StoryEditor
SvijetToplinski senzori

Kinezi patentirali Supermenove moći za završnu bitku s ‘koronom‘: rendgenskim naočalama po ulici traže građane s visokom temperaturom

28. ožujka 2020. - 12:07
Greg Baker /AFP

Ljubiteljima stripa odavno je poznata Supermenova sposobnost rendgenskoga vida. Granica između znanstvene fantastike i stvarnosti ovih se dana ubrzano smanjuje, pa je Kina svoje sigurnosno osoblje u borbi s epidemijom odnedavno počela opremati pametnim infracrvenim naočalama koje im omogućuju detekciju povišene tjelesne temperature prolaznika. I to bez i najmanjeg dodira ili skidanja odjeće.       

Naočale koje proizvodi kineski AI startup Rokid Corp. u prvu su primjenu stavljene u parku Hongyuan u gradu Hanzohouu na istoku zemlje, javlja South China Morning Post. Zahvaljujući termičkoj kameri i beskontaktnom toplinskom senzoru čuvari s udaljenosti od jednoga metra mogu detektirati temperaturu tijela svih posjetitelja parka i eliminirati potencijalne širitelje zaraze. Proizvod se pridružuje sve većem broju sustava toplinskog snimanja kojima se u Kini detektira COVID-19. Bolnice, zračne luke , pa čak i bordeli, na svojim ulazima već koriste slične uređaje za provjeru temperature svojega osoblja, klijenata i pacijenata.

Tvrtka je priopćila kako će svaki korisnik njihove tehnologije moći provjeriti fibru nekoliko stotina ljudi u roku od samo dvije minute. Svake naočale šalju automatsko upozorenje ako identificiraju čovjeka s vrućicom i u centralnu bazu podataka pohranjuju digitalni zapis. Također raspolažu i mogućnošću prepoznavanja lica u realnom vremenu te razmjenjuju prikupljene podatke na daljinu.

Toplinski senzori kojima naočale raspolažu omogućuju ogromnu pokrivenost i brzinu na kojoj bi im pozavidio i Superman. Kineske sigurnosne strukture se nadaju da će im nova tehnologija jako olakšati život u završnoj fazi epidemije, jer kreću s normalizacijom životnih procesa te mnoge ustanove i javne prostore otvaraju za posjetitelje, a i dalje moraju biti krajnje podozrivi da im se zaraza nekontrolirano ne proširi.

Tvrtka koja je naočale patentirala već ih stavila na raspolaganje nizu kineskih službi – od ureda javne sigurnosti do zapovjednog centra za autoceste i uprave prometne policije. Najavljuje se kako će ih koristiti i prosvjetne strukture nakon ponovnoga otvaranja škola u karantenom obuhvaćenim dijelovima Kine.

Premda je prepoznavanje lica i masovno prikupljanje osobnih podataka od građana postalo uobičajeno za mnoge protuepidemijske aktivnosti u Kini, ostaje zabrinutost zbog kompromisa između privatnosti i javnog zdravlja u takvoj vrsti aplikacija. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je nedavno na potrebu zaštite privatnosti u tehnološkoj borbi protiv koronavirusa. Pandemija je legalizirala mogućnost da se informatička tehnologija, društveni mediji i umjetna inteligencija agresivno rasporede širom svijeta, izjavio je Michael Ryan, izvršni direktor WHO-ovog programa za hitne slučajeve u zdravstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. listopad 2020 11:00