od milijun smrtnih slučajeva u Kini nakon nulte razine covida, koja je nedavno suzila način na koji broji smrtne slučajeve.

Bilo je više od 6,65 milijuna službeno prijavljenih smrtnih slučajeva od covida otkako je virus prvi put identificiran u Kini u prosincu 2019. godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Međutim, zemlje različito broje smrtnost od covida i metode su se mijenjale tijekom pandemije.

Pripisivanje smrti covidu može biti vrlo teška zadaća, rekao je Antoine Flahault, direktor Instituta za globalno zdravlje na Sveučilištu u Ženevi.

Smrt pacijenta u bolnici u razvijenoj zemlji kojemu je već dijagnosticiran covid mogla bi biti jednostavna, ali to često nije slučaj i liječnici "obično nemaju mnogo informacija" koje bi ih vodile, rekao je Flahault za AFP.

Umjesto toga, istraživači su nastojali usporediti ukupan broj smrtnih slučajeva od svih uzroka zabilježenih od 2020. s onim što bi se očekivalo da nije bilo pandemije.

Koristeći ove brojke, istraživači iz WHO-a objavili su u časopisu Nature ranije ovog mjeseca da je bilo 14,83 milijuna prekomjernih smrti od covida u 2020. i 2021., ažurirajući broj koji je prvi put objavljen u svibnju.

To je gotovo tri puta više od 5,4 milijuna službeno prijavljenih smrti od covida u te dvije godine.

Istraživanje Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja sa sjedištem u SAD-u procijenilo je u ožujku da je taj broj čak veći od 18,2 milijuna.

Podcijenjene brojke

Ali Flahault je rekao da bi čak i ove brojke mogle "možda još uvijek bitit podcijenjene".

Broj mrtvih je ove godine sporije rastao. Redovito ažurirana evidencija The Economista procjenjuje da je od početka pandemije zabilježen 21 milijun više smrtnih slučajeva - 3,1 puta više od službenog broja.

Prema podacima WHO-a, Indija je imala daleko najviše prekomjernih smrtnih slučajeva povezanih s covidom u razdoblju od 2020. do 2021. - 4,74 milijuna, broj koji je indijska vlada oštro osporila.

Rusija je sljedeća s nešto više od milijun. Međutim, najveće razlike između očekivanog broja smrtnih slučajeva i stvarnog broja bile su u Južnoj Americi.

Peru je, na primjer, zabilježio otprilike dvostruko više ukupnih smrtnih slučajeva u razdoblju 2020.-2021. nego u normalnim vremenima.

Drugi problem je što mnoge zemlje imaju malo ili nimalo podataka.

"Za gotovo polovicu zemalja svijeta, praćenje prekomjerne smrtnosti nije moguće korištenjem podataka koji su dostupni i za njih se moramo osloniti na statističke modele", napisali su istraživači WHO-a u ovomjesečnoj studiji.

U Africi su mjesečni podaci o smrtnim slučajevima bili dostupni samo za šest od 47 zemalja.

U iščekivanju 2023., na kinesko ukidanje mjera protiv širenja covida gleda se kao na mogući izvor novih smrti.

S prvim ublažavanjem strogih mjera, malo od 1,4 milijarde kineskog stanovništva ima imunitet od prethodne infekcije covidom, a stope cijepljenja su zaostale, osobito među rizičnim starijim osobama.

Modeliranje koje provodi IHME predviđa više od 300.000 smrtnih slučajeva od covida u Kini do 1. travnja i ukupno više od milijun tijekom 2023. godine.

Prošli tjedan Kina je odlučila da će se smrtni slučajevi od covida sada računati samo ako dolaze izravno od respiratornog zatajenja, u potezu za koji analitičari kažu da će dramatično smanjiti broj službeno priznatih smrti.

Bolnice diljem Kine bile su preplavljene eksplozijom infekcija posljednjih tjedana, no u četvrtak je nacionalno tijelo za kontrolu bolesti dodalo samo jedan novi smrtni slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 17:42