StoryEditorOCM
Svijetbratske reakcije

Koliki postotak Rusa podržava rat u Ukrajini? Situacija je slična onoj 90-ih u Srbiji: ‘Ljudi sankcije doživljavaju kao vanjsku prijetnju i napad na vlastiti život...‘

Piše PSD
15. ožujka 2022. - 14:09
Srpski pobornik Slobodana MIloševića 1990-ih ljubi srpsku zastavu, očito pod dojmom 'sankcija kao vanjske prijetnje i napada na vlastiti život'Srđan Suki/AFP

Od onih koji podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu u "visokom stupnju" ili "potpuno", 73 posto njih vjeruje službenim ruskim izvorima.

Glavna emocija koju osjećaju korisnici društvenih mreža u Rusiji, bilo da su za ili protiv rata, jest "empatija prema Ukrajincima" (30,4 posto ispitanika). S druge strane, samo 2,4 posto korisnika društvenih mreža navelo je da je kritički nastrojeno ili da osjeća prijezir prema Ukrajincima, piše Vreme.

image

Rusi plešu na Lenjinovom trgu u Simferopolju 17. ožujka 2014. nakon što je Krim proglasio neovisnost i podnio zahtjev za pridruživanje Rusiji. Istraživanje je pokazalo da stariji Rusi više podržavaju rat

Dimitar Dilkoff/AFP

Istraživači su utvrdili i da većina mladih Rusa ne odobrava rat, dok ta potpora raste s porastom broja godina ispitanika. Dobijeni su sljedeći rezultati: u starosnoj kategoriji koja obuhvaća ispitanike između 18 i 29 godina ratu se protivi 40 posto njih, u kategoriji između 30 i 41 godine protivljenje je iskazalo 30 njih posto, u kategoriji između 42 i 53 godine 18 posto, u kategoriji između 54 i 65 godina njih 14 posto, dok se ratu protivi 11 posto ispitanika starijih od 66 godina.

image

Ruska zastava na Krimu 2014. godine nakon glasanja za pripajanje Rusiji, koje će, prema AFP-ovoj legendi, 'vjerojatno potaknuti najgore napetosti između Istoka i Zapada od hladnog rata i najradikalnijim prekrajanjem karte Europe od proglašenja neovisnosti Kosova od Srbije 2008. godine'

Vasily Maximov/AFP

Prema nalazima istraživanja Rusi se, zapravo, plaše rata, a većina njih ne smatra Ukrajince neprijateljima i vjeruje da "ono što radi ruska vojska jest pružanje prijateljske ruke bratskom narodu". Istraživanje grupe nezavisnih stručnjaka provedeno je u periodu od 24. veljače do 4. ožujka, korištenjem telefonskih anketa i analizom niza "otvorenih" izvora, uključujući društvene medije, prenosi Demostat.

image

Članovi srpskih Dveri 2005. godine sa srpskom i ruskom zastavom

AFP

Nije iznenađenje da građani jedne zemlje pod vanjskom prijetnjom zbijaju redove oko vođe i zastave, pogotovo ako su mediji kontrolirani. Rusija jest agresor u Ukrajini, ali mnogi Rusi čelične sankcije Zapada doživljavaju kao vanjsku prijetnju i napad na vlastiti život. Sličan efekt imale su i ekonomske sankcije koje su početkom 1990-ih uvedene Srbiji.

Uprkos masovnim hapšenjima i drakonskim kaznama i dalje se u ruskim gradovima organiziraju proturatne demonstracije, piše Vreme.

image

Zastave svih boja na prosvjedu 'Zajedno' u Beogradu koji je 90-ih organizirao Vuk Drašković

Srđan Suki/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 19:42