StoryEditor
SvijetPeking balansira

Kineski rast je dobar, ali nije statistika BDP-a: Kad prestane dotok kapitala, može doći do velike dužničke krize. To je kao hod po žici

10. ožujka 2021. - 18:41
A security personnel watches on after the second plenary session of the National People’s Congress (NPC) at the Great Hall of the People in Beijing on March 8, 2021. (Photo by Noel Celis/AFP)Noel Celis/AFP

Dok mnoge svjetske ekonomije muku muče s proizvodnjom u vrijeme pandemije koronavirusa, Kina je povećala izvoz robe u prva dva mjeseca ove godine za 60,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. AP javlja kako je, sudeći po podacima kineske carine, izvoz porastao za 468,9 milijardi dolara, što je skok koji je iznenadio i ekonomske stručnjake.

Povećan je i uvoz za 22,2 posto, što je oko 365,6 milijardi dolara. Iako je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump uveo sankcije Pekingu, izvoz u Sjedinjene Američke Države povećao se za 87,3 posto u prva dva mjeseca ove godine, što je Kini donijelo prihod od 80 milijardi dolara, prenosi Al Jazeera.

I u prosincu prošle godine izvoz iz Kine nadmašio je očekivanja. Tada su poremećaji nastali zbog pandemije diljem svijeta potaknuli potražnju za kineskom robom iako je, navodi Reuters, zbog jačanja juana ona bila skuplja za inozemne kupce. Snažan izvoz pomogao je tako impresivnom oporavku u kineskom proizvodnom sektoru. U prosincu je, primjerice, kineski izvoz porastao za 18,1 posto u odnosu na godinu ranije.

Svjetska potražnja

Povećanje isporuka iz Kine potaknuto je svjetskom potražnjom za tehnologijom za rad kod kuće te zdravstvenom opremom. Dominacija kineskog izvoza tijekom pandemije najbolje odražava proizvod koji je od iznimnog značaja u zaštiti od virusa - maska za lice.

Bloomberg prenosi podatak kineske carinske službe po kojem su od lanjskog ožujka do prosinca izvezli 224 milijardi maski, što je gotovo 40 maski po svakoj osobi u svijetu izvan Kine. Vrijednost isporuka maski je 52 milijarde dolara, što je oko 2 posto ukupnog kineskog izvoza u 2020. godini. Kineske kompanije izvezle su i drugu zaštitnu opremu u vrijednosti od 15 milijardi dolara.

Očekuje se nastavak uzlaznog trenda zbog distribucije cjepiva u svijetu, ali analitičari tvrde kako će ova natprosječna potražnja na velikim tržištima oslabjeti s kontrolom virusa.

Ekonomski stručnjak dr. Damir Novotny ukazuje kako kineske pokazatelje o povećanju izvoza robe treba gledati s dvije strane.

image
Damir Novotny
Goran Mehkek/Cropix

- Kina je zemlja velikih brojeva. Model upravljanja kineskom nacionalnom ekonomijom je drugačiji od upravljanja ekonomijama razvijenih zemalja. Kina nastoji ostvariti velike vanjskotrgovinske viškove i zbog toga njihova vlada subvencionira i proizvodnju tih dobara, odnosno roba koje izvoze te su zato iznimno konkurentni na međunarodnom tržištu.

Vanjskotrgovinske viškove, odnosno viškove koji se stvaraju na vanjskim računima kineska vlada koncentrira u posebnim fondovima od kojih velika većina građana Kine nema velike koristi. To potvrđuje jedan vrlo važan pokazatelj, a to je BDP po glavi stanovnika koji je još uvijek značajno niži od BDP-a globalnih konkurenata Kini kao što su Europska unija i Sjedinjene Američke Države.

Ukupno blagostanje

Prema podacima Svjetske banke za 2020. godinu, u Kini se BDP kretao oko 10.000 dolara po glavi stanovnika. Za ilustraciju spomenimo kako je taj BDP u SAD-u bio oko 62.000 dolara, Kanadi 46.000 ili Velikoj Britaniji 42.000 dolara. To je, dakle, značajno više nego BDP u Kini, ukazao je ekonomist.

Od sugovornika čujemo kako ukupno blagostanje Kine raste sporije od rasta vanjskotrgovinskih viškova.

- Također, nismo sigurni, odnosno nemamo podatke koliko je visok kineski javni dug. To je potpuno nepoznato. Može se dogoditi da je jako visok, ali ne znamo. Pretpostavlja se da je vrlo visok dug njihovih gradova, jedinica lokalne samouprave i regionalne uprave.

S obzirom da je Kina veliko i jedinstveno tržište, najveće u Aziji, privlači ogroman kapital sa svjetskih financijskih tržišta i brojnih industrijskih ulagača koji investiraju u Kinu, čini se da Peking za sada balansira između kapitala koji ulazi u zemlju i unutarnjih dugova što se financiraju tim priljevom viškova koji se stvaraju na vanjskim računima.

Dok ima priljeva to će se balansirati i održavati, ali kad prestane dotok kapitala, kao što se dogodilo u drugim zemljama, na primjer, Argentini, može doći do velike dužničke krize. To je, dakle, kao hod po žici. Kineski rast je dobar, ali statistika BDP-a nije dobra i tu, recimo, bolje stoji Indija kao primjer velike zemlje - istaknuo je dr. Novotny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 11:23