StoryEditorOCM
Svijetstrujni udar

Kineski brod krcat električnim automobilima uplovio u njemačku luku, Nijemci su zgranuti: ‘Ovo je objava rata!‘

Piše vijesti sd
28. veljače 2024. - 12:50

Tisuće električnih automobila jučer je istovareno s kineskog broda BYD u njemačkoj luci Bremerhaven. Isporuku je izvršio kineski BYD Explorer No. 1, prvi od osam teretnih brodova koje je kineska grupacija posebno naručila za proširenje svojeg izvoza, piše France24.

Dolazak ove pošiljke automobila mogao bi zadati daljnje glavobolje za etablirane europske automobilske divove koji su zaostajali za začetnicima u prelasku s motora s unutarnjim izgaranjem na baterije. Velik je to izazov za europske proizvođače, piše Jutarnji list.

image

BYD Explorer No.1 se u nedjelju usidrio u Bremerhavenu s 3000 električnih automobila

Focke Strangmann/Afp

Njemački Tagesschau piše da je to ‘objava rata‘ za osvajanje europskog tržišta.

Prošle je godine u Njemačkoj registrirano manje od 4000 električnih automobila tvrtke BYD. Te su brojke zasad još podnošljive, kažu Nijemci, no ističu kako su ambicije ove kineske tvrtke goleme.

BYD je krajem prošle godine prestigao američkog proizvođača automobila Teslu, koji je bio najveći proizvođač baterijskih električnih vozila po volumenu, isporučivši više od 500.000 jedinica u posljednjem kvartalu 2023. godine.

Nakon zaustavljanja u nizozemskoj luci Vlissingen, BYD Explorer No.1 se u nedjelju usidrio u Bremerhavenu, potvrdila je glasnogovornica te njemačke luke za AFP.

image

Kineski brod u njemačkoj luci

Focke Strangmann/Afp

Oko 3000 vozila je iskrcano u ponedjeljak s broda koji nosi vlastitu liniju proizvođača automobila.

BYD je započeo rad 1995. godine kao proizvođač baterija, a poslije su se usmjerili na proizvodnju plug-in hibridnih i potpuno električnih vozila.

Vozila tvrtke sa sjedištem u Shenzhenu cijenom se natječu s Teslom u Kini i Europi.

Uz isporuku velikog broja automobila u Europu, BYD planira uspostaviti i vlastitu tvornicu u regiji, baš kao i Tesla, koji ima tvornicu u blizini Berlina. U siječnju su priopćili da će planirana tvornica u Mađarskoj početi s radom za tri godine.

image

Bremerhaven je luka preko koje njemačka automobilska industrija izvozi svoje proizvode

Focke Strangmann/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:05