StoryEditorOCM
Svijetdespotsko bratstvo

Kim Jong Un je Putinu poslao svoje elitne trupe. Najveća mana su im komesari koji moraju odobriti svaku zapovijed

24. listopada 2024. - 21:24

      Na ukrajinskoj strani odavno vojuju brojni pripadnici interbrigada iz cijelog zapadnog svijeta, a odnedavno i južnokorejski diktator Kim Jong Un šalje u pomoć prijatelju Putinu svoje inačice Hitlerove legije "Kondor". Pretvara li se rat u Ukrajini sve intenzivnije u uvertiru u veliku globalnu kataklizmu, kakav je svojedobno bio španjolski građanski rat? 

    Američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je nedavno ono na što Ukrajina i Južna Koreja već tjednima upozoravaju: Sjeverna Koreja poslala je na tisuće svojih vojnika u Rusiju da popune praznine u Putinovim trupama. Najveći broj njih trenutno vježba na ruskom Dalekom istoku i početkom studenoga će biti raspoređeni na bojište. Odluka Pjongjanga da pošalje udarne snage svoje armije kako bi pomogle Putinu u okupacijskom ratu u Ukrajini je bez presedana. Čini se i da dotični Kim Jong Unovi soldati nisu baš obični vojnici, nego nešto sposobniji pripadnici njegovih specijalnih snaga.

image

Voljeni vođa na poligonu

Str/Afp

     Nezavisna ruska novinska kuća iStories razgovarala je sa stručnjakom za Sjevernu Koreju kako bi saznala više o sjevernokorejskim trupama, problemima s kojima bi se mogle suočiti na prvim crtama i može li se uopće više diplomatski zaustaviti njihovo raspoređivanje na bojištu. Prošloga je tjedna ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zaključio da je Sjeverna Koreja ovim zapravo otvoreno ušla u rat na strani Rusije. Prije tjedan dana šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kyrylo Budanov rekao je da se radi o čak 11.000 sjevernokorejskih vojnika, a Zelenski je 22. listopada ažurirao njihov ukupni broj, upozorivši na navodne planove Pjongjanga o slanju dvije sjevernokorejske brigade od po 6000 ljudi u pomoć Moskvi.

       Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje izvijestila je kako raspolažu pouzdanim podacima da je između 8. i 13. listopada Sjeverna Koreja poslala oko 1500 vojnika specijalnih snaga u Rusiju, gdje su im izdane ruske uniforme i lažne osobne iskaznice koje ih identificiraju kao ruske državljane i navodne pripadnike manjinskih azijatskih naroda s istoka Ruske Federacije. Obavještajci Seula tvrde i da se zasad na isti put prema Rusiji priprema dodatnih 12.000 Kimovih vojnika, uglavnom iz elitnih postrojbi.

image

Vježba gađanja

Str/Afp

      Ruska neovisna medijska kuća Meduza je objavila nekoliko videa objavljenih na Telegram kanalima koji prikazuju sjevernokorejske vojnike kako vježbaju na ruskom Dalekom istoku. Jedna snimka je geolocirana u blizini vojnog poligona Sergijevski u ruskom Primorskom kraju. I Ukrajina i Južna Koreja izvijestile su da su neki sjevernokorejski časnici i stručnjaci za pojedina oružja Pjongjanga odavno već u zoni borbenih djelovanja u Ukrajini. Manje grupe sjevernih Korejaca pomagale su ruskim snagama u instalaciji i rukovanju opremom poput lansera balističkih projektila kratkog dometa KN-23 koje im je odavno osigurao Kim Jong Un. No, raspoređivanje značajnog broja živih trupa znači znatno veću eskalaciju upletenosti Sjeverne Koreje: to je čin na razini dopreme NATO vojnika na ukrajinske borbene crte.

image

Sjevernokorejski specijalci

Str/Afp

      Prema južnokorejskim obavještajnim službama, sjevernokorejske trupe koje se šalju u Rusiju pripadaju 11. korpusu Korejske narodne armije, vrlo sposobnoj jedinici poznatoj po svojoj borbenoj spremnosti. Fjodor Tertitskij, predavač na Korejskom sveučilištu i politički stručnjak za Sjevernu Koreju potvrdio je za Meduzu kako su posrijedi kvalitetne jurišne trupe itekako spremne za borbu, a ne pozadinske jedinice za rad u pozadini ili na opskrbnim farmama.

