StoryEditor
SvijetNAŠI POMORCI U NEVOLJI

Kineski tegljač spasio posadu 'Splita': popustilo im sidro ispred Šangaja, pa su tražili pomoć; Da, to je isti onaj brod iz flote 'Jadroplova' čiji su prizori 'šporkih' kabina i kuhinje šokirali javnost... 

12. studenog 2019. - 22:00

Zbog popuštanja sidra usljed jakog sjevernog vjetra, posada broda "Split" iz flote splitskog "Jadroplova" koji se nalazio na sidrištu ispred kineskog Šangaja, jutros je (utorak) oko 7 sati po hrvatskom vremenu morala zatražiti pomoć kako bi se brod sklonio u zavjetrinu.

Glavni Centar za traganje i spašavanje na Istočnom kineskom moru uputio je prema hrvatskom brodu svoj tegljač "Dong Hai Jiu 118" koji je, kako se navodi u izvješćima s Dalekog istoka, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima uspješno oteglio "Split" na poziciju kod Luhuashana, otočića udaljenog 50-kilometara od estuarija rijeke Jangtze na čijoj se obali nalaze središnji dokovi šangajske luke.

Hrvatski brod za prijevoz sipkih tereta, izgrađen 1998. godine u splitskom škveru, još od 2. studenoga nalazi se na sidrištu ispred najveće kineske luke s teretom čelika u "štivama".

Podsjetimo, prije otprilike dva mjeseca pisali smo o katastrofalnim uvjetima boravka i prehrane pomoraca na "Splitu" i "Benama", drugom brodu iz flote državne kompanije, ali su iz Hrvatskog registra brodova ustvrdili kako su tijekom nadzora uočili "dvije tehničke primjedbe vezane uz klasifikacijske stavke koje ne utječu na ukupnu sigurnost broda", te da "nisu povezane s uvjetima smještaja posade na brodu i stanjem u prostorijama posade". 

Kolika je vjerojatnost da dođeš u 'vizitu' i ne vidiš sav ovaj nered?! E, pa to je uspjelo službenicima Hrvatskog registra brodova kad su krajem kolovoza bili u kontroli broda 'Split'!

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 11:41