StoryEditor
Svijetpod ruskom kacigom

Pogledajte kako kineski novinar izvještava o ruskoj vojsci u Ukrajini. Njegov izvještaj s bojišnice ne bi ni sam Putin bolje nakitio

Piše JL
10. ožujka 2022. - 21:32

Lu Yuguang koji radi za jednu od državnih kineskih medijskih kuća, pridružio se ruskoj vojsci te slobodno izvještava iz gradova u istočnoj Ukrajini, uključujući Mariupolj. Snimio je ruske vojnike i neke od njih intervjuirao.

Kako piše Telegraph, a prenosi Jutarnji list u jednom od izvještaja, Lu Yuguang pita ruskog vojnika je li nervozan. On mu odgovara da nije i govori kako se bori već osam godina.

U drugom izvještaju, Lu Yuguan ponavlja ruske dezinformacije i tvrdi da 'militanti u Kijevu i dalje uzimaju taoce, a sada ih je već više od 1.634, i koriste ih kao živi štit'.

Video završava dramatični glasom: 'To je bio Lu Yuguang koji izvještava iz Mariupolja.' Kamera se tada okreće prema Luu koji odlazi niz cestu dok mu se grupa vojnika smiješi iz kamiona. Uspio je dobiti i 'ekskluzivni' intervju s Denisom Pušilinom, vođom odmetnute Narodne republike Donjeck u kojem ovaj kaže kako njegove snage uz pomoć Rusije 'ponovno zauzimaju naselja'.

image
Twitter

U izvještajima se sugerira da su kineski mediji, usprkos tvrdnjama Pekinga da je u ovom konfliktu neutralan, dobili pristup bez presedana ruskoj vojsci te pomažu širiti poruke Moskve.

To također potencijalno ukazuje da postoji određena garancija da će kineske državne novinare čuvati ruski vojnici, sugerirajući ili implicitnu ili eksplicitnu koordinaciju između Pekinga i Moskve. Kina snažno cenzurira vijesti i informacije kako bi kontrolirala što njezino domaće stanovništvo zna o svjetskim događajima. Nedavne vladine direktive državnim medijima izričito su navele da izvješća ne smiju kritizirati Rusiju niti koristiti riječ 'invazija'.

Vladini dužnosnici također su ponovili da Peking podržava svoje 'neograničeno prijateljstvo' s Rusijom.

'Vidimo potpuno nekoherentan odgovor Kine, a to je 'mi smo potpuno neutralni, ali podržavamo Rusiju; naš je odnos 'čvrst kao kamen'', kaže Steve Tsang, direktor Kineskog instituta SOAS na Sveučilištu u Londonu. 'Koliko čvršći taj odnos još može postati?'

Tsangove primjedbe odnose se na način na koji je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi opisao odnos Kine i Rusije ranije ovog tjedna: 'Odnosi su čvrsti, a izgledi za suradnju između dviju strana vrlo su široki'.

'Bez obzira koliko je međunarodna situacija zlokobna, i Kina i Rusija će zadržati svoju stratešku odlučnost i nastaviti svoje sveobuhvatno strateško partnerstvo u koordinaciji nove ere', rekao je Wang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 03:06