image

Veliki Vođa s časnicima

Str/Afp

      Prije dvije godine američke obavještajne službe procijenile su specijalne snage Sjeverne Koreje kao iznimno dobro obučene i motivirane, izvijestio je britanski Guardian. Međutim, nedostaju im moderni komunikacijski sustavi i napredno naoružanje elitnih jedinica u zapadnim zemljama. Ahmed Hassan, izvršni direktor britanske privatne obavještajne tvrtke Gray Dynamics, smatra da su sjevernokorejske specijalne snage negdje između razine običnih vojnika američkih ili britanskih snaga i onih za specijalne operacije. Temeljni problem u njihovoj borbi u Ukrajini, povrh opreme, predstavlja im jezična barijera: opravdano se sumnja da ih dovoljan broj govori ruski, baš kao što je objektivno nemoguće da ruski vojnici znaju korejski. Povrh toga, Sjeverna Koreja još uvijek uz svaku borbenu jedinicu ima političke časnike nalik na sovjetske komesare. Oni strogo nadziru operativne zapovjednike i moraju odobriti gotovo svaku njihovu naredbu.

image

Vježba Kimovih soldata 

Str/Afp

     "Kad im je naloženo vatreno djelovanje, sjevernokorejski vojnici ne uzvrate samo riječima: ‘Da, druže komandire!‘. Procedure im nalažu da postave i potpitanje: ‘Druže politički oficiru, potvrđujete li zapovijed našega druga zapovjednika?‘ Njihov je vojni sustav više dizajniran u smjeru da spriječi državni udar i pobunu protiv dinastije, nego da osigura borbenu učinkovitost", objašnjava stručnjak za režim Pjongjanga Tertitskij. Sve to dovodi do priličnoga kašnjenja u donošenju odluka, a što bi sjevernokorejske trupe moglo učiniti ranjivima na neprijateljsku vatru dok čekaju potvrdu zapovijedi.

image

Artiljerci 

Str/Afp

      Makar je riječ o specijalcima, snaga od 12.000 vojnika prilično je minorna u okvirima rusko-ukrajinskog rata, primjećuje vojni analitičar Ian Matvejev. Ostane li angažman Kim Jong Una u Ukrajini na ovim početnim jedinicama, on neće donijeti neku stratešku prevagu, osim što će Putinu na neko vrijeme odgoditi provedbu još jedne mobilizacije među ruskim građanima. No, ako bi se Kim uskoro odlučio na slanje većeg broja svojih trupa, valja znati da bi tu avanturu sebi mogao brojčano priuštiti. Prema Međunarodnom institutu za strateške studije, sjevernokorejska vojska je 2018. imala oko 1,2 milijuna pripadnika, što je u to vrijeme činilo četvrtom najvećom na svijetu. Samo njezine specijalne snage procjenjuju se na oko 200.000 vojnika. Kina, Južna Koreja i SAD, procjenjuje se, nemaju dovoljno utjecaja na Pjongjang da bi to ikako mogli spriječiti.

image

Ni zapadni analitičari ne podcjenjuju obuku specijalaca Pjongjanga

Str/Afp

     Sjevernokorejski vojnici u Ukrajini, povrh svega, nisu i jedini: u borbama u ruskoj Kurskoj oblasti zadnjih dana uočeni su i nesretnici iz Nigerije, Čada, čak i iz Sri Lanke. Svi ti stranci koji intenzivno popunjavaju prazne ruske redove svjedoče o Putinovoj očajničkoj gladi za topovskim mesom i njegovu izbjegavanju još jednog velikog novačenja Rusa po svaku cijenu, no i o sve intenzivnijoj podjeli svijeta u sukobu koji milijunima producira beskrajnu nesreću, a šačici globalnih kraljeva beskrajnu moć i profite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 21:25