StoryEditor
Svijetkina preuzima kontrolu

Kina se priprema u potpunosti implementirati digitalni juan do Zimske olimpijade: WeChat, najraširenija kineska aplikacija, prezentirala digitalne novčanike

Piše PSD
7. siječnja 2022. - 20:06

Kineski tehnološki konglomerat Tencent navodno je dodao opciju za digitalni juan u svoj WeChat Pay novčanik, dajući korisnicima mogućnost plaćanja digitalnom valutom kineske središnje banke (CBDC). Da bi koristili CBDC u transakcijama, korisnici WeChata moraju već potvrditi svoj identitet putem aplikacije e-CNY, aplikacije za digitalni novčanik juana koju je razvila narodna banka Kine (PBOC), izvijestio je u četvrtak China Daily. Kada se aktivira, opcija će korisnicima omogućiti plaćanje i primanje valute u WeChatu.

Pilot verzija aplikacije e-CNY pokrenuta je ranije ovog tjedna, dok Peking nastavlja s uvođenjem svog CBDC-a. Razvijen od strane Tencenta, WeChat je dominantna aplikacija za razmjenu poruka u kontinentalnoj Kini, s više od milijardu korisnika. Uz Alipay, WeChat se često naziva 'super aplikacija' jer integrira širok raspon usluga. Kina razvija koncept suverene digitalne valute od 2014. Digitalni juan, čije probno razdoblje traje više od godinu dana, podmirio je transakcije vrijedne 9,7 milijardi dolara do kraja listopada 2021. godine.

Potencijalno proširenje upotrebe e-CNY dolazi uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu ove godine. PBOC ima za cilj pripremiti digitalni juan za događaj koji bi trebao početi u kineskoj prijestolnici 4. veljače. Tencent je također rekao da će istražiti nova iskustva plaćanja digitalnim juanima u Zimskom olimpijskom selu u Pekingu, koje će svoja vrata otvoriti 27. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 02:15